Hlavní navigace

Pražské Sapho získalo investici 14 milionů dolarů, v Česku zdvojnásobí vývoj

21. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Sapho
Nová investice 14 milionů dolarů pěkně rozšiřuje předchozí sumy a do Prahy přináší posílení vývoje.

Z velké části pražská společnost Sapho v novém investičním kole (série B) získala investici ve výši 14 milionů dolarů. Celkově už posbírala 27,85 milionu dolarů, tedy kolem 700 milionů korun. O firmě jsme nedávno na Lupě podrobněji psali. Sapho založili veteráni ze Silicon Valley, kteří už své firmy prodali Sun Microsystems a VMwaru a kteří kompletní vývoj a produktovou část budují v Praze v čele s českými inženýry.

Sapho je s těmito penězi zřejmě nejlépe investovaným tuzemským startupem v několika prvních letech fungování. Sapho vstoupilo do čtvrtého roku od založení s téměř 28 miliony dolarů. Firma GoodData byla tou dobou na 25 milionech (dnes 112 milionů dolarů) a Socialbakers na deseti (dnes 52 milionů).

Česka se týká i nová investice. Peníze mají jít podle informací Lupy především na budování globálního obchodu (Sapho se doposud soustředilo v podstatě pouze na Spojené státy), s tím ale souvisí i rozšiřování potřebných technických kapacit.

Navýšení pražských stavů

Společnost tak chce v Praze během následujících dvanácti měsíců stoprocentně navýšit stavy – ze současných 35 lidí na zhruba dvojnásobek. „Hledáme zejména lidi na Javu, JavaScript, byznys analytiky, něco málo testerů,“ popisuje pro Lupu viceprezident pro engineering Tom Kmec. Přibýt mají také organizační pozice.

Tým Sapho. Zleva: Tom Krmec, Foquad ElNaggar, Jan Surovec, Peter Yared.
Autor: Jan Sedlák

Tým Sapho. Zleva: Tom Kmec, Foquad ElNaggar, Jan Surovec, Peter Yared.

Tuzemský vývoj Sapho není pouze levný outsourcing, jde o kompletní R&D a produktový management. Sapho žádnou jinou vývojovou centrálu na světě nemá. Jan Surovec působí jako generální manažer Prahy, inženýry vede Kmec. Zaměstnanci po půl roce ve firmě získávají opce na akcie.

Se strukturou a vedením se počítá i nadále. V budoucnu pouze možná dojde ke stěhování ze současných kanceláří na Václavském náměstí, které už při růstu nebudou stačit.

Sapho po nové investici nespecifikuje, na jakou hodnotu byla firma oceněna. Podrobně neuvádí ani finanční bilanci – pouze říká, že se za rok zvýšil počet zákazníků o 200 procent a tržby o 350 procent. Investiční série A přitekla teprve před 10 měsíci a současné kolo už má být použito na škálování. To bývá běžné spíše u kol pozdějších.

UX DAy - tip 2

Poslední investiční rundu vedl fond Caffeinated Capital, který investuje od roku 2013. Do Sapho investovala také jména jako Bloomberg Beta nebo AME Cloud Ventures spoluzaložené zakladatelem a dlouholetým šéfem Yahoo Jerrym Yangem.

Jaký software Sapho vyvíjí, jsme rozebírali v našem dřívějším textu. Zjednodušeně řečeno se snaží na starší „legacy IT“ aplikace nasadit nové a moderní rozhraní, notifikace a sjednocení. Aktuálně se mimo jiné pracuje na rozšíření do komunikačních platforem a konkurencí pro Slack (Microsoft Teams a další). Více o Sapho v našem článku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).