Hlavní navigace

Půjde Nokia a další ve stopách Applu?

10. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Společnost Apple se svým iPadem jako obvykle způsobila velký poprask, Nokia hodlá představit svůj tablet, který ale nebude mít od začátku na růžích ustláno. O prodej produktů konkurujícím iPadu se budou pokoušet i Samsung a Hewllet Packard.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Co je to vlastně ten iPad? Odpověď poskytl čtenářům Lupy ve svém povedeném článku Daniel Dočekal. Nový produkt Applu vždy způsobí nadšení a nákupní horečku, ještě než se dostane do obchodů. Právě tento faktor, který tvoří skalní zákazníci Applu, bude tím, co bude ostatním podobným produktům chybět. Ostatní výrobci nemají tolik fanatických obdivovatelů značky, jejich produkty jsou zákazníkům v podstatě volné a jejich značka nevzbuzuje tolik emocí.

Podle informací Reuters a Mashable chystá Nokia něco podobného, jednoduchý a uživatelsky přívětivý tablet. Očekávaných iPadů se za první den prodalo tři sta tisíc. Těžko se může podobný úspěch podařit následovníkům. V televizi běžela reportáž, ve které jeden z příznivců Applu prohlásil, že kdyby jeho oblíbená značka začala prodávat maso nebo ryby, začal by je také kupovat. Příznačné. Kdo má produkty s jablkem, už většinou nedá jinak. A to platí i pro ty uživatele, kteří jsou kritičtí a dokáží pojmenovat chyby nebo funkce, které postrádají.

Finská Nokia vstoupila na trh počítačů s prvním notebookem v roce 2005. A pamatujeme si, o jaký produkt šlo a jak dobře se prodával? Já ne. Pro připomenutí šlo o model 770. Je ale zřejmé, že to má Nokia těžké. Kdo z uživatelů jejích mobilních telefonů si koupí počítač stejné značky? Tablet od Nokie se má objevit na podzim, tedy v předvánoční čas. Upřímně, nedokáži si představit, že by se tento produkt stal vánočním tahákem. To Apple si může dovolit vrhnout na trh svoji novinku kdykoliv, bude se prodávat nejenom o Vánocích.

Uvidíme na podzim, až se na pultech obchodů objeví první pokusy konkurence. Jablečný iPad má ale nepřekonatelnou startovní pozici. Množství podporovatelů, kteří si prostě musejí koupit vše, co se na trhu od Applu objeví. Pikantní je fakt, že samotná Nokia ještě oficiálně nepotvrdila, že nový tablet chystá a zatím není ani zřejmé, na jaké platformě bude tablet pracovat. Více se o neohlášeném tabletu dozvíte na serveru The Street.

BRAND24

Nokia ani žádná jiná firma nemůže s Applem soutěžit, ale pro uživatele jsou ohlášené nové tablety dobrou zprávou, čím širší je výběr, tím více spokojených uživatelů podobných konceptů bude. Je dost uživatelů, kteří nemají rádi prostředí applovských aplikací, ti by mohli být s konkurenčními výrobky spokojeni. Apple jako obvykle má tu nezáviděníhodnou pozici „prošlapávače“ cestičky k zákazníkům. Ne vždy je výhodou být první. Bohužel konkurenti se obvykle z chyb nepoučí a neřídí se požadavky zákazníků.

Já osobně jsem dal přednost netbooku a s nákupem iPadu nepočítám. Není to zařízení pro mě, já jako psavec potřebuji hardwarovou klávesnici a navíc nejsem velkým příznivcem Applu, od této značky mám pouze hudební přehrávač, jehož správa mě převážně rozčiluje. Četl jsem ale několik obhajob iPadu, se kterými lze jenom souhlasit. Pro mnohé je to skvělé a revoluční zařízení. Pro mě bohužel ne, a jsem si téměř jist, že mě nezlákají ani konkurenční tablety…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).