Hlavní navigace

Názor k článku První klonovaní lidé jsou plánováni na rok 2003 od Ladislav Zajicek - Nikoli, nenechal jsem se unest diskusi na Slashdotu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 2. 2001 14:54

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Nikoli, nenechal jsem se unest diskusi na Slashdotu (necetl jsem ji, nestiham cist vsechno:) V komentari na NoN jsem vychaze nejen z infa BBC, ale z daneho stavu, ktery najdete ve spouste materialu s vedectejsim zamerenim. Umrtnost klonovanych embryi, resp. novorozencu je 98%-99%. Pro vetsi uspech klonovani je nutne osadit klonovanymi vajicky v pocatecnim stadiu vyvoje embrya delohy vetsiho poctu potencialnich rodicek (i nekolik desitek). Vubec nejsou vyresena zdravotni rizika.

    O klonovani projevuji zajem hlavne bohaci, kterym skonal nekdo blizky. To je samo o sobe silenstvim, protoze napr. rodice budou chtit "tu samou dceru", ktera zahynula treba pri havarii. Jenze nikdo nevi, zda to bude "ta sama" bytost. Rodice ale k ni budou pristupovat stejne jako k te "minule", prestoze neni zaruceno vubec nic krome vnejsiho vzhledu. Nebudou prozitky a vzpominky, spolecne s "minulou", vsechno bude znova a jinak. Moznost vzniku konfliktnich situaci nabiledni. Pristup takovych rodicu je jako ke ztracene veci (ja ji chci mit - vyrobte mi stejnou).

    Objevuji se i objednavky pacientu umirajicich napr. na rakovinu. Kdyz naji dost financi, preji si, aby byli naklonovani, aby se zachovali budoucnosti lidstva. Dalsi silenost.

    O cem se moc nemluvi, je zlocinne klonovani pro armadni apod. ucely (vyroba stejnych jedincu se specialnimi predpoklady).

    Pokud by se klonovani rozmohlo, slo by nejen proti evoluci rodu, ale prinaselo by i tezke socialni a psychicke problemy. Nebudu rozebirat dalsi spousty duvodu, pro ktere povazuju klonovani lidi za zvrhlost chamtivcu a pomatencu. Pred lidmi lezi nutnost resit mnoho zcela zasadnich problemu. Ukajeni ulitlych milionaru, chamtivcu a mocipanu klonovanim zadnym resenim niceho neni, ale zcela naopak.

    Pokud si budete chtit precist neco dostatecne srozumitelneho (i hodne dlouheho!) o klonovani lidi, zajimavy material je na webzinu Wired - (You)^2.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).