Hlavní navigace

Přežije Dattel Internet2000?

21. 12. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ve změti komentářů, týkajících se tarifu Internet2000 a provizní politiky, se kterou přišel SPT TELECOM, podle mého názoru zapadla jedna podstatná věc: jaký je vztah nového tarifu k Dattelu, který je zatím stále jedinou relevantní konkurencí Telecomu? Podle mého názoru jde o další přímý útok na něj.

Přestože SPT TELECOM dostal před lety od české vlády do vínku monopol až do konce roku 2000, bylo současně rozhodnuto, že mu bude ve vybraných lokalitách vytvořena lokální konkurence. V rámci této koncepce bylo vydáno několik licencí různým společnostem, které však z větší části nikdy nezahájily provoz: lokální provoz se většinou příliš nevyplatí a SPT TELECOM si dal navíc záležet na tom, aby právě v těchto oblastech, kde mu hrozila konkurence, včas zřídil telefonní stanici v každé chalupě, takže alternativní operátor měl tak trochu smůlu. Některé však fungují, například v Liberci funguje Kabel Plus, ale obecně se dá říci, že se žádnému z těchto operátorů se nevede zrovna dvakrát dobře. Výjimka ovšem potvrzuje pravidlo a podle mého názoru jí v tomto případě je právě Dattel, který obsadil vybrané části Prahy 1 a 2. Tato oblast je bezpochyby velmi lukrativní, nachází se zde řada mocně telefonujících zákazníků, což je příčinou jeho úspěchu.

Mezi Dattelem a SPT TELECOMem existuje propojovací dohoda, která – velmi zjednodušeně – říká, že za každý hovor, který směřuje ze sítě SPT TELECOM k Dattelu, dostane Dattel část z telefonního poplatku, a totéž platí i v opačném směru. Jinými slovy to znamená, že je v zájmu Dattelu, aby do jeho sítě směřovalo co nejvíce volání. Právě proto Dattel už před delší dobou začal spolupracovat s poskytovateli připojení a řada z nich přeložila své přístupové body do jeho sítě, takže všichni jejich zákazníci (z drtivé většiny jsou samozřejmě v síti SPT TELECOMu) volají k Dattelu. Ten na oplátku poskytovatelům dává část peněz, které dostane od SPT TELECOM; ten naopak až do současné době jakékoliv placení provizí poskytovatelům ve své síti striktně odmítal. Dattel má tak zejména díky Internetu v současné době s Telecomem vysoce aktivní bilanci a dostává tak nemalé peníze za přijaté hovory; a to se Telecomu pochopitelně nelíbí.

První úder z jeho strany přišel už na začátku tohoto roku, s tarifem Internet99. Poté, co jsme si všichni oddychli, že je dobojováno, Telecom nenápadně oznámil, že Internet99 je datová služba a jako taková nespadá pod propojovací dohodu s Dattelem. Jinými slovy, tarif Internet 99 mohou svým zákazníkům nabídnout jen poskytovatelé, kteří mají své uzly u SPT TELECOMu, a ti, kteří jsou u Dattelu, mají jednoduše smůlu a lidé jim budou muset volat za standardní tarif. Po složitých jednáních nakonec Telecom učinil ústupek a Internet 99 i u Dattelu zpřístupnil: ovšem za podmínky, že Dattel nedostane ani haléř z příchozích hovorů v tomto tarifu. Svoji infrastrukturu tak vlastně dává SPT TELECOMu zdarma k dispozici. Dattelu nezbylo, než na tuto nerovnou dohodu přistoupit, protože kdyby nenabídl Internet99, „jeho“ poskytovatelům by začali utíkat zákazníci ke konkurenci a těm by tedy nakonec nezbylo nic jiného, než se poslušně vrátit k SPT TELECOMu. Dattel tehdy podal stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který však podle dostupných informací stále situaci šetří a ani po zhruba 9 měsících nebyl schopen dojít k jakémukoliv závěru.

Podmínky tarifu Internet99 pro Dattel neznamenaly pouze to, že přišel o svůj příjem z propojovacích poplatků on sám, ale logicky nic nedostali ani poskytovatelé připojení, kteří u něj měli svůj uzel: libovolné procento z nuly je nula. Tarif Internet2000 však přináší další ránu: podmínky pro Dattel zůstanou zřejmě zachovány, takže poskytovatelé v jeho síti nadále nedostanou ani haléř, ale jejich konkurenti v síti SPT TELECOMu nyní nově mohou počítat s provizí. Zatímco dříve na tom vinou SPT TELECOMu byli poskytovatelé u Dattelu alespoň stejně špatně jako ostatní, nyní na tom budou naopak ještě hůře. Minimálně některé z nich by to mohlo vést ke kajícnému návratu do „jediné správné“ sítě SPT TELECOMu.

Ostatně SPT TELECOM má pro ně ještě jeden cukříček. Jak jsme již informovali včera, provize pro poskytovatele budou dvojího druhu: v největším uzlu fixních 15 procent, všude jinde od 5 do 12 a ještě k tomu kumulativně. Největším uzlem bude u drtivé většiny poskytovatelů právě Praha, kde tedy bude reálně (záleží na velikosti poskytovatele) provize zhruba dvojnásobná oproti ostatním místům. Toto pravidlo nemá na první pohled žádný logický smysl – až do chvíle, kdy si uvědomíme, že právě v Praze má SPT TELECOM jedinou reálnou konkurenci, která je ochotna poskytovatelům vyplácet více, než on. Jde tedy zcela jasně o krok, namířený právě proti Dattelu.

DT24

SPT TELECOM v tomto případě uplatňuje klasickou politiku cukru a biče: cukrem je vyšší provize, bičem naopak zavřené kohoutky pro propojovací poplatky v tarifu Internet2000, takže Dattel nemůže platit nic. Klíčem k celé věci by mohlo být stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ten však raději hraje roli mrtvého brouka.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).