Hlavní navigace

Názor k článku Project Titan. Pracuje Apple na vlastním samořídicím autě? od Filip Jirsák - Definici přestupku podle zákona jsem uváděl o něco...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 8. 2015 19:36

    Filip Jirsák

    Definici přestupku podle zákona jsem uváděl o něco výš, a oba dva potřebné znaky přestupku to jednání naplňuje - takže jde o přestupek. "Muselo by to být v zákoně napsané" není pitomost, hned dál v původním komentáři máte napsané, že v zákoně je spousta ustanovení typu "pokud nikoho neomezí" nebo "pokud nikoho neohrozí".

    Pokud by platila nějaká pravidla, že něco, co vypadá jako přestupek, někdy přestupkem není, jsou to právě ty výjimky, proti kterým horujete. A bylo by to ještě mnohonásobně horší, pokud by ty výjimky nebyly napsané v zákoně, a předávaly by se šeptandou.

    Pokud by zákonodárce chtěl, aby pravidla silničního provozu byla jen doporučením, a závazné bylo pouze jezdit tak, aby nebyl ohrožen ničí život, zdraví a majetek, napíše to do prvního paragrafu zákona a nemusel by řešit žádné výjimky u každého paragrafu. Jenže zákonodárce zjevně chtěl ustanovit nějaká pravidla, která platí i tehdy, když je zrovna někdo nechápe.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).