Hlavní navigace

Příznivci videoher jsou starší, než si myslíme

22. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud máte také představu, že počítačové hry jsou hlavně doménou dětí, určitě vás překvapí výsledky výzkumu, který zjistil, že průměrný hráč je ve věku 35 let a více.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

BBC upozorňuje na výsledky zajímavého výzkumu, který se zabýval studiem hráčů počítačových her v USA. Jde nejenom o to, že průměrný hráč v Americe je ve věku 35 let a více. Zásadní je zjištění, že hráči jsou v průměru méně zdraví, tlustší a trpí více depresemi.

Na výzkumu pracoval tým organizace Centers for Disease Control and Prevention, jde o americkou vládní organizaci, která analyzovala data 500 dospělých ve věku 19 – 90 let na území oblasti Seattle-Tacoma. Toto místo bylo zvoleno z jednoduchého důvodu – Internet je zde užíván nejvíce z celých Spojených států. Více než 45 % ze zkoumaných uvedlo, že hraje videohry.

Podobný výzkum, který byl prováděn ve Velké Británii v roce 2002, tentokrát organizací Entertainment and Leisure Software Publishers Association, ukázal, že nejvíce hráčů spadá do věkové skupiny 25 až 34 let. Tedy také žádní mladíci a mladice. Pokud jsme si tedy bláhově mysleli, že hry jsou doménou dětí, tak je tomu úplně jinak. Nynější třicátníci jsou odrostlou generací těch, kteří před dvaceti lety začínali s prvními hrami na prvních počítačích. Podle všeho jde o koníček, který neomrzí a pro který věk nerozhoduje a hráči zůstávají své zálibě věrní.

Tipy C

Průměrný věk hráčů se postupem času zvyšuje a zdá se, že tento trend bude pokračovat i nadále. Z výzkumů vyplývá, že ač je hraní oblíbené, zdraví rozhodně neprospívá. Ostatně už naše maminky nám říkaly, abychom přestali trávit čas u počítače, že je lepší prohánět po hřišti merunu. A měly pravdu…

Muži, kteří se věnují hraní, mají vyšší body mass index (BMI) než nehráči, ženy hráčky se navíc více potýkají s depresemi a dalšími psychickými problémy. Podle odborníků i laiků nejsou tato zjištění překvapivá, hraní prostě na rozdíl od jiných činností ve volném čase zdraví neprospívá. Dá se s trochou nadsázky prohlásit, že si hráči, kteří to přehánějí, zadělávají na zdravotní problémy. Je ale potřeba dodat, že varování platí obecně pro všechny, kteří tráví hodně času před obrazovkou počítače, ať už hrají hry nebo pracují. Nelze tedy paušalizovat a prohlašovat, že hry škodí zdraví. Tomu totiž škodí posedávání před monitorem jako takové. Pokud jste dočetli tento článek až dokonce, tak se prosím zamyslete nad mým doporučením. Co se takhle skočit se na chvíli projít do parku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).