Hlavní navigace

Přehled RSS čteček

6. 6. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

I když k prohlížení RSS kanálů lze použít běžný internetový prohlížeč, k naplnění jejich účelu je samozřejmě vhodnější využít speciální čtečku. V tomto článku naleznete praktický přehled desktopových RSS čteček a dalších řešení pro operační systém Windows, včetně formátů, které mohou čtečky exportovat a importovat, a dalších vlastností.

O RSS jsme na Lupě již psali, a i když k jeho prohlížení lze použít běžný internetový prohlížeč, k naplnění účelu RSS kanálů je samozřejmě více než vhodné využít speciální čtečku.

RSS Point

RSS Point je čtečka kanálů RSS i Atom plně lokalizovaná do češtiny i slovenštiny. Zdroje lze řadit do složek. Nový zdroj je možné vložit pouhým přetažením odkazu z WWW prohlížeče do okna RSS Pointu. RSS Point podporuje pro vložení nového zdroje i monitor systémové schránky, takže stačí jen zkopírovat URL zdroje do schránky. Příjemná je podpora HTTP autentizace a zabezpečeného protokolu HTTPS (využití SSL šifrování). Zdroje lze importovat i exportovat do OPML souboru, dále je možný export do HTML, např. pro vytvoření výčtu vašich oblíbených stránek pro vaše osobní webové stránky (blogroll apod.). Zprávy lze přímo z RSS Pointu tisknout nebo uložit pro pozdější prohlížení i v offline režimu.

Plnou verzi programu lze po dobu třiceti dnů zdarma testovat. Dále je možné využívat verzi basic (má méně funkcí) nebo si zakoupit licenci za 19,95 dolaru. Pro studenty, neziskové organizace a akademické instituce je připravena sleva ve výši 30 procent.

RSS Tracker

RSS Tracker je jednodušší česká čtečka podporující RSS a RDF kanály. Na první pohled zaujme velmi jednoduchým uživatelským prostředím, což je pro někoho, kdo hledá kompaktní čtečku a ne mamuta, jistě výrazným plusem. Velkým mínusem však je, že není nabízen text RSS zdroje, ale automaticky je otevírána mateřská stránka daného článku přímo v RSS Trackeru přes jádro Internet Exploreru. To samozřejmě není nic pěkného pro majitele pomalých připojení, jako je třeba GPRS. Navíc se tyto články jen dost špatně dají otevřít v běžném prohlížeči a komfort RSS Trackeru se rozhodně nemůže rovnat komfortu dnešních internetových prohlížečů. Ale zajímavé je, že podporuje – byť dosti primitivně – prohlížení stránek v záložkách.

Jednotlivé zdroje se zobrazují jako tlačítka. Volitelně je lze rozbalit a pod nimi nalézt konkrétní články/zprávy. Zdroje nelze řadit do složek. Chybí i možnost importu nebo exportu z/do OPML souboru. Jediným náznakem hromadného importu je přidání předdefinovaných kanálů, kterých je poskrovnu. Samozřejmě ale můžete přidat vlastní kanály, a to buď v patřičném dialogu, nebo přetažením odkazu na RSS/RDF soubor z internetového prohlížeče do prostoru RSS Trackeru.

BlogExpress

BlogExpres je freewarová čtečka RSS (všechny verze) a Atom kanálů. Rozhraní programu je v angličtině. Sledované zdroje lze importovat z OPML souboru. Podporován je i export zdrojů do OPML nebo HTML souboru. Zdroje je možné řadit do různých kategorií. Stejně jako RSS Tracker i BlogExpress využívá pro zobrazování zpráv/článků integrovaný prohlížeč vycházející z Internet Exploreru, ale alespoň ihned nepřechází na stránku s článkem. Každý kanál má vlastní přehled aktuálních článků s krátkým perexem. Teprve odsud si můžete nechat v BlogExpressu přes jádro IE zobrazit mateřskou stránku článku/zprávy. Je podporován jednoduchý tabbed-browsing. České znaky ve zmíněném perexu dělají občas potíže. Jednotlivé otevřené články lze poslat e-mailem.

Tato čtečka zaujme svým jednoduchým a nekomplikovaným designem. To však neznamená, že je ochuzena o nějaké klíčové funkce. Ovládání je – nejen díky designu – značně intuitivní. V rozhraní programu je podporována metoda drag&drop (táhni a pusť).

FeedDemon

FeedDemon je komerční RSS a Atom čtečka s rozhraním lokalizovaným i do češtiny, od autora programů TopStyle či HomeSite. Při instalaci je možné přidat některé z předdefinovaných zahraničních kanálů. Později lze kanály přidat buď manuálně přes patřičný dialog s podporou monitoringu systémové schránky nebo importem OPML souboru. Do OMPL souboru je možné i exportovat. Zprávy se zobrazují – podobně jako v BlogExpressu – souhrnně. Každý kanál má vlastní stránku s perexy posledních zpráv. Z této stránky můžete pak prohlížet články přímo ve FeedDemonu s využitím vykreslovacího jádra Internet Exploreru a naštěstí je i pohodlně otevřít v libovolném internetovém prohlížeči, který máte nainstalován. Text jednotlivých zpráv či článků lze poslat e-mailem. Výraznými plusy je integrované vyhledávání ve zprávách, podpora filtrů, plná podpora podcastu nebo prohlížení novinek v záložkách.

Bloggery bude zajímat jedna speciální funkce. Myslím, že to každý blogger zná. V RSS čtečce jej zaujme článek a ihned spěchá „blognout“ horkou novinku. FeedDemon podává pomocnou ruku, poněvadž přímo z jeho prostředí je možné využít funkci „Blognout“ spouštějící URL vašeho CMS nebo offline blogovací nástroj.

Další zajímavou funkcí je nástroj k promazání starých zpráv nebo šikovné okno pro hromadnou správu sledovaných kanálů. FeedDemon zaujme i svými možnostmi nastavení vč. volby zvukové signalizace, širokými možnostmi oznámení nové zprávy či velkou spoustou definovatelných klávesových zkratek. Uživatelé Office 2003 se budou ve FeedDemonu cítit jako doma, protože designově GUI FeedDemonu očividně vychází z tohoto kancelářského balíčku, přitom si však drží jednoduchost a intuitivnost.

Na zkoušku je možné využít zdarma a nezávazně dvacetidenní trial verzi. Plná verze stojí 29,95 dolaru.

FeedReaderCZ

FeedReaderCZ je česká open source čtečka RSS a Atom kanálů. Představuje opět zajímavou variantu pro nenáročné uživatele hledající co možná nejjednodušší program. Jednoduché rozhraní však příliš neubírá na funkcích. Kanály lze přidávat manuálně přes dialogové okno nebo importem z OPML souboru. Již vložené kanály lze naopak i exportovat do OPML souboru. V prostředí programu se zobrazuje textový perex každé zprávy. Mateřskou stránku zprávy/článku je možné zobrazit přímo ve FeedReaderuCZ prostřednictvím jádra Internet Exploreru nebo celkem pohodlně ve výchozím internetovém prohlížeči, ať už je jakýkoliv. Kanály lze řadit do vlastních složek. K dispozici je funkce pro vyhledávání ve zprávách, hromadné označení zpráv za přečtené či filtrování nových zpráv s povedeným editorem filtrů. Program zaujme i širokou paletou nastavení. Přímo v programu lze nastavit klávesovou zkratku pro okamžité vyvolání okna programu.

SharpReader

SharpReader je volně šiřitelná čtečka RSS a Atom zdrojů. Tato čtečka se může pochlubit zejména maximální jednoduchostí při zachování výchozího minima potřebných funkcí. Zobrazí i chybně generované kanály, v jejichž případě jiné čtečky stávkují. Nejdříve je v okně zobrazován ke každé zprávě text z RSS/Atom kanálu (většinou perex) a teprve poté lze zobrazit mateřskou stránku zprávy/článku, a to buď za použití Internet Exploreru přímo v okně SharpReaderu, nebo ve výchozím internetovém prohlížeči. Jednotlivé kanály lze řadit do složek, u každého je možné nastavit jiný interval aktualizace, podporován je export a import kanálů do OPML souboru. Zprávy v přehledu lze řadit vzestupně či sestupně dle nadpisu, jména autora nebo data publikování. Do SharpReaderu je integrováno vyhledávání a filtr, který umožní zobrazit jen některé zprávy vyhovující definovaným podmínkám.

Abilon

Abilon je jedna z mnoha čteček dostupných zdarma jako freeware. Program kompletně v angličtině zvládá jak RSS, tak Atom. Abilon na první pohled šokuje vzhledem ve stylu Office 2003 a nezvyklým třísloupcovým rozvržením hlavního okna (lze změnit). Nečiní mu problémy export a import zdrojů do OPML souboru nebo natažení kanálů ze serveru MyRSS. Zprávy lze prohlížet přímo v Abilonu za využití Internet Exploreru, navíc s tabbed-browsingem, nebo přes libovolný externí browser, který je nastaven jako výchozí (nutno aktivovat). V přehledu zpráv je možné přepínat mezi dvěma záložkami – na jedné jsou všechny zprávy a na druhé jen ty nepřečtené. Abilon – jako všechny lepší čtečky – disponuje vestavěným vyhledáváním ve zprávách a filtrováním. U každého kanálu je možné nastavit různý čas aktualizace. Pro bloggery bude zajímavá spolupráce Abilonu se službami Blogger a LiveJournal i s redakčním systémem Movable Type nebo w.Bloggar.

Čtečka RSS Point RSS Tracker Blog Express Feed Demon Feed ReaderCZ Sharp Reader Abilon
Podpora RSS Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Podpora Atom 0.3 Feed Ano Ne Ano Ano Ano Ano Ano
Import z OPML Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Export do OPML Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Řazení kanálů do složek Ano Ne Ano Ne Ano Ano Ano
Integrovaný prohlížeč Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano

Další řešení

RSS čtečka se pomalu ale jistě stává standardním nebo alespoň volitelným doplňkem řady jiných programů. RSS čtečku mají integrovanou prohlížeče Opera a Netscape nebo nadstavby pro Internet Explorer Maxthon a Deepnet Exlorer.

RSS čtečkou disponuje i e-mailový klient Thunderbird, dvojka mezi internetovými prohlížeči Firefox zase nabízí tzv. živé záložky, které lze rovněž považovat za RSS čtečku (byť ne klasickou). Pro Firefox ale existují lepší RSS čtečky více se blížící klasickým čtečkám, a to ve formě rozšíření.

K dalším programům majícím RSS čtečku jako doplněk patří Desktop Sidebar nebo s patřičným plug-inem i univerzální instant messaging klient Miranda.

UX DAy - tip 2

RSS čtečky na download serverech

Závěrem ještě malý výběr stránek stahovacích serverů s nabídkou RSS čteček.

Podělte se

Jestliže znáte nějakou další dobrou čtečku a nebo máte nějaké zajímavé zkušenosti s těmi jmenovanými, podělte se s ostatními čtenáři v diskuzi.

Používáte RSS čtečku nebo podobnou službu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).