Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Provoz CZFree.Net JE legální od noname - Dovoluji si oponovat tomuto článku s jednou připomínkou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 6. 2003 21:04

    noname (neregistrovaný)
    Dovoluji si oponovat tomuto článku s jednou připomínkou - naprostá většina (procentuelně se blížíme 100%) uživatelů porušuje generální povolení montáží příliš ziskových antén a navíc často používají síta, která mění mírně frekvenční využití a při použití na nízkých či vysokých částech volného spektra tak dochází k zasahování do licenčních pásem.
    Kdyby ČTÚ chtělo (respektive kdyby jim někdo dal podnět a motivoval je), pak 100 tisícové pokuty všem zúčastněným byly asi konečnou pro celou organizaci. Protože jim to často montovali lidé z czfree.net, pak ačkoliv odpovědný pro ČTÚ je provozovatel, jistě by vznikly žaloby mezi uživateli a czfree.net, neb jejich nesprávnou instalací je poškodili.
    A dále - co se týče provozování - nesmíte zapomenout, že pokuta není jediné co hrozí - zarušený subjekt se může domáhat žalobou i náhrady ušlého zisku či peněz vynaložených na nápravu škody.
    Dále mnoho lidí montuje něco na fasády ač nemá vyjádření stavebního úřadu (či i památkového v centru), provádí výškové práce bez řádného glejtu, stejně tak instaluje kabeláže vysokého napětí (nad 50V) atd.
    Nezapomínejme ani na ty debily, co si dělají antény z plechovek a tedy neinstalují schválené antény shodné s normami.
    Co se týče ronji - i ta musí splňovat určité elektronické parametry a mít správné glejty a prohlášení o shodě včetně nalepených nálepek na správných místech.
    Na czfree.net jsou na všechny lidi co to využívají napsány kontakty, dokonce i mapičky a fotky, takže až někomu začnete šlapat na kuří oko, tak si buďte jisti, že vám je možno zavařit a že se vám ušetřené penízky dost prodraží.
  • 25. 6. 2003 21:26

    Petr Klimovic (neregistrovaný)
    Takze kdys si koupim soucastky a postavim si doma radio, tak ho nesmim zapnout protoze nema glejt?

    Nepletes si to nahodou s tim, ze ho nesmim prodavat?
  • 25. 6. 2003 22:41

    Vojta (neregistrovaný)
    Neplete. Pravidla pro praci s elektrickym zarizenim plati pro vsechny; to ze dneska je kazdy druhy Cech elektrikar a klidne si doma opravuje rozvody, vymenuje jistice a opravuje zasuvky je problem. Obvzlaste az vyhodite kvuli spatne vymenemu jistici, nejen ze Vam pojistovna neda ani korunu, navic pokud se nekomu neco stane, pravdepodobne pujdete i za katr.

    Klidne si doma postavte radio, to nikomu nevadi; ale jestli kvuli nemu bude mit nekdo uraz nebo vznikne nejaka skoda na majetku, verte ze zazijete krusne chvile. A jestli nemate 50tku tak rovnou emigrujte.
  • 26. 6. 2003 1:06

    .. (neregistrovaný)
    ono teoreticky i radio nemuzes zkonstruovat bez pridelenych paragrafu, jelikoz je ve vetsine sitovy zdroj! Kazdopadne ty plechovky jsou fakt supr :o). Mel by jim to nekdo promerit spektrakem, jestli to ma vyssi harmonicke, tak silne, ze zasahuji do placenych pasem.
  • 26. 6. 2003 8:35

    Yrwin (neregistrovaný)
    Ale, ale pán je asi provozovatelem komerční wi-fi sítě :-)

    Tak podejte ten podnět sám, když se Vám to tak nelíbí. To už raději držíte hubu, že ano?
  • 26. 6. 2003 8:44

    Petr (neregistrovaný)
    Radiove vlny ma pod sebou CTU, Pokud ale zacnete operovat s optickymi a laserovymi spoji, je to jeste vetsi pruser. Tam musite mit zase schvaleni od hygieny ! Jsem zvedav kdy dojde k prvnimu pruseru s pojitkem Czfree az se nekdo podiva do cocky... Ona opravdu ta honba za usetrenou stokorunou mesicne neni to nejlepsi. Ja jsem si jist ze ten pruser prijde. Staci aby nekdo vylezl na strechu a podival se, co ze to tam tak silne sviti. A budte si jisti ze svetlo ktereprijimate na kilometr dlouhe trase prijimacem bude pro oko z pul metru opravdu trosku silnym oriskem !
  • 26. 6. 2003 8:48

    Petr (neregistrovaný)
    Prekvapuje me rostouci komunita mladych komunistu, kteri nesnasi vse co je jen trosku komercni. Ale ono se to vzdy tak nejak strida ... Odhaduji to, ze za par let budou natolik silni az dojde k vyvlastnovani komercnich siti za ucelem jejich provozovani zdarma ....
  • 26. 6. 2003 9:01

    Petr Klimovic (neregistrovaný)
    Prognozy ve kterych se vyskytuje slovni spojeni budte si jisti ve vztahu k budoucnosti, tem moc vahu neprikladam. Navic by me zajimalo z jakeho vykonu laseru vychazi vase predpovedi o poskozenem zraku. Opravdu jste se nejprve seznamil s typem pouzite laserove diody, nez jste zde uvedl vasi analyzu?
  • 26. 6. 2003 9:28

    JuniorDictator (neregistrovaný)
    A za 40 let to radi polozi protoze uz nebudou vedet kudy a kam, a pak to zase budem muset napravovat :-) ovsem s moralne zdevastovanym narodem to pujde tezko :-((((
  • 26. 6. 2003 11:53

    karel (neregistrovaný)
    Tipuju ze ses jeden ze zlatokopu co mu czf kazi ksefty. (Upozornuju ze slusnym ISP fandim.) Tvuj prispevek je snuska nesmyslu. Na pouzivani ziskovych anten neni nic spatneho, je naopak ohleduplne vuci ostatnim uzivatelum spektra, na rozdil od 90% komercnich ISP umime a vyuzivame regulaci vykonu. Muzes mi prosimte vysvetlit jak antena jako pasivni prvek "mění mírně frekvenční využití a při použití na nízkých či vysokých částech volného spektra tak dochází k zasahování do licenčních pásem"?
    Napeti nad 50V neni VN (OK, jenom slovickarim :), k montazi anteny za normalnich okolnosti (mimo pamatkove zony) zadne vyjadreni stavebniho uradu nepotrebujes (potvrzeno stavebnim uradem). Atd., atd.
  • 26. 6. 2003 13:10

    Tom Tobula (neregistrovaný)
    Od 50V-1000V(~) je nízké napětí, nicméně platné zkoušky minimálně z "padesátky" by na montáže (ať je děláte pro sebe, nebo pro cizí, za peníze nebo zdarma) s tímto napětím být asi měly. U malých přijímacích/vysílacích antén lze asi přivést jen malé napětí, u nodů nevím. Obecně pak při práci na střechách je též nutné vědět (podle stejné vyhlášky), jaké jsou parametry a funkčnost hromosvodů a nenarušovat jejich funkčnost. Good luck.
  • 26. 6. 2003 13:29

    Jezevec (neregistrovaný)
    A) GL nejde poruzit montazi prilis ziskove anteny. Musite vyzarovat prislusny vykon a Vy s prominutim prd vite, kolik do ty anteny de. Cim vetsi zisk ma, tim mensi vykon staci na obou stranach a tim je vetsinou take smerovejsi = zarusi mensi oblast.
    B) Tezko muze nekdo zalovat nekoho, kdo mu za dobry slovo a zadarmo naco namontoval na barak.
    C) "Vyskove" prace na vlastnim dome si muze kazdy delat kdy si zamane, a pokud to neni jeho dum ale majiteli/spravci to nevadi, je to jejich problem.
    D) Prohlaseni o shode musi mit vyrobek prodavany (takze ronja ho urcite ma).

    BTW: Vypada to, ze slapou na kuri oko prave Vam ?
  • 26. 6. 2003 14:18

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Mily Vojto, ja bych pridal priklad z trochu docela jineho soudku... Cesi jsou uz takovi, kdyz to dela deset, tak je to spravne a my to muzeme udelat taky... Verim, ze je vseobecne zname nebo aspon logicke, ze vodovodni rad, ktery vyuziva treba rodiny dum a je pripojen na soukromou studnu (libovolne kvality) nesmi byt nijak fyzicky propojen s mestskym/verejnim vodovodnim radem (u elektriky je to to same, taky negenerujete energii do site CEZu a lokalnim distributorum) "pitne" vody... Inu i nase rodina pojala studnu za dobrou myslenku a vybudovali jsme ji... Samozrejme ze prvni, kdo prisel s nesmyslnym navrhem byl deda (coby technicky "prebornik" na vse okolo domu) - pripojime studnu na vodovodni rad (domek starsi asi tak 50 let s necim takovym jako pitna a uzitkova voda nepocital, studna nemela (a do dnes nema!) zadny atest)... A na nase namitky, ze je to trestne a ze bychom misto usetrenych par tisicovek za pitnou vodu (vodne + stocne te brecky co u nas tece) mohli taky zaplatit velmi mastnou pokutu a vycisteni celeho radu az k vodarne, deda velmi pohode reagoval, ze jsme samozrejme (jako obvykle) uplni magori a ze to tak v ulici maji vsichni... (coz je bohuzel temer pravda) Takze chapu Tve rozezleni, ze vsichni jsme odbornici na vsechno - dle toho mnoho kutilu dopada (a dobre jim tak!) - a pro korunu by si koleno nechali vrtat...
  • 26. 6. 2003 14:47

    Libor Nováček (neregistrovaný)
    Mlha na mlhu. V testovaném Crusaderovi totiž žádná laserová dioda není, je tam prachobyčejná LEDka za pár Kč. Pro další šťouraly - napájí se 12V, je to uzemněné a stavebnímu úřadu do antén ale opravdu nic není. Navíc majitel domu, který si to na střechu dal, má vyhlášku padesát. Při montáži se pracovalo v úvazu a s helmou na hlavě :o)))
  • 26. 6. 2003 15:16

    Hynek Med (neregistrovaný)
    > GL nejde poruzit montazi prilis ziskove anteny.

    Tomu rikam "prani otcem myslenky". Precete si GL plus neco na tema EIRP..

  • 26. 6. 2003 18:51

    Michal (neregistrovaný)
    >B) Tezko muze nekdo zalovat nekoho, kdo mu za dobry slovo >a zadarmo naco namontoval na barak.

    Timto bodem bych si nebyl az tak jisty, ale to jen tak BTW...
    Prece logicky, pokud to zpusobi nejakou skodu, muze za to ten co to namontoval. At uz zadarmo ci za prachy.
  • 26. 6. 2003 23:39

    xChaos (neregistrovaný)
    K Wi-Fi zarizeni skoro ani nelze namontovat "prilis ziskovou antenu". Vetsina Wi-Fi zarizeni, zejmena chipset Prism 2.5, ma plynulo regulaci vykonu, a konci nekde u 10 dBm - je to totiz delane na napajeni z PCI nebo PCMCIA sbernice, a musi to setrit energii protoze ten chipset je puvodne urceny pro prenosna zarizeni jako jsou notebooky.

    Nejak tu nekdo vubec netusi, ze na rozdil od dnes jiz prekonane technologie Breezenet muze existovat cosi jako plynula regulace vykonu. Breezent ma vykon low a high - na low zari 4 dBm. Tam nekde se Wi-Fi chipset Prism 2.5 pohybuje v rezimu "auto". Ovsem na strankach www.CZFree.Net je dusledne doporucovano takove nastaveni registru chipsetu, pri kterem je vyzareny vykon daleko nizsi, nez 0 dBm. Srovnejte to s pocinanim nekterych nejmenovanych ISP, kteri sice maji telekomunikacni licenci, ale pripojuji k Breezenetum 24 dB anteny. A to jeste neni jiste, jestli opravdu maji vykon nastaveny na low a ne na high... na high jsou Breezenety mimo vsechny normy i kdyz pripojite misto anteny hrebik.

    Takze neni trochu paradox, ze podminkou ziskani telekomunikacni licence je 100 000 Kc ? Nemeli by ji dostat spis ti, kdo prokazi, ze dokazi uhlidat vyzareny vykon svych zarizeni - neco jako ziskani ridicskeho prukazu ?

    Krome toho ziskove anteny jsou prechodna faze, lidi postupem casu zjisti, ze ziskova antena na neprimerenou vzdalenost chyta i vic sumu a nezadouciho signalu od jinych AP. Cilem je pouzivat hodne smerove (=ziskove) anteny, ale vlastni vykon ztlumit na naproste minimum - prvni, koho zarusim, totiz bude moje vlastni sektorova nebo vsesmerova antena.

    Co se tyce Ronji - neverim, ze slaboproude zarizeni musi mit JAKOUKOLIV nalepku. Samozrejme - pokud je umistena na strese, musi splnovat prislusne regulace tykajici se umisteni CEHOKOLIV na strechu - uzemneni, vzdalenost od hromosvodu, co ja vim. Je mozne, ze by na Ronju melo byt stavebni povoleni, stejne jako treba na televizni antenu nebo na takovy ten vetrnik co se montuje kvuli ventilaci svetliku. Ale neverim, ze by nekdo nekdo dokazal vyhrabat, ze na SLABOPRODUEM zarizeni ktere nevysila zadne elektromagneticke vlneni musi byt kvuli legalnosti nejaka nalepka, fakt ne. To mi teda najdete, kde se to pise! Prikladem jsou pocitace. Kompetence statu konci u zdroje, ktery je na 220 V, a musi na nem byt nalepka. Dalsi zarizeni, ktera se pripojuji k pocitaci, jsou uz slaboprodua, a zcela nehomologovana - mate nejakou nalepku na klavesnici ? na mysi ? na sitove karte ? To vsechno jsou zarizeni, ktera nejsou statem nijak regulovana.

    Jediny zasah statu (bohuzel pomerne pravdepodobny) ktery si dovedu predstavit je vysetrovani, komu ten prerostly dalekohled vlastne patril, az se nekde utrhne i s kusem komina a spadne to nekomu na hlavu... preci jen to vazi asi dvacet kilo...

    Jiste je jedno: jakakoliv sit vybudovana pomoci optickych pojitek je z principu neverejna. Buduje se vzdy novy privatni point-to-point spoj, ktery nepodleha ani GL, ani neni soucasti verejne telekomunikacni site - kazde opticke pojitko ma sve dva konretni majitele, kteri si spolu vybudovali privatni sit. Z toho duvodu jsou opticka pojitka genialnim resenim, ktera do budoucna Wi-Fi urcite zcela nahradi. Nezbyva nez doufat, ze seriova (a nejlepe masova) vyroba napr. Crusadera 100 Mbps zacne co nejdrive.
  • 27. 6. 2003 9:45

    Dusan (neregistrovaný)
    > Dalsi zarizeni, ktera se pripojuji k pocitaci, jsou uz
    > slaboprodua, a zcela nehomologovana - mate nejakou
    > nalepku na klavesnici ? na mysi ? na sitove karte ? To
    > vsechno jsou zarizeni, ktera nejsou statem nijak
    > regulovana.

    No nevim jak vy, ale ja mam zespodu klavesnice sedm nalepek + FCC compliance. Z toho CE je platne i v CR. Takze bych nemluvil o nehomologaci slaboproudych zarizeni.
  • 27. 6. 2003 13:16

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    K tomu pocitaci - vim, ze to mnoho firem dela jinak a ani netusi pruser, ale na montaz pocitace potrebujete 50-tku paragraf 8 (slovy OSM) - tedy pokud skutecne prodavate smontovane pocitace a ne jen dily... (jednoduse se pozna na fakture/dodaku) - kolik firem v tomto state co bastli pocitace ma takoveho odbornika - navic za toto zodpovedneho - ve svem pracovnim/zivnostenskem kolektivu?
  • 27. 6. 2003 13:35

    xChaos (neregistrovaný)
    No nevim. Koukal jsem se na PCI karty a vetracky, a na nekterych z nich sice loga FC nebo CE jsou, ale nasel jsem spoustu kusu, na kterych nejsou.

    Myslim ze tyhle nalepky byly vzdycky mysleny jako urcita garance pro zakazniky, nevim jestli museji byt povinne na kazdem kusu prodane slaboproude elektroniky. Jestli ano, tak to teda zijeme v pekne prebujele byrokracii...

    Neco jineho je, ze kdo prodava elektroniku vlastni vyroby, tak by na to asi mel mit zivnostak, a zivnost "vyroba elektroniky" bude asi vazana na nejaky ten paragraf 50, nebo tak. Jakakoliv zivnost je ale potreba jen na prodej hotovych vyrobku. Pokud se bude Crusader prodavat jako nasackovana stavebnice, urcite na to staci zivnostak na nakup a prodej.
  • 27. 6. 2003 22:03

    profix (neregistrovaný)
    To je sporne, v zarizeni napajenem bezpecnym napetim se muze vrtat doslova kazdy - spomenme napriklad ruzne elekto hracky pro deti napajene z baterii nebo treba palubni sit auta. Jelikoz nejvyssi napeti v pocitaci PC je 24V, je to splnene. Neplati to pro zdroj, ale proto ma ten plechovy kryt a je na nem napsano (obvykle), ze ho muze otevirat jen opravneny pracovnik. Jinak by se ty zdroje prodavali bez krytu - stejne jako treba mainboardy.
  • 27. 6. 2003 22:20

    Tom Tobula (neregistrovaný)
    Něco jako Breeznet dokázalo chodit i za těchto podmínek nad očekávání dobře. Ale o baterkách a LEDkách bych si iluze nedělal. Nebo máte jiné zkušenosti?
  • 29. 6. 2003 23:08

    Clock (neregistrovaný)
    Ronja z principu žádné glejty splňovat nemusí, protože výstupem projektu Ronja je autorské dílo -- návrh zařízení, což je soubor textů, obrázků a schémat, která popisují určité zařízení.

    Kdokoliv si Ronju postaví, činí tak na vlastní riziko. Předpokládám, že instalací na vlastní dům si bere zodpovědnost za svůj dům a svoje zdraví na sebe. Já nikoho ke stavbě ani instalaci Ronji nenabádám ;-)

    Nicmémě, opustíme-li stránku právnickou a přejdeme-li do roviny čistě věcné, Ronju jsem se snažil navrhnout tak, aby byla bezpečná i z hlediska přímého zásahu blesku. Vycházel jsem přitom z filosofie dlouhodobě ozkoušených televizních antén. I otázce bezpečnosti zraku jsem věnoval dostatek pozornosti a mohu prohlásit, že i zde je zařízení výrazně předimenzováno.
  • 29. 6. 2003 23:08

    Clock (neregistrovaný)
    Ronja z principu žádné glejty splňovat nemusí, protože výstupem projektu Ronja je autorské dílo -- návrh zařízení, což je soubor textů, obrázků a schémat, která popisují určité zařízení.

    Kdokoliv si Ronju postaví, činí tak na vlastní riziko. Předpokládám, že instalací na vlastní dům si bere zodpovědnost za svůj dům a svoje zdraví na sebe. Já nikoho ke stavbě ani instalaci Ronji nenabádám ;-)

    Nicmémě, opustíme-li stránku právnickou a přejdeme-li do roviny čistě věcné, Ronju jsem se snažil navrhnout tak, aby byla bezpečná i z hlediska přímého zásahu blesku. Vycházel jsem přitom z filosofie dlouhodobě ozkoušených televizních antén. I otázce bezpečnosti zraku jsem věnoval dostatek pozornosti a mohu prohlásit, že i zde je zařízení výrazně předimenzováno.
  • 29. 6. 2003 23:13

    Clock (neregistrovaný)
    Ronja 10M Metropolis používá jako vysílací prvek svítivou diodu, nikoliv laser. Pohled do čočky je bezpečný i z bezprostřední blízkosti a zařízení splňuje podmínky vyhlášky 480/2000 Sb. Kdo tomu nevěří, může optické parametry vysílací diody a použíté čočky (vše lze dohledat v dokumentaci, která je volně dostupná pod licencí GPL) dosadit do vzorečků, které v zákoně jsou, a ověřit si, že to tak skutečně je.
  • 30. 6. 2003 8:47

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Sporne se to muze samozrejme jevit Vam, nicmene relevantni organy v tom maji naprosto jasno...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).