Hlavní navigace

Pražská technika založila vědecké centrum zaměřené na umělou inteligenci

29. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vědci z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze založili výzkumné centrum Artificial Intelligence Center.

Michal Pěchouček opět zasahuje. Šéf katedry počítačů na pražské elektrotechnice stál i u zrodu nového vědeckého centra, tentokrát zasvěceného umělé inteligenci. „Chceme navázat na technologické úspěchy Centra agentních technologií, které je známé jednou z nejrozsáhlejších výzkumných spoluprací s americkými obrannými složkami ve střední Evropě, ale i efektivním partnerstvím s průmyslem a zakládáním úspěšných startupových společností. Výzkumně se však pracoviště za poslední léta výrazně rozrostlo a jeho význam zdaleka přesahuje multiagentní systémy,“ tvrdí Pěchouček v tiskové zprávě fakulty.

Pětatřicítka vědců a doktorandů se tak bude dál zabývat problematikou teorie her, multiagentními simulacemi, inteligentním plánováním, strojovým učením, aplikacemi umělé inteligence ve výpočetní robotice a dronech, inteligentními dopravními systémy budoucnosti nebo kybernetickou bezpečností a ochranou kritických infrastruktur. Pro každou z uvedených oblastí byla vytvořena zvláštní výzkumná skupina.

ČVUT se poslední dobou výrazně otevírá novým trendům. Strojní fakulta otevírá třeba nový obor zaměřený na Průmysl 4.0

Nově vzniklé AI Center je financováno z různých zdrojů, ať už jde o agenturu GAČR, evropské a americké agentury včetně NASA nebo od partnerů z průmyslu jako je třeba Cisco, Google, Foxconn nebo Procter and Gamble.

Firmy ze Silicon Valley s tuzemskými technikami spolupracují běžně. Na výzkumu umělé inteligence se s Facebookem kromě ČVUT podílí i brněnské VUT. 

UX DAy - tip 2

Sociální síť zapojila obě univerzity do svého programu FAIR (Facebook Artificial Intelligence Research). Školy dostanou k dispozici vysoce výkonné servery, jež mají pomoci výzkumným skupinám k rychlejšímu zvládnutí výpočetních operací.

"Nové servery poskytnuté v rámci programu nám pomohou významně urychlit výzkum v oblastech počítačového vidění a strojového učení,“ říká Ondřej Chum z pražské elektrotechniky. V Brně sází na trochu něco jiného. "Zvýšíme výpočetní výkon a výzkumné skupiny budou moci provádět datově náročné výpočty, především v oblasti získávání dat z řeči, zpracovávání obrazu a videa, počítačové grafiky či výpočetní fotografie,“ prozradil Jan Černocký z VUT.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).