Hlavní navigace

Prezentace na Internetu

4. 3. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Prohlížení prezentací přímo v okně webového prohlížeče je stále populárnější. Prezentace se běžně stávají součástí článků či spotů. Obrázek řekne často více než tisíc slov a přehledná forma slidů může být pro mnohé příjemnější než četba dlouhého článku. Téměř každý si pro takové účely vybaví SlideShare. Podobných služeb je ale celá řada. Vybrali jsme pět z nich a porovnali možnosti, které uživatelům nabízí.

Z prezentací na Internetu se stává stále silnější a poměrně pochopitelný trend. Prolistování slidů je často rychlejší, pohodlnější a zábavnější, než četba souvislého textu, který má obvykle ambice komplexnějšího zasazení problematiky. Pokud jde o základní, hutné informace, mají prezentace jednoznačně navrch. Zvláště pokud si autor rád hraje s textem, který pak dosahuje daleko větších rozměrů, než by bylo pro většinu čtenářů příjemné. Známé probíhání textu mohou poměrně efektivně nahradit právě prezentace.

Kouzlo prezentací je také v estetické zajímavosti, rychlosti a použitelnosti. Pokud je navíc možné je sledovat pomocí webového prohlížeče a není nutné nic otvírat ve zvláštních programech,či řešit kompatibilitu mezi kancelářskými balíky různých výrobců, jedná se o řešení uživatelsky velmi přívětivé.

Ke snadnému umístění prezentací na web v online prohlížitelné podobě slouží celá řada „hostingových“ služeb. V zásadě je možné je rozdělit do dvou kategorií, z níž každá má své výhody, ale i nedostatky. První kategorii tvoří nástroje, které umožňují prezentace nejen prohlížet, ale také vytvářet a upravovat. Jedná se především o různé online kancelářské balíky, které prezentaci mají jako svůj (velmi podstatný) vedlejší produkt. Druhou skupinou jsou pak nástroje, které umí „jen“ prezentovat již hotové dokumenty.

První skupina editorů má nesporné přednosti v tom, že snadno opravíte chybu ve slidu, zmenšíte rozsah přednášky nebo její vzhled podle aktuální potřeby. Zásadní nevýhodou ale je obvykle horší kompatibilita s vytvořenými dokumenty. Nástroje nemají ambice jen prezentační, ale také editační a mnohé dokumenty mohou po nahrání vypadat velmi různorodě. Je tedy na každém uživateli, jaké řešení bude preferovat. Následující výběr nástrojů je selektivní, nikoliv vyčerpávající. Jeho snahou je představit nejpoužívanější služby a vzájemně porovnat jejich možnosti.

SlideShare

Je asi nejznámější službou, která umožňuje hostovat prezentace. Podporovány jsou formáty ppt, odp i pdf. Nahrání souborů probíhá bezproblémově. Samozřejmostí je možnost snadného vložení prezentace na web či blog. Celá řada služeb (Facebook, Blogger a další) je podporována přímo, do ostatních je nutné vložit kód pomocí tagu <object>. Výhodou je poměrně snadno zapamatovatelná, krátká URL adresa k vaší prezentaci.

Prezentace je přímo na webu možné komentovat či sdílet s ostatními uživateli. Služba je zcela bezplatná a nabízí i několik zajímavých doplňkových funkcí jako je například možnost exportování textů z prezentace. Ta potěší zejména uživatele, kteří chtějí určitou část textu citovat, nebo používají starší prohlížeč. Tuto funkci ocení ale i uživatelé s poruchami zraku. Funkce vložení zvukového komentáře zase umožní vytvoření plnohodnotné online přednášky. Potěší také možnost vložit video z YouTube.

Ke každé prezentaci lze pochopitelně nastavit základní atributy. Můžete tak rozhodnout, zda bude veřejně dostupná, ošetřit autorská práva, přidat popisek, jazyk, tagy atd. SlideShare se snaží být i do určité míry sociální službou, čemuž odpovídá repertoár dalších funkcí a nástrojů. Koncepce celého projektu tak trochu připomíná YouTube, s tím rozdílem, že místo videí uživatelé vytváří online prezentace.

slideshare

AuthorStream

Je zřejmě druhým nejznámějším hostingem pro prezentace. Při nahrávání souborů narazíte na omezení 1 GB na deset prezentací. Dokumenty je možné nahrávat nejenom z desktopu, ale také z webu. Služba nabízí poměrně přehledné prostředí a především na méně konzervativních webech zaujme i moderněji vyhlížející přehrávač. Osobně mně přijde pohodlnější než ten, který používá SlideShare.

AuthorStream nabízí export prezentací do video formátu mp4. Mezi praktické funkce patří i možnost online promítání prezentace a vedení textové diskuse o ní. V případě zájmu je možné blokovat prezentaci proti jejímu stahování ostatními uživateli. Nechybí opět snadná možnost importu na podporované služby, popisek, tagy či ošetření autorských práv.

AuthorStream nenabízí textový přepis ani možnost propojení s podcastem. Nevýhodou je také o něco složitější a delší adresa. Zásadním nedostatkem je ale absence podpory formátu .pdf.

AuthorStream

Scribd

Dalším zajímavým nástrojem na vystavování dokumentů na webu je Scribd. Jeho poslání je poněkud komplexnější – kromě prezentací s ním snadno vystavíte .pdf soubory, excelové a wordové dokumenty nebo obrázky. Jedná se tedy o nástroj poměrně robustní. Přehrávač je minimalistický a hlavní oblast jeho využití je právě pro sdílení dokumentů, nikoli přímo k představování prezentací. Pokud tedy chcete na svůj web umístit například článek ve formátu .doc, tak aby si jej mohl kdokoli přímo z prohlížeče přečíst, pak jste zřejmě nalezli ten správný nástroj.

Bohužel, jeho komplexnost se projevuje ve schopnostech kvalitně pracovat s prezentacemi. Nenabízí v podstatě žádnou zajímavou funkci navíc, přehrávač navíc působí poněkud zastarale. Ve srovnání se SlideShare či AuthorStream není pro prezentace nejvhodnější variantou. Pro ostatní dokumenty ale určitě stojí za vyzkoušení.

scribd

Zoho Show

Nejedná se o nástroj primárně sloužící k vystavování prezentací, ale spíše k jejich vytváření. Ovládání je poměrně přehledné a intuitivní. Podporovány jsou pro import a export soubory .odp i ppt. Lze použít i k převodu z .odp do ppt v případě, když nemáte k dispozici OO Impress.

Možnosti prezentace jsou poměrně omezené, ale minimalistické rozhraní může někomu vyhovovat. Oproti konkurenci chybí možnost snadného exportu do sociálních sítí či blogů. Vygenerovaná adresa prezentace je příliš komplikovaná. Na svoji stránku si můžete prezentaci vložit pomocí <iframe>.

Zoho Show nabízí především poměrně kvalitní online editor prezentací, s bohatým spektrem šablon, automatických tvarů a dalších užitečných funkcí. Možnosti prezentátoru jsou sice skromné, ale to nemusí být vždy na škodu. Oproti například Google Prezentacím z Docs nabízí více funkcí i možností při vytváření prezentací.

ZohoShow

Google Dokumenty Prezentace

Také tato aplikace slouží primárně k tvorbě prezentací. Prostředí pro tvorbu je přehledné a relativně pohodlné. Google si se svými online nástroji nikdy nehrál na přímou konkurenci desktopovým aplikacím a je to vidět i na tomto produktu. Subjektivně ho z celého balíčku Apps hodnotím jako nejméně spolehlivý. Některé v něm vyrobené prezentace nelze exportovat (kvůli běhové chybě, na jejímž opravení se již půl roku pracuje), což na hodnocení spolehlivosti nepřidá. Navíc ne vždy je nahraný a zobrazený soubor právě totožný.

Pokud však vše funguje jak má, jedná se o ideální nástroj na tvorbu jednoduchých prezentací nebo na práci v týmu. Funkcí je k dispozici tak akorát, aplikace je rychlá, přehledná a intuitivní. Pokud jde o samotný přehrávač, ten funguje velice dobře a hodnotím ho jako jeden z nejlepších. Jednoduché ovládání, přehledné nastavení, spolehlivý běh. Škoda jen menší podpory exportu do jiných služeb než těch patřících Google. Zajímavostí je možnost propojení přehrávání prezentace s GTalk, toho lze využít například pro „živé“ online konference.

GoogleDokumenty

Koho zvolit?

Pokud ke své prezentaci chcete přidat zvukový komentář a nepotřebujete snímky nijak upravovat, pak je asi nejlepším řešení populární SlideShare, kterému ale na paty šlape AuthorStreem, který nabízí svěžejší vzhled a subjektivně rychlejší přehrávač. SlideShare také ze všech služeb ukládá prezentace s nejhezčí a nejkratší URL adresou. Scribd lze doporučit spíše na textové dokumenty.

Zoho nabízí minimalistický, ale zřejmě nejvýkonnější přehrávač. Na druhou stranu je jeho editor trochu těžkopádný. Pokud ale chcete nástroj na drobné úpravy, pak ani ona těžkopádnost nemusí být tak velkým nedostatkem. Prezentace od Google nabízejí pro změnu asi nejlepší přehrávač, propojení s GTalk a snadnou spolupráci několika uživatelů na jedné prezentaci. To vše se snadným propojením se Sites či Blogger. Nevýhodou je ale nižší spolehlivost aplikace.

BRAND24

Jednoznačný vítěz tedy v tomto přehledu není. Je potřeba uvážit své potřeby a na základě nich provést patřičný výběr. Osobně bych zvolil spolehlivost a výkon SlideShare, funkčnost editoru Zoho Show, rychlost a prezentátor od Google s možnostmi přímého exportu AuthorStream. Takový produkt však zatím na trhu není.

Jakou online aplikaci pro zveřejňování nebo editaci prezentací a textů používáte vy? Podělte se o své postřehy v diskusi pod článkem.

Používáte online nástroje na výrobu prezentací?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).