Hlavní navigace

Protokol Skypu prolomen?

14. 7. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle informací ze stránek Webtown se jisté čínské společnosti podařilo prolomit protokol oblíbené VoIP služby Skype. To umožňuje vytvoření externích klientů, které půjde použít k telefonování v rámci sítě Skype – první takový program by se mohl objevit již do září. Jeho případné rozšíření pro Skype může znamenat vážné ohrožení vzhledem k tomu, že nebude podporovat pro síť klíčovou architekturu supernode. V této chvíli každý počítač připojený ke Skype může pomoci při přenosu dat mezi jinými…

Podle informací ze stránek Webtown se jisté čínské společnosti podařilo prolomit protokol oblíbené VoIP služby Skype. To umožňuje vytvoření externích klientů, které půjde použít k telefonování v rámci sítě Skype – první takový program by se mohl objevit již do září.

BRAND24

Jeho případné rozšíření pro Skype může znamenat vážné ohrožení vzhledem k tomu, že nebude podporovat pro síť klíčovou architekturu supernode. V této chvíli každý počítač připojený ke Skype může pomoci při přenosu dat mezi jinými dvěma počítači. To znamená, že i pokud zrovna netelefonujete, mohou přes vás proudit data. Pokud by významné množství uživatelů roli těchto prostředníků přestalo hrát, pravděpodobně by to vedlo ke zhoršení kvality sítě.

Vzhledem k tomu, že Skype před více než půl rokem koupila společnost eBay za 2,6 miliard dolarů, bude na tuto hrozbu jistě reagovat. Situace je složitá tím, že v Číně není Skype považován za „legální“ a v mnoha oblastech je přímo blokován. Úspěch právního zásahu je proto nepravděpodobný. (TechCrunch)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je bývalým redaktorem Lupa.cz, nyní pracuje jako konzultant v BCG. Vystudoval ekonomii a právo. Občas bloguje: jilm.cz a často tweetuje: @jilm.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).