Hlavní navigace

Provádíte odečet elektřiny po Internetu?

12. 12. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V České republice je smutným faktem, že "tradiční" korporace nevyužívají Internet ani zdaleka tak, jak by mohly. Mimo jiné to platí pro většinu energetických závodů. Výjimkou je webový portál Severčeské energetiky, který od září nabízí elektronické služby svým zákazníků, a to jak maloodběratelům, tak velkoodběratelům.

Klienti mohou v současné době sledovat informace o jednotlivých odběrech včetně technických údajů; informace o stavu a vyrovnání zákaznických účtů. Asi nejužitečnějšími službami je možnost změny zálohy a samoodečtu elektroměru přímo v zákaznickém informačním systému, provozovaném v prostředí SAP.

Bohužel trochu krkolomná je registrace do portálu. Uživatel musí vyplnit formulář na webu (včetně svého rodného čísla a zákaznického čísla – lze zjistit například z faktury). Do pěti dnů mu přijde doporučeně heslo (šnečí poštou). Tento netradiční způsob je údajně zvolen kvůli bezpečnosti, avšak je otázka, zda by nebylo možné řešit prvotní autentizaci uživatele nějak elegantněji. Chodit v dnešní době pro heslo na poštu je poněkud nemoderní …

Kupodivu i přes nepohodlnou registraci nasbírala SČE za tři měsíce provozu několik tisíc uživatelů. Jedná se většinou o domácnosti, v daleko menší míře o firmy (poměr činí asi 80:20). Převaha domácností je způsobena tím, že velkoodběratelé používají zcela jiný software, je pro ně důležité sledovat odběry v reálném čase (například velké továrny mají s energetickými, resp. rozvodnými závody uzavřené smlouvy, které definují mimo jiné maximální čtvrthodinové odběry, jejich překročení je velmi drsně penalizováno).

V energetice je obecně velmi vysoké procento podvodů, nelegálně odebrané elektřiny atd. (a zdaleka ne jen u nejnižší sociální vrstvy společnosti, často se načerno připojují i vysokoškolsky vzdělaní lidé). Riziko podvodů hrozí i u internetových samoodečtů. SČE to řeší algoritmem integrovaným v portálu, který predikuje na základě dosavadní spotřeby elektrické energie určitý interval, ve kterém by se měl aktuální odběr pohybovat. Pokud zadání neodpovídá intervalu, dojde na kontrolní odečet pracovníka SČE.

Není bez zajímavosti to, že byl portál velmi intenzivně propagován v regionálním tisku (regionální příloha MfD, Deníky Bohemia…) půl stránkovými inzeráty.

Zbyněk Businský, IT manager SČE, si od portálu slibuje především přidanou hodnotu pro klienty. Domnívá se, že v tvrdě konkurenčním prostředí, které na českém trhu panuje, je nezbytné být o krok vpřed. Portál považuje za jedno z kontaktních míst, de facto další komunikační kanál pro zákazníky. Lze zde vysledovat paralelu například s bankami, které velmi intenzivně prosazují a zvýhodňují ‚neosobní‘ formy ovládání bankovního účtu – různé phone/home/in­ternet/gsm bankingy.

Zatím SČE neumožňuje platby přes elektronické peněženky typu IlikeQ nebo Monetka. Ani se s tím nepočítá, avšak do budoucna se tato možnost nevylučuje. Dovolím si malé odbočení – pomatujete si, jak se provozovatelé IlikeQ i Monetky kasali, jak budou umožňovat platby právě za energie? Utekla řada měsíců a kde nic, tu nic (kromě ojedinělé vlaštovky, která však jaro nedělá – viz dále).

SČE není ovšem jedinou elektrárenskou společností, která nabízím klientům on-line služby – i jiní nabízejí elektronické služby, ale jen pro velkoodběratele. Příkladem budiž Západočeská energetika, jejíž portál je poměrně zdařilý (zájemci si mohou vyzkoušet demo – www.zce.cz ⇒ Služby ⇒ On-line služby pro velkoodběratele). Jihomoravská energetika a Severomoravská energetika nabízejí klientům pouze zasílání opisů faktur e-mailem (jedinou výhodou je to, že dostanete fakturu v el. podobě o pár dní dříve než tu poslanou klasickou poštou).

BRAND24

Nejlépe je na tom s on-line službami asi Pražská energetika.Ta nabízím malo i velkoodběratelům samoodečet elektroměru, změnu výše inkasního limitu, zvýšení zálohy a také placení faktur pomocí kvéček, a to už od května 2001. Portál ale není tak propracovaný jako u SČE. Vypadá to, jako kdyby se před rokem s vývojem skončilo.

Podaří-li se v budoucnosti implementovat elektronické platby za energie (alespoň přes platební kartu), budeme mít o starost méně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je editorem zpravodajského serveru i-noviny.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).