Hlavní navigace

Přichystal T-Mobile opravdu cenovou revoluci?

3. 8. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Od 1. srpna nabízí mobilní operátor T-Mobile dvě nová datová zvýhodnění pro přístup k Internetu prostřednictvím technologie WAP a prohlížeče web'n'walk light přímo v mobilním telefonu. Co mohou zákazníci od nových balíčků očekávat a jsou opravdu tak cenově revoluční, jak T-Mobile avizuje v tiskové zprávě?

Datová zvýhodnění nahrazují doposud nabízené tarify WAP a Email&PDA. První ze zvýhodnění, Surf+, je určeno pro uživatele, kteří využívají služeb wapového portálu t-zones nebo mají ve svém mobilním telefonu nainstalovanou aplikaci web'n'walk light, umožňující prohlížení webových stránek ve formátu blízkém standardním internetovým prohlížečům v počítači

Zvýhodnění Surf&Mail+ je pak určeno pro zákazníky, kteří využívají svůj mobilní telefon nejen k prohlížení internetových stránek, ale také pro příjem a odesílání elektronické pošty nebo pro plnohodnotné surfování po Internetu.

Surf+

Surf+ nahrazuje původní tarifní zvýhodnění WAP. V ceně měsíčního poplatku ve výši 117,81 Kč je neomezený přístup k wapovým stránkám, avšak pouze a jen k wapovým stránkám t-zones. Pro ostatní wapové stránky je určen měsíční datový limit 1 MB. Po jeho překročení jsou data přenesená nad limit zpoplatněna dle standardního ceníku GPRS/EDGE, tedy každý 1 kB přenesený nad limit přijde zákazníka na 60 haléřů, přičemž je účtováno vždy 5 kB a jejich násobky. Pokud používáte pro surfování po Internetu integrovaný či dodatečně nainstalovaný prohlížeč web'n'walk light a připojujete-li se prostřednictvím GPRS/EDGE APN Internet čili technologií GPRS nebo EDGE, získáte v ceně měsíčního paušálu možnost opravdu neomezeného surfování po Internetu bez datových omezení.

Surf&Mail+

Surf&Mail+ nahrazuje původní tarifní zvýhodnění Email&PDA a od datového zvýhodnění Surf+ se liší možností neomezeného přístupu k elektronické poště, buď prostřednictvím přímo v telefonu vestavěného e-mailového klienta, nebo poštovního klienta v počítači, který podporuje příchozí protokoly POP3 a IMAP a odchozí protokol SMTP. V ceně měsíčního paušálu ve výši 236,81 Kč je neomezené množství přenesených dat právě elektronickou poštou. Současně obdobně jako u levnější tarifní varianty Surf+ je součástí datového zvýhodnění neomezený přístup k wapovým stránkám t-zones a neomezené využívání přístupu k Internetu prohlížečem web'n'walk light.

Pokud si budete chtít prohlížet jiné wapové stránky než t-zones, musíte počítat s příplatkem za přenesená data, protože na rozdíl od zvýhodnění Surf+ nezískáte žádný datový kredit pro WAP. Stejně jako dříve u tarifu Email&PDA má zákazník možnost přenášet data i klasickým prohlížečem na svém počítači nebo také plnohodnotným prohlížečem web'n'walk ve svém mobilu, a to měsíčně do výše 10 MB. Při překročení datového limitu jsou další data zpoplatněna dle ceníku GPRS/EDGE, to znamená každých 5 kB předaných prostřednictvím WAPu vás přijde na tři koruny a každých 5 kB přenesených ze sítě Internet pak na 35 haléřů.

Ikona - poskytovatelé
Zajímá vás na mobilním připojení nejenom WAP a e-mail, ale i plnohodnotné internetové připojení? Všichni tři čeští operátoři nabízí několik tarifů pro mobilní připojení – jejich podrobný přehled najdete v databázi aktuálních nabídek připojení na Lupě.

T-Mobile však u datového zvýhodnění Surf&Mail garantuje maximální výši měsíčního poplatku i po započtení dat stažených nad limit. Zaplatíte tedy maximálně 950,81 Kč bez ohledu na to, jak velké množství nadlimitních dat u datově omezených provozů měsíčně přenesete. Teoreticky tedy můžete za cenu přibližně 10 MB datového provozu nad limit u klasického prohlížeče a více než 1 MB dat u WAPu získat připojení bez jakéhokoliv datového omezení.

Kamenem úrazu je však fakt, že se T-Mobile rozhodl u tohoto datového zvýhodnění uplatnit Fair Usage Policy (FUP), jejíž problematice jsem se obšírněji věnoval ve svém minulém článku. Pravda je tedy taková, že bez omezení a za maximální měsíční paušál ve výši 950,81 Kč můžete stáhnout data pouze do maximální výše 2 GB. Poté přichází na řadu již zmiňovaná FUP a omezení rychlosti stahování až na 32 kbit/s.

Vyzkoušejte a rozhodněte se

T-Mobile v rámci marketingové akce související s uvedením obou nových produktů na trh nabídl také možnost vyzkoušet si datová zvýhodnění zdarma. Pokud si tedy aktivujete zvýhodnění Surf+ nebo Surf&Mail+ do konce letošního roku, můžete obě služby po dobu prvních dvou měsíců využívat bezplatně. Po uplynutí této doby můžete tarif bez jakýchkoli sankcí deaktivovat.

Ostatní datové tarify

Cenová revoluce v oblasti datových služeb, výraz, který použil T-Mobile ve své tiskové zprávě, se týká pouze oněch dvou zmiňovaných datových zvýhodnění, nikoliv však těch ostatních a také tarifů. Internet+ s měsíčním datovým limitem 2 GB, po jehož vyčerpání je uplatněna FUP, zůstává na paušálu 831.81 Kč za měsíc. Porovnáme-li tedy Surf&Mail+ a Internet+, které mají stejný měsíční datový limit pro FUP, zjistíme, že cena za neomezený přístup k Internetu prostřednictvím prohlížeče web'n'walk light a neomezený přístup na wapové stránky t-zones, řekněme cena za jakousi nadstavbu ke zvýhodnění Internet+, je stanovena na 119 korun měsíčně, což s ohledem na možnosti, které wap portál t-zones a prohlížeč web'n'walk light nabízí, je podle mého názoru částka relativně vysoká.

Konkurence

Telefónica O2 Czech Republic, a.s (Eurotel)

Eurotel nabízí měsíční volné datové kredity pro WAP k datovým tarifům Internet Kombi Internet Kombi a Internet Mobil ve výši 500 kB. Po vyčerpání datového kreditu je listování v menu Eurotel Live zdarma. Placené sekce na portálu Eurotel Live jsou pak zpoplatněny 30 haléři za 1 kB a u ostatních wapových stránek stojí každý 1 kB 70 haléřů.

Aktivace datových tarifů (Data a WAP) ke standardním tarifům Eurotel je zdarma. Měsíční paušál je zdarma pro tarify Eurotel Gold, Eurotel Gold Max, Eurotel Platinum, Eurotel Platinum Max, Eurotel Diamant, Eurotel Diamant Max. Pro ostatní tarify je měsíční paušál 232,05 Kč. Minuta surfování po wapových stránkách prostřednictvím technologie GSM data stojí jednu korunu, stejně tak jako prostřednictvím technologie HSCSD Fast. Data přenášená pomocí technologií GPRS Instant/UMTS/HSDPA jsou zpoplatněna podle objemu přenesených dat. Jeden kilobajt stažený z Eurotel Live vyjde na 30 haléřů, z ostatních wapových stránek pak 70 haléřů.

Tarif Eurotel Data 120 nabízí 120 volných minut spojení s technologií HSCSD Fast za měsíční poplatek 357 Kč. Účtuje se první minuta celá a poté po vteřinách. Tarif Eurotel Data Nonstop II je variantou s datovým kreditem 500 kB pro přenos dat technologiemi GPRS Instant/UMTS/HSDPA. Měsíční poplatek u tohoto tarifu je 772,31 Kč.

UX DAy - tip 2

Vodafone

Vodafone Czech Republic, a.s. nabízí připojení technologií GPRS a EDGE. U služby Připojení na skok nevyžaduje žádný měsíční paušál, zpoplatňuje pouze přenesená data, a to následovně: WAP/1 kB přijde na 48 haléřů, Internet/1 kB pak na 0,06 Kč. Měsíční paušál je uplatňován u služby Připojení na dlouho a liší se podle velikosti datového kreditu.

A kdo je vítěz?

Určit, nakolik je nová nabídka datových zvýhodnění od T-Mobilu výhodná, je složité, jelikož oba jeho konkurenti nenabízejí úplně srovnatelné služby. Jako velmi pozitivní lze hodnotit fakt, že T-Mobile po zaplacení měsíčního paušálu nepožaduje u svého wapového portálu t-zones platbu za přenesená data. Eurotel však na svém portálu Eurotel Live za stažení například Java hry účtuje také pouze poplatek za stažení hry, ne však již za data, která jsou nutná pro její stažení.

Považujete nová datová zvýhodnění od T-Mobilu za cenovou revoluci?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).