Hlavní navigace

Proč digitální komisař Ansip bije na poplach kvůli ohrožení síťové neutrality?

26. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Bitva o podobu internetu neprobíhá jen ve Spojených státech. Telekomunikační balíček definující síťovou neutralitu sice prošel europarlamentem, ještě ale není vyhráno.

Místopředseda Evropské komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip má „velké obavy“ z návrhů členských států, které by znamenaly uvolnění pravidel pro dodržování síťové neutrality v Evropě, napsala agentura Reuters.

Pravidla mají zajistit, aby operátoři zacházeli se vším internetovým provozem stejným způsobem a žádný nediskriminovali nebo naopak neupřednostňovali. „Všechen provoz si musí být rovný,“ zdůraznil Ansip.

Důvodem jeho obav jsou minulý týden uniklé materiály z Rady EU, která právě projednává v dubnu Evropským parlamentem schválený návrh „Jednotného evropského trhu elektronických komunikací“ (podrobněji viz Síťová neutralita v europarlamentu uspěla, vyhráno ale zdaleka nemá). Ty totiž naznačují, že se chystají podstatné změny.

Na obranu inovací

Pozměňovací návrhy, které Radě EU předložila současná předsednická země Rady – Itálie, zveřejnila neziskovka EDRi. Oproti striktnímu parlamentnímu znění jsou v nich principy síťové neutrality podstatně zmírněny – chybí například její definice a také definice tzv. specializovaných služeb, které – zjednodušeně – mají mít operátoři povoleno nabízet bez většího omezení, pokud to nebude na úkor obvyklého připojení.

Zdůvodnění? Aby „nebyly potlačeny inovace a abychom se do budoucna vyhnuli nebezpečí zastaralé regulace“. Dost to připomíná argumenty zástupců telekomunikačních operátorů. Oproti tomu třeba asociace organizací na ochranu práv uživatelů BEUC výslovně podporuje variantu schválenou europoslanci:

Italský návrh (přečíst si jej můžete zdezde – PDF v angličtině) povoluje blokování, zpomalování nebo změnu připojení v několika specifických případech: pokud jde o soudní příkaz, pokud má zabránit šíření nevyžádané komunikace, když jde o zachování integrity a bezpečnosti sítě, když jde o zabránění bezprostředního zahlcení sítě, v případě, že je nutné přednostně zajistit fungování hlasových přenosů nouzových linek a na základě vlastního požadavku uživatele.

Nic samozřejmě ještě není uzavřeno. Pokud by Rada pozměňovací návrhy přijala a změnila tak europoslanci schválené znění, putoval by návrh k dalšímu čtení do Evropského parlamentu (pak případně zpět do Rady a tak dále až ke smírčímu řízení – nebo k zamítnutí návrhu jako celku). Možná to ale nakonec ani nebude potřeba. 

Všechno vylít a znovu

Wall Street JournalEDRi totiž nedávno upozornily na návrh pracovního programu Evropské komise na rok 2015 (k přečtení zde – PDF v angličtině), ve kterém je mimo jiné zmíněna nová velká iniciativa Digital Single Market Package, která má zahrnovat „ambicioznější reformu telekomunikací“. To se dá interpretovat i tak, že momentálně schvalovaný telekomunikační balíček už to má spočítané.

BRAND24

Signálů o vyšší vstřícnosti evropských politiků vůči potřebám telekomunikačních operátorů ostatně v poslední době přibývá. Eurokomisař Günther Oettinger nedávno na svém blogu opatrně navrhoval, že bychom se neměli bránit „diskusi o myšlence“, že by operátoři mohli být za pokrytí méně lukrativních venkovských oblastí odměněni přiškrcením ochrany spotřebitelů v těchto lokalitách – třeba tím, že by bylo omezeno jejich právo měnit operátora.

Zdá se, že bitva (nejen) o síťovou neutralitu není v Evropě zdaleka dobojována.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).