Hlavní navigace

Pro státní podnik NAKIT chystá vnitro nový typ zakázek a hledá lidi

15. 2. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Náměstek pro ICT na vnitru Jaroslav Strouhal a šéf nového státního IT podniku Alan Ilczyszyn v rozhovoru popisují aktuální plány.

Ministerstvo vnitra finálně založilo nový státní podnik nazvaný Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT). Křeslo generálního ředitele nakonec skutečně od února obsadil dosavadní poradce vnitra pro ICT Alan Ilczyszyn. Ten bude NAKITu šéfovat i po chystaném spojení s Odštěpným závodem ICT služeb (ČP OZ), jehož vyčlenění z České pošty se aktuálně připravuje.

Kolem fungování „odštěpáku“ se objevuje mnoho pochybností. Jak jsme v posledních měsících psali, jsou zde problémy s financováním, efektivitou či takzvanými in-house výjimkami a nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Odštěpný závod je ovšem podle vnitra historií. „Když jsem začátkem roku 2014 na vnitro přišel, byl jsem s fungováním Odštěpného závodu hrubě nespokojený. Situace byla katastrofální,“ říká pro Lupu náměstek ministra vnitra pro ICT Jaroslav Strouhal, který mimo jiné usedl v dozorčí radě NAKITu. „Od té doby a po nástupu Jana Přerovského (současný ředitel ČP OZ) se situace stabilizovala.“

„Každopádně to, jak je vše nyní nastaveno, se nám ne zcela nelíbí, proto jsme se vydali na dobrodružství jménem NAKIT,“ dodává Strouhal.

„Za zhruba rok a půl fungování se v Odštěpném závodě podařilo hodně napravit a teď přišel čas vše dočistit,“ navazuje pro Lupu šéf NAKITu Alan Ilczyszyn. „Je to schopný podnik, který může stabilně fungovat.“

Nový typ zakázek

Spojení NAKITu se svým předchůdcem každopádně ještě nějakou dobu potrvá. Vláda musí posvětit finální vyčlenění Odštěpného závodu z České pošty – termín sloučení se odhaduje na letošní duben či květen. Do té doby bude NAKIT fungovat samostatně. Během února se mají dokončit provozně-administrativní přípravy a od března se reálně „začne něco dělat“.

Ministerstvo vnitra ČR.
Autor: Jan Sedlák

Ministerstvo vnitra ČR.

To „něco“ bude zajímavé. Ministerstvo vnitra do NAKITu pro začátek vložilo deset milionů korun s tím, že se podnik stane do tří měsíců finančně samostatným. NAKIT po sloučení s ČP OZ získá jeho projekty a zakázky, vydělávat chce ovšem začít ještě předtím.

„Musí dojít k detailní revizi neveřejných sítí. Chceme zmapovat, co a jak funguje, a vytvořit potřebné strategie,“ vysvětluje Ilczyszyn. Dělat se má i na frekvenci 700 MHz, kde menší část zbyde i pro záchranné složky a podobně. Právě mapování a příprava strategií má být typem zakázek, které NAKIT bude ještě před spojením s Odštěpným závodem pro vnitro dělat. Konkrétní sumy za tyto obchody však vnitro více nepřibližuje. „Stovky milionů to nebudou,“ říká jen Strouhal.

Smlouvy, které nyní má ČP OZ, budou převedeny pod NAKIT. Vnitro chce novému podniku přenechat i jednu zásadní výhodu – chce zadávat zakázky na základě takzvané in-house výjimky, tedy bez výběroých řízení, což v případě Odštěpného závodu ve svých nálezech kritizoval NKÚ. Právě založení samostatného státního podniku by mělo vše vyřešit.

„Služby budou poskytovány na základě výjimky z působnosti zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, uvedené v ustanovení § 18 odst. 1 písm. e) tohoto zákona (tzv. „in house“ výjimka),“ říká jasně předkládací zpráva pro vládu. Strouhal se odvolává na to, že je vše v souladu se zákonem.

Zásadní připomínky

Vyčlenění ČP OZ z České pošty je v současné době v mezirezortním připomínkovém řízení. Účastní se ho devět subjektů včetně NKÚ, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Hospodářské komory, ministerstva finanční, ministerstva průmyslu či ministerstva pro místní rozvoj.

4D Center, kde sídlí Odštěpný závod a NAKIT.
Autor: 4D Center

4D Center, kde sídlí Odštěpný závod a NAKIT.

Některé připomínky (Lupa má všechny k dispozici) jsou zásadní. Vnitro tvrdí, že NAKIT přinese úspory a zefektivnění, ohlasy ale říkají, že nic takového není podloženo. „Materiál obecně uvádí, že daná transakce je ekonomicky i jinak výhodná, toto tvrzení je však s ohledem na dostupné informace a dokumenty nepodložené a z materiálu ani nevyplývá, v čem by proklamovaná výhodnost měla spočívat. Materiál postrádá jakoukoliv analýzu současné situace a stavu nastoleného plánovanou transakcí,“ namítá třeba Hospodářská komora a cituje i dřívější zprávu NKÚ.

Materiál také nevymezuje limity in-house výjimek, může představovat riziko pro čerpání evropských fondů (u ČP OZ například v minulosti nebyly dodrženy termíny) a podobně.

„V materiálu není obsažena podrobnější informace o ekonomických a organizačních parametrech nového státního podniku vzniklého sloučením NAKIT a OZ ICT služby, nejsou nastaveny žádné postupné kroky (milníky), ani odpovědnosti při procesu sloučení obou subjektů,“ uvádí dále NKÚ v nových připomínkách s tím, že předkládány jsou pouze velmi obecné informace.

O obecnosti mluví také Český telekomunikační úřad: „ČTÚ v tomto ohledu navrhuje zásadní přepracování materiálu tak, aby byla veškerá tam uvedená tvrzení a závěry odůvodněny či podloženy rozborem jednotlivých v úvahu přicházejících variant s vyčíslením dopadů.“

Bez výběrových řízení

Vnitro také jasně nepopisuje personální otázky nového státního podniku. Konkrétně například neříká, jakou (a zda nějakou) roli bude mít současný šéf ČP OZ Jan Přerovský. Jasná odpověď nepadá ani na desítky dohod o práci, kdy mnozí z lidí pobírají měsíční odměny převyšující sto tisíc korun. Odměny a případné „čištění“ se prý má vyřešit zhruba do měsíce. Ilczyszyn mluví o tom, že jeho představou je „funkční a pružná organizace“.

Po přechodu „odštěpáku“ pod NAKIT se každopádně přesune i zhruba 360 lidí, které ČP OZ má. Samotný NAKIT chce do té doby sám o sobě přijmout 24 zaměstnanců. „Všechny pozice obsazeny nemáme. Hledáme lidi se zkušenostmi s výstavbou mobilních sítí,“ říká Ilczyszyn. On sám dříve pracoval například pro Alcatel-Lucent a nové zaměstnance hledá oslovováním lidí na trhu.

Do nejvyššího křesla státního podniku byl Ilczyszyn dosazen bez výběrového řízení, stejné to je i s dalšími funkcemi a zaměstnanci. NAKIT nebude spadat pod služební zákon, což mu umožní hrátky s odměňováním.

BRAND24

Nábor nových zaměstnanců každopádně není zcela jednoduchý. Jednak proto, že NAKIT nemá příliš dobrý veřejný a mediální obraz (podnik i z toho důvodu už oficiálně zaměstnal tiskovou mluvčí) a potenciální zaměstnanci se zajímají o to, jak dlouhá štace z něj vůbec může být.

Zástupcem ředitele Ilczyszyna se stal David Pollák, který mimo jiné působil v T-Mobilu, členy dozorčí rady jsou vedle Strouhala také Jiří Nováček a Jiří Zmatlík. Sídlo NAKITu bude na ulici Kodaňská v Praze ve Vršovicích, kde sídlí Odštěpný závod.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).