Hlavní navigace

Protrhl se s Internetem zadarmo pytel?

15. 2. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oficiálně je jediným poskytovatelem, který nabízí Internet zadarmo, stále ještě jen Czech On Line a jeho služba VOLný. Fakticky však již dnes nabízí ve vší tichosti Internet zadarmo také CZCOM a zajímavou nabídkou reagoval také Internet OnLine - oba s národním číslem pro přístup z celé republiky.

Koncem loňského srpna bylo větší horko, než bývá tou dobou obvyklé. Řeč není o počasí, ale o vývoji v českém Internetu. Rozsáhlá kampaň na záhadný Red Box vzbudila řadu očekávání a většina českých zpravodajských serverů včetně Lupy se pustila do investigativní honičky, kdo a co to vlastně je. Tato atmosféra také urychlila přípravné práce v Czech On Line, takže nakonec nebylo vyvrcholením odhalení prvního mailboxu, nýbrž oznámení COL, který přitom nemusel do reklamy investovat ani haléř, že nabízejí VOLný Internet. V dalším sledu událostí Contactel nabídl své Red Boxy a neomezený přístup k Internetu za poměrně nízký měsíční poplatek, zadarmo však nikoliv. Také IOL během podzimu přišel s několika zajímavými marketigovými aktivitami, dokonce nabídl zadarmo přístup k Internetu pro předplatitele Mladé fronty DNES, ale Internet zadarmo pro všechny to stále nebyl.

Od začátku letošního roku je však znovu cítit lehké chvění vzduchu, které naznačuje, že se něco bude dít. Tajemnější než hrad v Karpatech je CZCOM, který již od prosince ve vší tichosti připojuje zákazníky k Internetu zadarmo: zatím však oficiálně tvrdí, že jde jen o tříměsíční zvláštní nabídku, někteří uživatelé však tvrdí, že ještě před zveřejněním této věci jim prodejci CZCOMu polooficiálně sdělovali, že se chystá Internet zadarmo se vším všudy. Možná už velmi brzy se dozvíme více, CZCOM totiž právě na tento týden ohlásil svojí tiskovou konferenci.

Záhy poté, co jsme na Lupě zveřejnili informace o CZCOMu, který nabízí připojení k Internetu zadarmo a s národní verzi tarifu Internet 2000, ozval se svojí nabídkou také Internet OnLine. Ten nabízí dva měsíce připojení zdarma každému, kdo se zaregistruje na jeho WWW serveru a do 31. března zašle smlouvu o připojení. V tomto případě jde však o Internet zadarmo jen zdánlivě, protože je vázán na podpis smlouvy. Jsem však přesvědčen, že pokud se potvrdí moje očekávání ohledně CZCOMu, bude na jeho krok IOL nějakým odpovídajícím způsobem reagovat.

Poněkud stranou zájmu nyní stojí koryfej Internetu zadarmo, tedy Czech On Line. Jeho pozice je zatím zdánlivě neohrozitelná, právě u Internetu zadarmo je však přelétavost uživatelů největší. Oproti případné konkurenci má výhodu poměrně slušné kvality připojení, kterou se mu daří udržovat, slabinou je však zatím naopak absence národní verze Internetu 2000; i to se však může změnit.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).