Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Půjdete k evolbám? od hasič - Tyhle průzkumy slouží pouze k vymývání mozků. Je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2002 9:27

    hasič (neregistrovaný)
    Tyhle průzkumy slouží pouze k vymývání mozků. Je naprostý nesmysl, aby Koalice dosáhla kolem 40%. Tyto grafy vyrábí objednané agentury za účelem ovlivňování myšlení lidí. Mají sloužit k zmatení nerozhodnutých volit některou z předhozených a "doporučených" stran. Existují lidé, kteří by rádi volili někoho mimo ony propagované strany. Protože ovšem lidé jsou manipulovatelní - jen si vzpomeňte jak na "Letenské pláni" během dvou dnů zmanipuloval katolický kněz Václav Malý veřejné mínění a následkem této skutečnosti padl režim - vidí-li někde v podobných grafech, že ona strana by se podle zmanipulovaných průzkumů nedostala do sněmovny, volí raději někoho jiného. Nenechte se manipulovat - jděte k volbám a volte si koho chcete, třeba čerta a máte-li potřebu, klidně volte i důchodce Kremličku ( ovšem pozor, nemá lákavý jídelníček ). Bylo by třeba jednou provždy tyhle volební průzkumy zakázat, jako nepovolené manipulace lidským myšlením. Kdo pociťuje potřebu, ať jde volit ( aby lidé se mohli podílet na správě státu, mělo by jich k volbám jít co nejvíce ), potom by se sečetly hlasy a vyhlásil výsledek. Do doby vyhlášení výsledků by nikdo neznal předběžné předpoklady. To by se všichni asi divili. Jak by někdo začal před volbami s myšlenkou, že ten nebo onen se nedostane do sněmovny - zavřít ho, až bude černej.
    Výsledkem by byly opravdové volby odrážející průřez názorů lidí a vůbec není důležité, jaký volební systém by byl použit.
  • 10. 5. 2002 10:11

    Exuper (neregistrovaný)
    Ja myslim ze by jste sem nemel psat, agentury uz maji urcite pripravenyho agenta ktery Vas vystopuje, preda KGB a nasledne budete prevychovavan v gulagu :O)
  • 10. 5. 2002 10:18

    J.Kladiva (neregistrovaný)
    Jako autor a správce serveru eVolby vím velmi dobře, že tyhle grafy nevyrábí objednané agentury, ale že jde o naprosto nezávislý projekt, jehož výsledky samozřejmě nejsou nijak upravovány. Proto byste pane Hasiči neměl tvrdit něco, co nevíte. Co se zakazování týče: prosaďte si to v legislativě, např. tak že půjdete k volbám a budete volit stranu, která to bude mít ve svém programu. To je demokratický způsob. Věta Bylo by potřeba tohle jednou provždy zakázat. nezní moc demokraticky.
  • 13. 5. 2002 9:04

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)
    nic si z toho nedělejte, lidi tomu nerozumí. Mám jeden nápad pro vás - dělal jsem v agentuře pro výzkum trhu, která dělá (i) předvolební výzkumy a tak vím, že neexistuje reprezentativní vzorek. Jak řekl ředitel této agentury když jsme se jednou u jedné strany netrefili o 2% procenta - aby byl výsledek co nejpřesnější, museli by hlasovat všichni lidé a ani tak by to nebylo přesné, protože ne všichni z těch kdo byli dotazováni šli k volbám, ne všichni mluvili pravdu a ne všechny hlasy byly uznány.
    Agenutry se potýkají s problémem, že zkoumají třeba každé dva týdny tisíc lidí a ty musí reprezentovat českou populaci co nejpřesněji, protože každá maličkost, jako třeba výše příjmu, vzdělání, místo, pohlaví, povolání atd. může výrazně ovlivnit výsledek. A je samozřejmě nemožné při anonymním výzkumu jít přesně za 480 muži, 520 ženami, z toho 13% VŠ, 9% nezaměstnaných atd. Používá se tzv. vážení výsledků, tj. máte-li třeba jen 20% žen a přitom jich má být 52%, pak bude mít hlas ženy dvaapůlkrát větší "váhu" než hlas muže. Stejně tak VŠ versus SŠ, ZŠ atd. (vy to určitě víte, popisuji to spíše pro další čtenáře).
    Mohli byste tedy uvádět "vážené" i "nevážené" výsledky.
    Tohle počítání je docela složité, používají se speciální programy, možná byste mohli požádat o spolupráci nějakou výzkumnou agenturu, výsledky máte v přehledné databázi, takže to pro ně nebude problém a bude je to stát jen pár chvil procesorového času, a oni se rádi zviditelní na zajímavé doméně.
  • 10. 5. 2002 15:42

    TommyCZ (neregistrovaný)
    Jde o to, jaka skupina lidi ma pristup k Internetu, nejde o zadny reprezentativni vzorek populace CR. V kteremsi televiznim predvolebnim pruzkumu zaznelo, ze Koalici voli prevazne mladi vysokoskolaci. Takze jestlize 53% hlasujicich byli vysokoskolaci, vubec se nedivim, ze Koalice v e-volbach ziskala 30%.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).