Hlavní navigace

Pvt.net má potíže s přepojováním

8. 6. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Před několika týdny byla oficiálně oznámena akvizice internetové části PVT společností Nextra. V současné době probíhá postupné spojování sítí obou společností, což neprobíhá bez problémů. Už skoro týden síť PVT není zrovna "ve své kůži", což včera vyvrcholilo delším výpadkem.

Když jeden poskytovatel převezme jiného, musí zpravidla vyřešit řadu administrativních i technických problémů. Přepojení páteřní sítě kupodivu zpravidla nepatří k těm nejhorším, přesto nejde o procházku růžovým sadem; záleží samozřejmě také na její rozlehlosti. Síť PVT je v tomto ohledu poměrně velký bumbrlíček.

Potíže se objevily tento týden několikrát. Nejprve byla síť PVT v pondělí po značnou část dne nedostupná z řady českých sítí. Co bylo důvodem není příliš jasné, skoro jisté je jen to, že to nesouviselo s výpadkem elektrické energie, který jsme na Lupě popisovali včera. V následujících dnech problémy pokračovaly, ovšem šlo většinou jen o krátkodobé výpadky a celkové zpomalení. Vyvrcholení se dostavilo včera, když nejprve skoro hodinu vůbec nefungovalo spojení páteřní sítě PVT se zbytkem českého Internetu: traceroute směřoval do NIXu, ale pakety se zastavily už na nix.terminal.cz a dále nepokračovaly. Tento problém postihl také Lupu, která v kritické době nebyla dostupná.

Jak mi sdělil pan Roman Heliš z hotline PVT, problém byl skutečně způsoben přepojováním sítě PVT na Nextru. Včera údajně došlo ke zvýšení kapacity linky mezi oběma sítěmi ze 14 na 32 Mb/s, vinou Aliatelu však údajně došlo k určitému zpoždění.

Výpadek však podle informací, které dnes na Světě namodro zveřejnil Daniel Dočekal, postihl také zahraniční konektivitu PVT. Celá věc je navíc o to nepříjemnější, že kvůli tomuto výpadku došlo ke zmatení záznamů v DNS, takže i po jeho odstranění chybí se není ze sítě PVT možné dostat na řadu serverů, protože nameservery hlásí, že neexistují. Nejsem si jist, čím může být tato závada způsobena: korektně nastavené nameservery by měly po obnovení spojení bez problému vyřizovat všechny požadavky.

Zajímavá je v této souvislosti také skutečnost, že přestal fungovat peering mezi celou Nextrou a IOL, takže provoz je momentálně směrován přes zahraniční linky obou společností (v případě IOL přes linku od Global One). Nejde přitom o žádné administrativní rozhodnutí o zrušení peeringu, důvody jsou technického rázu. Na mojí žádost o bližší informace mi však Jana Voňavková z IOL pouze sdělila, že se ve spolupráci s Nextrou pracuje na řešení.

BRAND24

Se službami PVT, alespoň pokud jde o hosting, máme několikaleté zkušenosti a přes počáteční problémy s nízkou propustností, které jsme na Lupě komentovali, je možné říci, že PVT patří mezi českými poskytovateli k těm spolehlivějším. Současné problémy jsou vzhledem k přepojování pochopitelné, doufejme však, že nebudou trvat příliš dlouho.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).