Hlavní navigace

První vir Elk Cloner se začal šířit před 25 lety

17. 7. 2007
Doba čtení: do minuty

Sdílet

V těchto dnech je to 25 let, co se objevil na Apple II program, který je označován za první počítačový virus. Jmenoval se Elk Cloner a vytvořil jej v té době teprve patnáctiletý student Rich Skrenta z Pittsburghu. Elk Cloner ke svému šíření nevyužíval Internet, jako dnes drtivá většina malwaru, ale šířil se kopírováním na 5,25" diskety, které dnes patří spíše do technického muzea. Označení počítačový virus se ale začalo objevovat až o dva roky později, tedy v roce 1984. Některé zdroje označují…

V těchto dnech je to 25 let, co se objevil na Apple II program, který je označován za první počítačový virus. Jmenoval se Elk Cloner a vytvořil jej v té době teprve patnáctiletý student Rich Skrenta z Pittsburghu.

Elk Cloner ke svému šíření nevyužíval Internet, jako dnes drtivá většina malwaru, ale šířil se kopírováním na 5,25" diskety, které dnes patří spíše do technického muzea. Označení počítačový virus se ale začalo objevovat až o dva roky později, tedy v roce 1984. Některé zdroje označují za první počítačový vir až Brain objevený v roce 1986 v Pákistánu. (Root.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).