Hlavní navigace

Profily sítí WiFi hotspotů: Eurotel WiFi Jet

15. 10. 2004
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Dnešním prvním dílem otevíráme na Lupě nový seriál o sítích WiFi hotspotů v České republice. Podíváme se na šest největších poskytovatelů veřejného WiFi připojení z hlediska pokrytí, ceny, rozvoje sítě a podobně. V posledním díle pak srovnáme parametry všech popisovaných subjektů. Začínáme sítí Eurotel WiFi Jet.
Bezdrátové připojení prostřednictvím standardu IEEE 802.11b (WiFi) představuje jednu z nejčastějších možností, jak se na ulici, v kavárně či v některých hotelích připojit k Internetu. Možnost konektivity ve firmě či v domácnosti je stále nejdůležitější, ale co když potřebujete odeslat důležitý email a jste zrovna na cestách, mimo dosah „své“ sítě? V takových chvílích je dostupnost a kvalita hotspotů, které vám umožní připojit se k Internetu, více než důležitá.

Jelikož jsme se rozhodli uspořádat seriál objektivně podle velikosti sítí, věnujeme první díl síti Eurotel WiFi Jet. Následovat budou hotspoty Českého Telecomu (ač internetové služby těchto dvou společností nejsou od dob pohlcení Eurotelu Českým Telecomem tak ostře odděleny, dodržujeme v tomto případě rozlišení podle původního investora), T-Mobile HotSpot, Ipex a WideNet – tedy sítě seřazené tak, jak nám vychází podle velikosti v naší WiFi sekci.

Kdepak ty hotspoty jsou

Eurotel WiFi Jet je služba umožňující bezdrátový přístup k Internetu s přenosem dat o rychlosti nejvýše 512 kbit/s. Na mapě České republiky je reprezentována sítí 107 přístupových bodů (hotspotů), které spolu s hotspoty Českého Telecomu, s nímž má Eurotel uzavřenou dohodu o roamingu, tvoří zdaleka největší nabídku míst, kde se k můžete k Internetu připojit. Na svých stránkách sice Eurotel uvádí, že hotspoty jsou „rozmístěny na strategicky nejdůležitějších místech ČR“, je ovšem jasné, že i při tomto počtu zůstane řada – z vašeho pohledu – „strategických“ míst nepokryta. Na webu Eurotelu je proto k dispozici i mapka, kde si případnou dostupnost můžete sami ověřit (považuji ovšem za nutné podotknout, že v době mého zkusmého hledání mapka několikrát odmítla zobrazit údaje s výmluvou na „Microsoft OLE DB Provider for SQL Server error“). K nalezení přípojného bodu samozřejmě můžete použít také příslušnou sekci v našem katalogu hotspotů.

U veřejné sítě je samozřejmě pro poskytovatele klíčové rozmístit hotspoty tak, aby se maximalizoval poměr vytíženosti přístupového bodu vzhledem k nákladům na jeho provoz. Jednotlivé body proto budou umístěny vždy tak, aby pokrývaly oblast s nejhustším pohybem uživatelů s co největším ekonomickým potenciálem. Typicky se jedná o hotely, restaurace, čerpací stanice a podobná místa, kde se střídají lidé, na podobné služby zvyklí (či na nich přímo podnikatelsky závislí) a dostatečně technologicky erudovaní. Nevýhodou tohoto faktu je pak to, že se do této zákaznické kategorie často nevejde „obyčejný“ uživatel se zájmem o úsporu a/nebo alternativu svého nejčastějšího připojení. Dosah hotspotů totiž většinou pokrývá nanejvýš několika set či jen desítek metrů, dostatečných k pokrytí žádané oblasti.

To je i případ Eurotelu a jeho sítě WiFi Jet. Služba spuštěná v listopadu roku 2002 je orientována především na klientelu dražších hotelů, avšak od dob svého vzniku mezi své přítupové body zařadila i řadu veřejných míst – čerpací stanice, některé obchody či významné budovy. Samotné pokrytí v těchto místech samozřejmě nedosahuje velkých vzdáleností, v případě některých venkovních hotspotů navíc budete pro úspěšné připojení potřebovat přímou viditelnost na anténu Eurotelu.

Provoz

Pro využívání služby WiFi Jet vám postačí obyčejný notebook, kapesní či stolní počítač s podporou rozhraní IEEE 802.11b. Veškeré nastavení DNS adres a vaší IP adresy se po připojení provede automaticky pomocí DHCP. Jediné, co budete potřebovat, je přihlašovací jméno a heslo, jejichž získání úzce souvisí s metodami placeni (viz dále). Zákazníci Eurotelu je obdrží buď zpětnou zprávou po objednání (jedné či dvou) hodin připojení prostřednictvím SMS, nebo při objednání příslušného měsíčního paušálu. Připojit se však mohou i ostatní zájemci (tedy nezákazníci Eurotelu), kteří si službu předplatí pomocí Go kuponů. Login potom tvoří prvních 10 znaků kódu kuponu, heslo zase zbývající čtyři znaky kódu.

Maximální rychlost je již výše uvedených 512 kbit/s, závisí však na více vlivech jak v síti Eurotelu (vytíženosti stanice, ke které se připojujete, provozu v páteřní síti), tak v samotném Internetu (rychlost serverů). Podporovány jsou všechny standardní protokoly včetně HTTP, POP3, IMAP4, SMTP, FTP či IPsec. Přihlášení probíhá jednoduše zadáním libovolné internetové adresy ve webovém prohlížeči, čímž dojde k jeho přesměrování na přihlašovací stránku Eurotel WiFi Jet, kde již stačí použít získaný login a heslo. K ukončení připojení pak opět slouží browser a jako příkaz k odpojení některý z řetězců konec.wifijet.cz, end.wifijet.cz, logout.wifijet.cz nebo logoff.wifijet.cz v jeho adresním řádku.

Kolik za to a jak na to

Výše cen za připojení se u Eurotelu WiFi Jet odvíjí od stále převažujícího cílení služby na movitější firemní klientelu, která za „instantní“ a v rámci možností mobilní Internet ráda zaplatí. Od původních hodnot v době spuštění sítě však ceny přece jenom spadly na úroveň přijatelnou i pro „kolemjdoucí“, kteří nemají čas hledat internetovou kavárnu a potřebují si nutně vyřídit něco internetových záležitostí. Tyto dvě skupiny uživatelů se navíc s určitou pravděpodobností shodnou v tom, že nejsou předchozími zákazníky Eurotelu. To je determinuje k možnosti placení Go kuponem, jehož možné hodnoty jsou následující:

Cena Go kuponu (vč. DPH) Cena za 1 hodinu (vč. DPH)
250 korun 40 korun
350 korun 40 korun
550 korun 40 korun
950 korun 40 korun

Účtuje se vždy prvních pět minut po připojení, dále pak každých započatých 30 vteřin. Go kupon můžete využívat opakovaně až do úplného vyčerpání kreditu. Cena 40 korun za hodinu bude asi těžko konkurovat pevnému připojení, ale to už je daň za poměrně rychlý Internet „v terénu“. Důležitým poznatkem pro využívání předplaceného přístupu je ale fakt, že doba pro využívání služby běží bez ohledu na to, zda připojení aktivně využíváte, a dokonce zda jste opravdu připojeni či nikoliv. Odhlášení pomocí prohlížeče, jak jsme je popisovali výše, tak slouží čistě pro vaši potřebu, resp. pro potřebu úspory energie při použití například WiFi adaptéru v notebooku. Jinak řečeno, co si předplatíte a nestihnete využít, už ani nevyužijete. Ještě více se tím podtrhuje podpora jednorázového užití služby například na letišti nebo v hotelu, pro dlouhodobé využívání WiFi Jet naštěstí Eurotel nabízí měsíční paušály.

Krátkodobě se mohou připojit i stávající zákazníci Eurotelu, kteří navíc mají oproti „náhodným“ uživatelům k dispozici ještě jednu platební metodu. Kromě stejného způsobu placení prostřednictvím Go kuponů jako předchozí skupina si ještě mohou objednat jednu nebo dvě hodiny připojení pomocí zprávy SMS ve tvaru WIFI 1 nebo WIFI 2 na číslo 999 509. V takovém případě je jedna hodina připojení vyjde na 71,4 korun a dvě hodiny na 119 korun (včetně DPH). Opět platí stejné podmínky jako u placení formou Go kuponů, tedy že čas běží od chvíle přihlášení a bez ohledu na to, zda síť skutečně využíváte.

Pro pravidelné používání WiFi sítě je pak možné zřídit si jeden ze dvou měsíčních tarifů. Ty se liší zejména počtem hodin, které získáte v ceně – paušál Basic vám dovolí za měsíc „utratit“ 60 hodin a dále vám zpoplatní každou další hodinu, zatímco program Nonstop vás v používání sítě nijak časově neomezuje.

BRAND24

Tarif WiFi Jet Basic WiFi Jet Nonstop
Aktivační poplatek 1,00 (1,19) 1,00 (1,19)
Měsíční paušál 599,00 (712,81) 1199,00 (1426,81)
Volné hodiny 60 hodin * Bez omezení
Cena za hodinu po vyčerpání volných hodin 20,00 (23,80) --

U tarifu Basic platí, že po překročení volných hodin se z další hodiny začíná účtovat prvních pět minut a potom každé započaté tři vteřiny. Větší srovnání s konkurenčními sítěmi si sice necháme na poslední díl, avšak už nyní můžeme nastínit poměr cen Eurotelu k jeho největšímu konkurentu T-Mobilu: ten nabízí dvě základní možnosti placení – pomocí tarifu a tzv. časových kuponů – přičemž v tarifu stojí 15 minut připojení 20 korun a časové kupony jsou tři: na hodinu připojení (150 korun), tři hodiny (200 korun) a 24 hodin (za 500 korun).

Důležité je rovněž to, že ceny pro Eurotel WiFi Jet platí i při roamingu – tedy využívání hotspotů Českého Telecomu. Ten obě společnosti spustily v květnu, poté, co byl Eurotel koupen Českým Telecomem a v zájmu obou subjektů bylo vzájemně podpořit své služby. Díky tomu je nyní takto sloučená síť bezkonkurenčně největší mezi komerčními poskytovateli veřejného WiFi připojení. Na dotaz, zda Eurotel neplánuje rozšířit roaming i na jiné sítě, však tisková mluvčí Eurotelu Diana Dobánová neodpověděla. Eurotel podle ní sleduje vývoj na trhu neustále a upravuje svoji nabídku podle požadavků zákazníků (poměrně obvyklá odpověď, nicméně s velkou pravděpodobností pravdivá). Maximální rychlost Eurotel podle Diany Dobálové prozatím zvyšovat nehodlá, avšak kapacita je posilována podle vývoje provozu. Další rozvoj sítě je tedy nadále otevřený a záleží hlavně na míře jejího využívání.

Používáte WiFi síť Eurotelu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).