Hlavní navigace

Proč není Opera nejlepší?

15. 11. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pod pátečním článkem Martina Kopty o prohlížeči Mozilla Firefox se jako už tradičně rozpoutala diskuse na téma "můj prohlížeč je nejlepší". Neodvážím se naplno napsat, který prohlížeč je opravdu nejlepší. Chci pouze upozornit na jeden aspekt, který bývá často přehlížen. Na aspekt Open Source.
Pod pátečním článkem Martina Kopty o prohlížeči Mozilla Firefox se jako už tradičně rozpoutala diskuse na téma „můj prohlížeč je nejlepší“. Neodvážím se naplno napsat, který prohlížeč je opravdu nejlepší. Chci pouze upozornit na jeden aspekt, který bývá často přehlížen. Na aspekt Open Source.

Mnohým není zcela jasný rozdíl mezi Open Source a freeware. Možná je to tím, že zastánci Open Source jakoukoliv debatu o něm nakonec stočí k Che Guevarovi, marihuaně a tomu, že Bill Gates je gay.

Ale teď vážně: Mnozí se rozhodují mezi Operou a Mozillou s tím, že „obojí je zadarmo“. To je pravda. Rozdíl je ale v tom, že u Opery tomu tak nemusí být vždycky.

Opera je komerčním produktem společnosti Opera Software. Její šéfové jsou mladí a sympatičtí a jejich produkt je (za jistých podmínek) pro uživatele zdarma. To ovšem neznamená, že tomu tak bude napořád. Pokud se například Microsoft rozhodne, že je pro něj Opera nebezpečná a pokud selžou jiné taktiky, celou firmu prostě koupí a Operu zruší, integruje nebo zmrzačí.

Tipy C

Můžete si říkat „to se nikdy nestane“, ale ono se to stává. Například populární hudební server cddb.com (který dnes využívá většina softwarových CD přehrávačů k identifikaci vloženého audio CD) byl zpočátku „otevřený všem“ a „kamarádský na všechny strany“, ale když byla dostatečně naplněna jeho databáze (kterou naplňovali zdarma především jeho řadoví uživatelé), přetransformoval se v „profesionální firmu“ a pokud dnes chcete používat jeho data ve svém softwaru, obnáší to překvapivé množství restrikcí a povinností (například nesmíte stahovat hudební data odjinud). Když k tomu došlo, nejeden uživatel byl nakrknutý, že najednou někdo omezuje, jakým způsobem může používat data, která on sám někam zadal. A pokud se CDDB (Gracenote) zachce, od zítřka budou její data za peníze. Nebo jenom za použití jejich softwaru s jejich adware. A tak podobně…

Proto pokud si mám vybírat mezi dvěma přibližně stejně kvalitními aplikacemi, do kterých mám investovat svůj čas, případně námahu, obě jsou zdarma a jedna je Open Source, volba je pro mě jasná. Ať se s Mozilla Foundation nebo s kterýmkoliv z jejich programátorů stane cokoliv, Open Source licence zaručuje, že vždy může někdo v projektu pokračovat a bude mít k dispozici jeho zdrojové kódy. A pokud jde o dostatečně dobrý projekt, někdo, kdo v něm bude pokračovat, se vždy najde. Bez ohledu na to, jestli je Bill Gates gay.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).