Hlavní navigace

Přehled fotobank na českém Internetu

19. 1. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Sháněli jste někdy nějaké zajímavé fotky, které byste mohli vložit například do firemní prezentace? Právě k tomu slouží fotobanky. Těch českých je několik a liší se nejen šířkou nabídky, ale i cenou či účelem, pro který lze jejich fotografie využít. Také možnosti vyhledávání v jednotlivých fotobankách se liší od serveru k serveru...

Pokud dnes potřebujete fotku, není to problém. Stačí vzít digitální fotoaparát, zamířit, stisknout spoušť a fotku můžete mít během pár minut v prezentaci či návrhu. Problém nastává v případě, že máme zájem o kvalitní a profesionální fotografii či netradiční záběr. Pak už je třeba se obrátit na fotobanku: těch kvalitních už na českém Internetu naštěstí několik najdeme.

Pro upřesnění uvádím i definice několika výrazů, které nemusí být každému jasné a které v přehledu používám.

Royalty Free (RF) – fotografie, které lze po zakoupení opakovaně používat bez nutnosti opakovaného placení licenčních poplatků za užití. Při koupi není nutno specifikovat způsob použití, cena je paušální a liší se pouze dle požadované kvality (rozlišení) snímku. Prodávájí se jak samostatně, tak v tématických kolekcích na CD. Nevýhodou je, že k fotografii nemůžete získat exkluzivitu, takže se lehce může stát, že se objeví také v materiálech vaší konkurence.

Rights Managed (RM) – u fotografie řídící se touto licencí je třeba při koupi specifikovat způsob použití, velikost, náklad, dobu užití atd. a od toho se odvíjí cena fotografie. Za RM fotografii zaplatíte podstatně více než za RF, ale získáváte za to exkluzivitu použití fotografie. Fotografie pod licencí RM jsou také ve většině případů umělecky kvalitnější.

Moje hodnocení nabídky fotobank je subjektivní, použil jsem několik klíčových slov a srovnával výsledky nejen podle množství nalezených fotografií, ale i dle jejich kvality a toho, zda odpovídaly vyhledávanému řetězci. Srovnávat nabídku není objektivně dost dobře možné, a to kvůli rozdílnému zaměření každé fotobanky. Moje hodnocení šíře nabídky berte spíše jako informativní. Pokud hledáte nějaké specifické klíčové slovo, je možné, že dostanete lepší výsledek hledání u fotobank, jejichž nabídka je z mého pohledu hodnocena jako ne příliš velká.

Přehled fotobank je uveden v abecedním pořadí a nereflektuje tak jejich hodnocení.

Allphoto Images

Fotobanka Allphoto Images nabízí poměrně široké možnosti vyhledávání s možností specifikovat typ fotky (RF, RM), téma fotky (historie, osobnosti, kreativa, věda, příroda, atd.), formát (horizontální, vertikální, čtverec, panorama) a barevnost (ČB, barva). Či možnost vyhledávat dle fotografa nebo čísla snímku. Snímky je možné třídit do několika lightboxů, což je virtuální složka, do které lze umísťovat snímky pro lepší přehled před jejich koupí. Nabídka RF i RM snímků se mi subjektivně zdála poměrně široká. Vyhledávané fotografie máte možnost si prohlédnout ve zvětšeném náhledu překryté vodoznakem. Ceny fotografií jsou uváděny v euro, přičemž nejlevnější RF fotografie pořídíte v přepočtu od 1800 korun. Kromě RF a RM fotek nabízí fotobanka i fotografie z oblastí jako zpravodajství, film, celebrity, architektura, medicína aj.

Contrast

Agentura Contrast má ve své nabídce kromě fotografií i krátké flash animace, které se dají snadno použít pro oživení stránek. Jejich kvalita je velice rozdílná, ale dají se najít i velmi pěkné kousky. Pokud se pro ně rozhodnete, připravte se na cenu od 2300 korun za animaci. Subjektivně nemá fotobanka tak širokou nabídku fotografií, ale zato má velmi dobře zvládnuté vyhledávání a samozřejmostí je možnost uložení fotografií do lightboxu. Náhled na zvětšenou fotografii je překryt vodoznakem a přehledně doplněn cenou za snímek, která u RF fotografií začíná na 2400 korunách za nejlevnější fotografie. Detail snímku je ještě doplněn informací o CD, na kterém se snímek nachází, s možností jeho koupě. Contrast má v nabídce i fotografie z oblasti V.I.P., filmu, historie, sportu či reportáží.

Efotografie.cz

Hned na úvodní stránce se dočtete, že se jedná o nejlepší pre press fotobanku široko daleko, bohužel ono široko daleko není ani moc široké, ani tak daleké :) Nabídka čítá necelých 1700 snímků, což je v mnoha případech méně, než kolik jich má jedno téma v jiných fotobankách. Možnosti nastavení vyhledávání jsou dobré, ale o jeho kvalitě se dá s úspěchem pochybovat. Na klíčové slovo „muž“ mi jako první byla nabídnuta fotografie s pohledem na budovu Západočeského muzea. Zvětšený náhled fotografie je bohužel jen malý náhled roztažený do větší velikosti. Naproti tomu ceny jsou více než příznivé, pokud jsem měl možnost vidět, začínají na hranici kolem 300 korun a příjemná je i možnost zaplacení fotografie kartou či přímé stažení z webu či FTP.

Fotobanka.cz

Zaměřením fotobanky s příznačným názvem fotobanka.cz je hlavně nabízet české a slovenské motivy. V tomto oboru patří její nabídka mezi nejširší v České republice, celkově nabízí přes 250 tisíc snímků. Pokud máte podepsanou smlouvu, můžete prohlížet náhledy snímků ve velikosti 1:1. V opačném případě se musíte spokojit jen s malým náhledem. Cena za snímek patří k tomu levnějšímu, na co můžete narazit, začíná na 600 korunách za snímek při jednorázovém nevýhradním použití. Zajímavou sekcí fotobanky je „galerie“, kde máte možnost procházet fotografie tříděné dle jednotlivých fotografů. Fotobanka nabízí mimo jiné i zpravodajské fotografie.

Heller.CZ

Hledáte-li fotografie krajiny, portréty květin či zvířat, pak vám fotobanka Heller CZ má co nabídnout. Dostat se však k té správné fotografii komplikuje uživatelsky nepříliš přívětivé vyhledávání a dozvědět se cenu za požadovanou fotografii také není tak jednoduché. Cena za fotografii se určuje dle kategorie, ve které se nachází, zjistit tuto kategorii se mi však u několika vyhledávaných snímků nepodařilo. Na webu chybí i možnost registrace a následná možnost „samoobsluhy“ při získávání snímků. U Heller CZ budete nuceni vždy kontaktovat agenturu. Jako služby navíc nabízí fotobanka prodej vlastních CD či poslání vybraného snímku jako e-pohlednici.

Isifa

Isifa nabízí subjektivně široký sortiment snímků. Sympatické je, že velká část náhledů na snímky se mi zobrazovala bez vodoznaku. Cenu se nedozvíte hned u snímku. Teprve po klinutí na příslušný odkaz se objeví velká tabulka se všemi cenami za nabízené snímky a ten svůj tam musíte patřičně dohledat. Není to moc pohodlné, ale na druhou stranu, pokud například hledáte nejlevnější fotografii, hned vidíte, od které agentury by měla pocházet. Možnosti vyhledávání jsou velmi široké, takže je pak možné vyhledávat snímky pouze s omezením na určitou agenturu. Nejlevnější fotografii v rozlišení 72 DPI pro web je možné pořídit už za nějakých 1350 korun. Kromě fotografií nabízí fotobanka také prodej krátkých filmových klipů. Ty se v náhledech se zobrazují jako animované gify a v plné velikosti jako Quicktime movie s vodoznakem.

Profimedia.cz

Profimedia.cz má subjektivně nejširší sortiment nabízených fotografií, což je dáno zejména tím, že v České republice exkluzivně zastupuje největší světovou agenturu Corbis. Z pohledu použitelnosti se mi web jeví jako jeden z nejlepších. Možnosti vyhledávání jsou široké a jeho vzhled nezapře inspiraci v jedné z největších světových fotobank Getty images. Zajímavou, a myslím také hojně používanou, volbou při vyhledávání fotografií je možnost omezení na Afroameričany, Evropany či Asiaty. V nabídce Profimedie najdete jak RF a RM snímky, tak i ilustrace, jejichž nabídka však není příliš široká. Sympatická je možnost zobrazování větších náhledů bez vodoznaku a také snadná možnost zjištění ceny RF snímků, včetně množstevních slev. Cena za snímek pro web začíná na 1650 korunách, ale například RF snímek od agentury Corbis pořídíte nejlevněji za cenu 2950 korun. Dále Profimedia nabízí i historické fotky, umění, paparazzi, filmy, showbusiness i flash animace či fonty, ale nabídka je řešena odkazem na partnerské weby v zahraničí.

SAMphoto

Možnosti vyhledávání jsou, stejně jako nabídka, poměrně omezené, spokojit se musíte pouze s vyhledáváním podle klíčových slov a omezením na jméno agentury dodavatele. Navzdory tomu, že v ceníku je uváděna minimální cena za fotografii 690 korun, narazil jsem při prohlížení fotobanky na ceny od 490 korun za velmi slušné fotografie. Vodoznak se objevuje na všech náhledových fotografiích. Fotky či CD lze objednat přes Internet, ale cesta k vám bohužel povede vždy přes poštu dobírkou. Přímé stažení fotografií tato fotobanka bohužel neumožňuje.

BRAND24

SundayPhoto

SundayPhoto je agentura výhradně nabízející RF fotografie. Pokud bych hodnotil weby z hlediska přístupnosti a použitelnosti, pak by webu SundayPhoto patřila asi první příčka. Na první pohled je zde zřejmá inspirace v Promedia.cz (či naopak?), ať už vzhledem vyhledávání či umístěním lightboxu. U vyhledávání je stejně jako na Profimedia.cz možné nastavit tzv. “etnický profil“, a to buď na euro nebo U.S. Fofografie je v mnoha případech možné zobrazit v poměrně velkém náhledu a bez vodoznaku. Cena za nejlevnější RF snímky začína na 1950 korun. Celkově mi přijde SundayPhoto jako sympatická fotobanka se slušnou nabídkou a širokými možnostmi.

Závěr

Na otázku, kterou fotobanku zvolit, není jednoduché odpovědět ani po přečtení tohoto článku. Pokud chcete mít velký výběr, pak bych asi osobně volil mezi Profimedia.cz, Sundayphoto.cz, Isifa či Allphoto Images. Pokud je hlavním kritériem vašeho výběru cena a smíříte se s menším výběrem, pak se zda vhodná alternativa Fotobanka.cz či SAMphoto, a zájemcům o flash animace pak můžu doporučit Contrast.

Používáte obrázky z fotobank?

  • Ano.
    24 %
  • Zřídka.
    14 %
  • Ne.
    62 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako senior art director v Advertures. Ve volném čase se. Věnuje psaní weblogu o flash animacích a internetové reklamě na adrese. Www.kalda.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).