Hlavní navigace

Akcie Facebooku se propadají pod tlakem výprodejů a prodejů „na krátko“

17. 8. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: NASDAQ Vývoj ceny akcií Facebooku za tři měsíce od vstupu na burzu Akcie Facebooku spadly při včerejším obchodování pod dvacet dolarů a uzavřely na $19,87; už jsou téměr na polovině původních $38, za které byly v květnu uvedeny. Včera totiž vypršela tříměsíční lhůta, po kterou určití velcí raní investoři nesměli prodávat; uvolnilo se tak k prodeji přes 270 milionů dalších akcií.
Vývoj ceny akcií Facebooku za tři měsíce od vstupu na burzu
Autor: NASDAQ

Vývoj ceny akcií Facebooku za tři měsíce od vstupu na burzu

Akcie Facebooku spadly při včerejším obchodování pod dvacet dolarů a uzavřely na $19,87; už jsou téměr na polovině původních $38, za které byly v květnu uvedeny. Včera totiž vypršela tříměsíční lhůta, po kterou určití velcí raní investoři nesměli prodávat; uvolnilo se tak k prodeji přes 270 milionů dalších akcií.

Mnozí skutečně prodali, ve čtvrtek se zobchodovalo skoro 160 milionů akcií (z toho 92,6 milionu bylo podle odhadu Astecu prodáno „na krátko“). Akcií se patrně zbavili rizikoví kapitalisté Accel Partners nebo spoluzakladatel PayPalu, Peter Thiel.

Pořád je to jen začátek. Facebook se stále obchoduje na asi čyřicetinásobku předpokládaného zisku za rok 2012 (zatímco Google na šestnáctinásobku a Apple na čtrnáctinásobku). Na podzim přitom vyprší lhůta pro další akcie: mezi půlkou října a půlkou listopadu se uvolní k prodeji kolem 243 milionů akcií, a čtrnáctého listopadu se uvolní 1,2 miliardy zaměstnaneckých akcií! Analytik Brian Weiser očekává, že až tři čtvrtiny z nich se zaměstnanci pokusí prodat, že zaujmou postoj „prodám a uteču“.

BRAND24

Mark Zuckerberg je proto nyní pod tlakem zvrátit do půlky listopadu vývoj ceny akcií tak, aby k hromadnému výprodeji nedošlo. Ale má jak?

Zdroje: Reuters, ABC News

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).