Hlavní navigace

Project Titan. Pracuje Apple na vlastním samořídicím autě?

17. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Google
Britský Guardian přidal další kousek do mozaiky spekulací o tom, že Apple tajně vyvíjí samořídicí elektromobil. Co skutečně víme?

Hora nepřímých indicií a pohoří spekulací. Pod kódovým jménem Titan se má skrývat projekt samořídicího auta od Applu. Nejnovější kousek přinesl koncem minulého týdne britský deník Guardian.

V článku s titulkem „Dokumenty potvrzují, že Apple staví samořídicí auto“ (Documents confirm Apple is building self-driving car) popisuje květnovou korespondenci jednoho ze zaměstnanců Applu s vedením kalifornského zařízení na testování připojených a autonomních automobilů GoMentum Station.

Frank Fearon se v e-mailu ptá na termíny, kdy by mohlo být zařízení k dispozici a jak by firma musela sladit své testy s dalšími nájemci. A v odpovědi se pak píše o „rozvrhu zkoušek“. Deník z toho vyvozuje, že firma pokročila s vývojem vlastního samořídicího auta a chystá se jej testovat na silnici – zatím v uzavřeném prostředí.

TIP: Jaká bude budoucnost aut? Přečtěte si náš seriál Připojená auta – internet v automobilu

Spekulace sílí

O tom, že Apple na vlastním autě pracuje, novináři spekulují už delší dobu. Wall Street Journal letos v únoru napsal, že Apple najal několik stovek lidí k práci na utajovaném projektu Titan. Podle listu mělo jít o elektromobil, který by konkuroval například Teslám Elona Muska.

Firma podle WSJ najala i několik expertů, kteří původně pracovali pro velké automobilky – nastoupil do ní třeba Marc Newson (ex-Ford) nebo Johann Jungwirth (americký šéf R&D Mercedes-Benz) - a šéfem projektu má být viceprezident Applu Steve Zadesky (ten v 90. letech také pracoval ve Fordu).

Agentura Reuters krátce nato napsala, že Titan nemá být jen elektromobilem, ale také samořídicím autem. Postupem času také přibývala jména lidí, kteří do Applu přicházeli z automobilek.

Auto nebo CarPlay?

Apple samozřejmě zatím oficiálně nic nepotvrdil a bez komentáře nechává i nejnovější článek Guardianu. Šéf GoMentum Station potvrdil, že s Applem jednal, ale s odkazem na NDA odmítl prozradit cokoli bližšího.

BRAND24

Ačkoli má tedy projekt Titan už i vlastní stránku na Wikipedii, skutečné potvrzení, že Apple vyvíjí vlastní autonomní elektromobil, zatím chybí. Z celé záležitosti se ještě pořád může vyklubat jen to, že firma chce testovat auta se svým systémem CarPlay nebo jinými softwarovými novinkami.

Pro spekulaci naopak svědčí fakt, že se vývojem samořídicích aut zabývají snad všichni velcí výrobci aut – a také Google. Tak proč by to nezkusil i Apple?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).