Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Průkopníci zítřka a vězni včerejška od zzen - Článek obsahuje několik nepřesností, které jsem měl za...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 7. 2004 19:24

    zzen (neregistrovaný)

    Článek obsahuje několik nepřesností, které jsem měl za to, že jsou obětovány na úkor srozumitelnosti obsahu - ale jelikož je nepřesný i závěr, cítím potřebu na to upozornit.

    Situace zdaleka není tak růžová (všichni se dohodli a jsou spokojení) a zároveň je mnohem zajímavější. Dave Hyatt oznámil že je ochoten zakomponovat jmenné prostory do Dashboardu, ovšem trvá na, že:

    1. bude používat pouze xmlns atribut u body elementu a nikoliv vlastní DTD, jak by bylo pro tento účel nejlepší
    2. vytvářet Widgets bude možné pouze v HTML (nikoliv XHTML či XML), kvůli jednoduchosti výroby a protože Safari má (jako všechny browsery) lepší podporu pro HTML bez X

    Problém je v tom, že klasické HTML4 (a níže) jmenné prostory nepodporuje - takže se opět jedná o nestandardní opatření. Mnozí s tím nejsou vůbec spokojení (Tim Bray, Ian Hixie), další se snaží přesvědčit Hyatta, že použít DTD je nejlepší (Eric Meyer).

    Nejzajímavější na celé kauze ale je, že vyplavala na povrch nevole vývojářů k cestě, kterou narýsovalo W3C - XHTML a XML (XForms, XPath apod.).

    Apple totiž své změny (s výjimkou atributu composite) dal ke zvážení sdružení WhatWG, kde spolu s vývojáři Opery a Mozilly diskutují o nových rozšířeních. Je cítit evidentní tlak na vytvoření nějakého otevřeného řešení pro tvorbu webových aplikací, úzce integrovaných se systémem počítače. Vážně v tomto kontextu uvažují nad HTML5 (ovšem tentokrát evidentně bez posvěcení W3C).
    (Microsoft tuto cestu s MSIE kdysi nastoupil, pak ji ale uťal ve prospěch svého vlastního XAML, které chystá pro Longhorn.)

    Mnozí tedy začali mluvit o úsvitu nový válek prohlížečů.

    (Poslal bych odkazy na příslušné články, ale nemám teď bohužel čas to dohledávat, za 5 minut odcházím. Je-li libo, můžu je dodat později.)

  • 13. 7. 2004 19:50

    Petr Staníček (neregistrovaný)
    Ano, maximálně jsem to zjednodušil, možná až moc (ale přece jen to má být GLOSA). To, že Hyatt přece jen DTD nechce použít, mi patrně nějak ušlo a možná jsem něco špatně pochopil - omlouvám se.

    Každopádně tisíceré díky za pečlivé a podrobné doplnění. ZZen by si za to zasloužil půlku autorského honoráře - pokud si to s účetními na Lupě dokáže zařídit, rád mu ho tímto přenechávám.
  • 13. 7. 2004 19:57

    Petr Staníček (neregistrovaný)
    A ještě pro pořádek - jeden relevantní odkaz k tomu už uvádí Adam Hauner výše.
  • 14. 7. 2004 7:53

    Roman Dagi Pichlik (neregistrovaný)
    Z meho osobniho pohledu je nova verze zbytecna. Proc se nedavidat cestou rozsireni stavajiciho XHTML o modul, ktery by zahrnoval znacky pro uzivatelske rozhrani. Samozrejme nejde pouze o rozsireni vlastniho znackovaciho jazyku, problem prinaseji i tak banalni veci jako request/response, kdy se musi kvuli kazde "prkotine" prenacitat stranka.

    V otazce XAMLu jsou karty rozdany pomerne jasne, Micorosoft nehodla cekat na standard a proto tu mame XAML. Ostatni prohlizece maji smulu, pokud pominu transformaci XAML <=> XUL, kterou povazuji za nepruchozi.
  • 14. 7. 2004 11:34

    met (neregistrovaný)
    On je problem v tom, ze ti mame smerem ke XHTML stale dost nevrazivosti a do cisteho XML jeste hodne prace.

    Proto aktivitam WHATGW fandim. Pekne to ted popsal David Majda na http://www.majda.cz/zapisnik/#article138

  • 14. 7. 2004 12:11

    Roman Dagi Pichlik (neregistrovaný)
    Mete, ja taky aktivite WHATGW fandim, nicmene jsem pesimistou. Vidim hned nekolik poblemu kolem skupiny WHATGW.

    Jeji aktivita nemusi mit zadny realny dopad na "prumyslove standardy". Obzvlaste kdyz mezi cleny teto skupiny neni Microsoft, ktery ma nejvetsi procento podilu a nejvetsi silu cokoliv prosadit (at se nam to libi nebo ne). Vysledne doporuceni muze nebo nemusi mit vliv na aktivity, ktere v tomto smeru rozjelo W3C.

    Cokoliv prorokovat v tomto smeru je osidne, ale obavam se ze nas ceka obdobi hledani standardu se vsemi bolistkami, ktere patrily k valce prohlizecu z druhe poloviny devadesatych let minuleho stoleti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).