Hlavní navigace

Příběh poslední chybějící služby Seznamu (o které už asi ani nevíte)

18. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po pěti letech od spuštění už vlastně ani nevíme, jestli vůbec někdy existovala. A její příběh doprovází spletitá autorská práva-nepráva.

Když 10. října 2011 spouštěl Seznam „poslední chybějící službu“, bylo to velké. Pozůstalost Járy Cimrmana ve webové podobě se měla stát nejenom „poslední chybějící službou“, ale také s ní byly spojeny velké plány do budoucnosti a možná ještě větší očekávání (viz tehdejší tisková zpráva). 

Zlé jazyky navíc tehdy tvrdily, že se tak Ivo Lukačovič snaží vykoupit z někdejšího založení „nelegálního“ webu o Cimrmanovi. Nebo že se snad dokonce chce vyhnout tomu, že by se musel s držiteli práv k Cimrmanovi nějak vyrovnat.

Jarmara.at v řííjnu 2016

Jarmara.at v říjnu 2016

Na www.jarmara.at se tak nakonec objevilo něco trochu z minulého století. Nefungovalo to bez Flashe, ale bylo to v zásadě Cimrmanovské. Hlavně v tom, že nebylo jasné, co od toho čekat, ani jak s tím zacházet. S odstupem pěti let lze nakonec stále web otevřít. Byť, překvapivě (nebo možná vlastně vůbec ne), to celé nějak šlo do ztracena.

Seznamu už to není, čí je vlastně Cimrman, err, Jarmara?

Když začnete pátrat, tak samotný Seznam.cz Jarmaru považuje za uzavřenou a uvádí k tomu toto:

Spouštěli jsme ji ve 2011 a do konce roku 2012 byly přidány všechny Cimrmanovské hry (viz naše zpráva na dané téma). Takže v této době byla pravda, že byla přidávána jedna hra (myšleno divadelní představení) každý měsíc. Na projektu se pak dále pracovalo – protože kromě divadelních her jsme na konci roku 2012 přidávali Kinematograf a nějaké zábavné hry (ve smyslu gamesky – tedy něco, co si můžete zahrát jako správný počítačový pařan) – pokud si to chcete připomenout, tak třeba článkem na Novinkách.

Na konci roku 2014 jsme celý projekt předali panu Smoljakovi (mladšímu). Ten je nyní majitel domény a projekt je mu k dispozici a plně jej může využívat. Je zcela na něm, jak dále s Jarmarou nakládá. Na Facebooku jsou stále aktivní. Za nás bylo shrnutí celé jarmaří kampaně ve videu z roku 2013, které máme na Streamu.

Mimo to mi ještě Irena Zatloukalová, tisková mluvčí Seznamu, doporučila, kontaktovat Jarmaru na Facebooku. A také dodala, že by sice rádi v projektu pokračovali, ale „ctí autorská přání“.

Jarmara.at v řííjnu 2016

Jarmara.at v říjnu 2016

Tajuplné a sofistikované, stejně jako Jára sám

Celé je to ještě zamotané tím, že na stránce na Facebooku odkazují na mrtvý www.jarmara.at a ještě pořád se tam píše, že „Jarmara se otevřela 11.11. 2011. a její obsah tvoří archiválie související s prvními třemi hrami Divadla Járy Cimrmana. Každý následující měsíc se jarmara zaplní archiváliemi a relikviemi, které se týkají dalších her z pera slovutného Mistra.“ Stránka samotná nicméně aktuálně žije, nepochybně v souvislosti s letošním výročím. 

Teď si dovolím jednu odbočku. V březnu tohoto roku čeští Piráti a Filip Smoljak, další z potomků, začali volat po zpřístupnění Cimrmana lidem. Což nakonec vede k potvrzení toho, že propletenec autorských práv okolo Cimrmana je opravdu mimořádně zajímavá záležitost. Opět tak trochu cimrmanovská. Konec odbočky.

Jakuba Smoljaka se mi nakonec podařilo oslovit právě přes stránku na Facebooku. Odpověď na dotazy, co je (a bude) s Almarou, je taková trochu kryptická. A taky hodná památky Cimrmana:

Cílem Jarmary bylo zbudovat jakýsi online archiv Járova díla. To se povedlo vskutku cimrmanovsky a myslím, že přesně takto nepraktický, přebujelý, vrzající a kouzelný web by Cimrman sám sestrojil. A jak už z podstaty archivu vyplývá, potom, co se Jarmara naplnila obsahem ze všech 15 her, není co dalšího do ní přidávat, a proto ustaly všechny aktualizace. 

Čili Jarmara bude pokračovat (ve smyslu fungovat) do doby, než časem zestárne vstupní brána v podobě Flashe tak, že už ji nebude moci navštívit vůbec nikdo. Seznam už Jarmaru opravdu pár let nespravuje a divadlo tak velké prostředky určitě nevynaloží. 

UX DAy - tip 2

Jedinou nadějí je, že se mi podaří opít kluky z Brainz tak, že se v alkoholovém opojení zavážou předělat Jarmaru do HTML5 jako favor. Ale jednak mám slušné vychování, které mi brání něco tak troufalého navrhnout, a hlavně kluci z Brainz kalí první ligu, takže opít je a mít nad nimi navrch, je prakticky nemožné. 

Nakonec musím dodat, že vlastně s tím, co napsal Jakub Smoljak, souhlasím a líbí se mi. Teď ještě najít někoho, kdo opije kluky z Brainz. Tedy pokud se dříve Cimrman nevrátí z cest a neudělá si v tom pořádek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).