Hlavní navigace

Názor k článku Přikováni k modrému E od llook - Ve škole jsme instalovali systém, NT4.0 SP3, v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 7. 2004 0:13

    llook (neregistrovaný)
    Ve škole jsme instalovali systém, NT4.0 SP3, v jedné učebně, na stará Pentia 166MHz. Na počítač, který jsem instaloval já, jsem nainstaloval Operu, protože IE3 z instalace je víc než zastaralý a IE6 je zastaralý, navíc bych zestárnul během jeho stahování a nesplnoval jsem HW nároky.

    Jednou u toho počítače seděli dva mí spolužáci. Na otázku kde je tam Internet, jsem jim řekl, že je tam jenom Opera. Tak to spustili, pochopitelně následovala otázka "kam se tady píše adresa?". Rozhodli se, že se podívají na pár epizod Happy Tree Friends. V nejvyšší kvalitě a maximalizované se jim to sekalo. Jeden řekl "to je určitě tím, že to je v Opeře", druhý dodal "to je beztak jenom linuxáckej výmysl".
    Na jiném počítači už předtím někdo nainstaloval Mozillu. Její rozhraní (v defaultním nastavení) je bližší tomu co je v IE, ale i studenti, kteří seděli u něj měli jisté problémy ("na co mám kliknout, když to heslo nechci uložit, 'Never for this site' nebo 'No'?).

    Zkuste uhodnout, jaký středoškolský obor to studuji a kolikátým rokem?

    ---
    V diskuzi zazněl návrh, aby ostatní prohlížeče přebírali proprietární konstrukce MSIE. I kdybych pominul to, že by se mohli dostat do křížku se zákony, tak je to kravina. To bych v tom případě mohl požadovat, aby se MSIE naučil XUL, aby mohl zobrazovat Mozonly stránky.
    ---
    Poslední dobou vzniká spousta aplikací, které už nejsou IE-only, ale IE/Mozilla only, například GMail, což lidem nevadí, ale IMHO je to úplně ten samý problém. Tedy pokud dodržují standardy, ale v jiných prohlížečích naráží na jejich nepodporu, tak mi nevadí. To aspon nutí vývojáře ostatních prohlížečů ty standardy konečně implementovat. Ale třeba GMail je ukázková prasárna v tomto ohledu.
    ---
    Nechci vypadat jako konspirativista, ale bojím se, že MS připravuje nejpohodlnější prohlížeč všech dob, za těch pár let to vypiplá k dokonalosti a pak vrhne na trh. Na tom by nebylo nic špatného, ale zároven se bojím toho, že bude fungovat pouze pod jedním systémem (tedy nebude "zdarma", ale "v ceně") a že tam budou nestandardní blbůstky, díky kterým se vrátí éra IE-only stránek.
    ---
    Mimochodem, existuje pro Firefox nějaká extenžna pro to, čemu se v Opeře říká "spatial navigation"? Nikde jsem nic podobného nenašel. Bez toho si totiž nedokážu prohlížeč představit.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).