Hlavní navigace

Připojen přes kabelovou televizi výhoda, nebo prohra?

17. 2. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V poslední době se vesele rozmáhají alternativní cesty připojení do Internetu. Osobně se mi nyní jako nejzajímavější jeví dvě - bezdrátová cesta (ale pozor na sněhové vánice, jako je ta dnešní) a kabelová televize. O zkušenostech s připojením po kabelu v Kralupech nad Vltavou píše Štěpán Binko.

V květnu loňského roku jsem se z centra Prahy přestěhoval do Kralup nad Vltavou. Kromě jiných nezvyklostí, na které jsem si už zvykl, bylo třeba vyřešit zásadní problém jak se zde rozumně připojit k Internetu. Vzhledem k tomu, že disponuji pevnou linkou v pražském sídle naší firmy, tak domů potřebuji co nejlevnější připojení – vhodné tak akorát k vyřízení mailové korespondence a nějaký ten chat, neboť své Internetové orgie provádím tam.

Zatímco v hlavním městě řešíte směšné problémy typu kdo má kolik megabitíků tam či onam, zda nabízí ISDN, Wireless, V.90, tak v Kralupech nejdřív zuřivě hledáte, zda tu vůbec nějaký ISP funguje. Nakonec zjistíte, že (podobně jako na mnoha jiných místech) na výběr moc nemáte. Situace se trochu změnila v okamžiku, kdy mi byl do domu zaveden rozvod kabelové televize. Jak možná většina z Vás ví, tak poskytovatel kabelové televize v Kralupech TELCOM Kralupy s.r.o. je jednou z nejprogresiv­nějších firem v této oblasti a jako jeden z prvních umožnil přístup svým uživatelům do sítě Internet.

Jeho cenová politika je tak fascinující, že mne v první chvíli naprosto ohromila. Za 32K pevného, stálého připojení zaplatíte coby domácí uživatel 1100 Kč a podnikatel dvakrát více. Podobně výhodné ceny jsou i na jiné rychlosti.

Kdo se chce připojit, musí si nejprve zajistit kabelový modem. Kabelový modem se samozřejmě liší od klasického analogového modemu a navíc musíte dodržet normu (v tomto případě musíte mít modem od Bay Networks). Od analogového modemu se neliší jen použitím a vlastnostmi, ale zejména cenou. Zatímco s rozumným externím modemem V.90 se musíte vejít do pěti tisíc, tak za model LCP (určený pro jednotlivce) zaplatíte 19 900,–-. Samozřejmě, že si modem můžete vzít také do pronájmu za lidských devět stovek. Celkem Vás tedy připojení 32K + modem vyjde na rovné dva tisíce.

Celý provoz je založen na systému LanCity od firmy Bay Networks. Celé to funguje jako Ethernet a v případě přetížení systému dojde k přepnutí do režimu Token Ring. Papírová rychlost onoho sdíleného média je 10Mbit, což, jak se zdá, je zatím bohatě dostačující. Pro úspěšné připojení potřebujete kromě modemu ještě síťovou kartu do Vašeho PC a kvalitní přívod kabelového signálu. Všechny pasivní prvky na cestě k Vám musí propouštět nejen dopředný, ale i zpětný směr takže se připravte na nějaké výměny zásuvek.

Konektivita samotného Telcomu je zajištěna pevnou linkou ke kralupskému uzlu sítě CESNET a zde bych viděl nejslabší místo celého systému – 64K mi přijde přinejmenším jako silně nedostačující a to zejména s přihlédnutím, že připojení přes kabelovou televizi má charakter pevného připojení a ještě je zákazníkovi nabízeno až 64 kb/s pásmo. V praxi to znamená, že v nočních hodinách, kdy jsem byl pravděpodobně připojen pouze já, bylo spojení velmi slušné, ale zato přes den a v odpoledních hodinách nebylo k hnutí. V době tvorby tohoto článku byla vedena jednání o posílení upstreamové linky k CESNETu na 128K. Je otázkou, nakolik je tento upgrade dostačující.

BRAND24

Co říci závěrem? Nejste-li hodně nároční uživatelé a potřebujete ušetřit, tak neváhejte a běžte do Telcomu. Poplatky za telefonní hovory uvedete do normálu a zas tak moc se nezmění. Jste-li hodně nároční, pořiďte si klasickou pevnou linku pro Vaše Real Audio/Video přenosy, náročný surfing většího množství uživatelů atd. to bude přece jen lepší volba.

Štěpán Binko

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).