Hlavní navigace

Radio a televize na webu

25. 1. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Po dlouhém půstu jsme si opět ve SkrzNaSkrz vzali na paškál magazínový web; je jím nejúspěšnější server o médiích: RadioTV. Server, který možná znáte pod původním jménem Radia.cz. Redakční recenzi, dnes výjimečně z pera Martina Kopty, doplňují postřehy Hany Mádlové a Jiřího Lahvičky.

573
http://www.ra­diotv.cz/

Po dlouhé době tu máme opět magazínový web. Portály a magazíny jsou z pohledu webdesignera vůbec nesložitější projekty, protože výsledek jeho práce musí vydržet alespoň dva roky (neustále přepisovat web si může dovolit snad jen iDnes ;-) a zároveň platí, že design do sebe musí pojmout vše, co si redaktoři během doby vymyslí – ono kolikrát stačí už jen to, co si redaktoři navymýšlí v HTML svých článků. Z toho pohledu se zdá, že RadioTV staví na kvalitním základu, protože původní korpus Radia.cz Radka Dreslera do sebe zvládl v listopadu po rozchodu Jana Potůčka s Českým Telecomem–Internet Content Group (Svět Namodro/Reklama a Média) zapracovat i televizní rubriky.

Barevnost trochu připomíná předchozí vzhled Mobilu, ale přesto se dá říci, že nijak zvlášť při čtení neruší. Osobně u zpravodajských webů preferuji bílé pozadí a vyhovují mi weby typu BusinesWeek, Guardian nebo Washington Post, ale v českých luzích a hájích jakoby se barevná střídmost považovala za něco neslušného.

Kompozice RadioTV je podřízena rozlišení 800×600 obrazových bodů, i když, pravda, vodorovný posuvník se v tomto rozlišení ještě zobrazí. Někdo by možná mohl tvrdit, že šířka vychází ze součtu reklamního čtverce, banneru a paneláku, ale možná je to právě naopak. Velmi sympatické je rozdělení do čtyř sloupců, kde levý zúžený vyplňují odkazy systematické a pravý zúžený odkazy ad hoc a externí. Rozdělení středové plochy na televizní a rozhlasový sloupec pak jen dokresluje zaměření webu – alespoň není nutné články zuřivě označovat rubrikami, což je v případě magazínů pokaždé nelehký oříšek.

Grafická úprava webu na mě v prvních okamžicích působila velmi amatérským dojmem. Na jedné straně se neustále využívá mřížky oranžového „polstrování“, na druhé straně je tato mřížka popírána zaoblením rohů v boxech. Vzhledem k tomu, že vyjma loga jde na RadioTV o jediný grafický prvek stránky, nemohu se ubránit pocitu, že výtvarník asi při tvorbě webu nebyl zrovna po ruce. Zrovna tak mi přijdou na titulní straně jalové a možná až násilně vkládané vodorovné lišty, jejichž smyslem je oddělování upoutávek na články a odkazování na pokračování. V kombinaci s výběrem barev si připadám jako v pokoji, kde rozzuřený pes roztrhal na cucky babiččin balonový plášť. Když k tomu ještě přidám reklamní čtverec a panelák, na kterých snad nikdy neběžela žádná reklama, docházím k závěru, že se tvůrce snažil podobnými zhůvěřilostmi pouze zaplnit prázdný prostor – a to je škoda: RadioTV by si trochu více volnosti dopřát mohlo.

Použitelnost je u RadioTV nejsilnější stránkou. Svědčí o tom i skutečnost, že mezi weby s mediální tématikou s přehledem vede v návštěvnosti. Faktické ztrojení navigace bez nutnosti ustoupit z jednoduchosti vzhledu je ohromným plusem, který uživatelé ocení. Sice mi uchází smysl rubriky Zákony, když obsahuje jen ten jeden (a vzhledem k zaměření webu nejdůležitější), ale jinak je obsah serveru pro konkurenci skutečně nedostižný. Velmi chválím množství krátkých zpráv a aktuální data ve sledovanosti a poslechovosti. Také udržování báze vysílačů, rozhlasových a televizních stanic v éteru i na webu patří na českém webu k unikátním, a to včetně výpadu na Slovensko.

Zdrojový kód zaručuje překvapivě rychlé renderování, přestože je ke konstrukci vzhledu použito vnořovaných tabulek, přesto by se vykreslování dalo určitě ještě urychlit, kdyby zmizela většina zbytečných atributů značek (barvy pozadí tabulek a pod.). Naopak bych uvítal, kdyby koder doplnil k obrázkům alternativní texty, i kdyby to měly být prázdné řetězce. Rychlosti načítání by zajisté pomohlo vyčlenění kaskádových stylů a opakujících se javascriptů do samostatných souborů s rozumně nastaveným ukládáním do vyrovnávací paměti. A pokud by koder nechtěl, abych si o něm myslel něco zlého, měl by se naučit uzavírat hodnoty atributů, které obsahují jiné znaky než [-a-zA-Z0-9.], do uvozovek. Vcelku nelze nic namítnout proti vkládání atributů ,které v HTML neexistují, ale bylo by vhodné, kdyby pak soubory nezačínaly deklarací typu dokumentu HTML 4.0 Transitional, když jimi vlastně nejsou. S tím souvisí i vkládání tabulek do kontejerů prvků, které nejsou blokové a mnoho dalších úchylek od deklarované normy. Bohužel tyto chyby patří ke standardní výbavě všech našich koderů. :-(

Závěrem musím říci, že přes veškeré výtky, které vůči zpracování webu mám, považuji RadioTV za špičku ve svém oboru, a tím design není.

Rodný list website

BRAND24

532

server:
RadioTV (http://www.ra­diotv.cz/)
zadavatel:
Radek Dresler
agentura:
Redigy Internet (http://www.re­digy.cz/)
art director:
Jiří Daubner, Ondřej Doležal
velikost týmu:
2 grafici, 2 programátoři
doba realizace:
jeden měsíc
použité technologie:
PHP4, MySQL, JavaScript, Linux/Apache
datum spuštění
1. verze Radia.cz 25. února 1999
stávající design 15. ledna 2001
RadioTV 1. listopadu 2001

Hana Mádlová
pozorovatelka
indigo12@centrum­.cz
Jiří Lahvička
online marketing manager (Atlas)
lahvicka@atlas-as.cz
ORIGINALITA ŘEŠENÍ
V hodnocení layoutu stránek RadioTV.cz bych řekla, že je spíše obvyklý než neobvyklý. Výhoda zase je, že průměrný uživatel jednoduše, téměř po paměti, najde to, co hledá. Pro ty, co jsou na Internetu 24 hodin, to ale musí být děsná nuda. Web naštěstí příliš originální není, navigační struktura je ve skutečnosti příjemně podobná Lupě (v menu nalevo přepínáte jednotlivé rubriky článků, přes horní lištu se pohodlně dostanete na nečlánkový obsah…), což zejména čtenáři Lupy jistě ocení :-). Prostě téměř ideální řešení pro web, kde má obsah dominovat nad formou.
POUŽITELNOST
Obsah a jeho použitelnost hodnotím jednoznačně pozitivně. Je tam toho hodně, je to přehledné, a POZOR je to rychlé. Žádné dlouhé načítání stránek. Dokonce tam jsou i aktuální články k problematice, což je pro některé úzce zaměřené servery občas problém. Jak již bylo řečeno, obsah má obvyklou strukturu, pro zkušenější uživatele by tedy měl být intuitivně dostupný. Server poměrně nedávno rozšířil záběr z pouze rádií i na televizi (odpovídajícně změnil i doménu z radia.cz na radiotv.cz), oddělení obsahu vyřešil poměrně elegantně anotacemi ve dvou sloupcích (tento layout je populární hlavně na webech Computer Pressu) – vlevo televize, vpravo rádia. Bohužel od Computer Pressu okoukal i aroganci vůči těm, kdo mají rozlišení 800×600 – naprosto zbytečný vodorovný scrollovací bar příliš nepotěší (vše by nejspíš vyřešilo pouhé nastavení levého okraje na nula pixelů). Milou navigační berličkou jsou čtyři rozbalovací menu umístěná v záhlaví.
TECHNICKÁ NÁROČNOST
Opět připomínám, že v žádném případě nejsem technik, ale troufla bych si říct, že tyhle stránky asi nejsou samy o sobě moc technicky náročné. Technicky je web pojat chvályhodně konzervativně – bez problému mi fungoval v IE 6.0, NN 4.72 i Opeře 5.0, dokonce je, byť s mírnou vizuální degradací, použitelný i v NN 4.72 s vypnutým Javascriptem a CSS, což už dnes není příliš obvyklé. Jedinou bradavicí na hladké tváři jsou tak reklamní kódy Hi-Media – nechutně nabobtnalé a plné zbytečností, navíc právě v NN 4.72 s vypnutým Javascriptem stejně nefungují.
ESTETICKÝ DOJEM
Esteticky na mě moc nepůsobí. Barevná kombinace mi připadá poněkud zvláštní, spíše disharmonická, i když šedá s oranžovou je graficky určitě přijatelná. Prostě první dojem – nic extra. Oranžová je moje oblíbená barva, proto pro hodnocený web nebylo těžké se mi zavděčit. S pohodovými barvami ladí elegantní a i v menších velikostech snadno čitelné písmo (Verdanu mám možná ještě radši než oranžovou :-). Na poli článkových webů, které bůhvíproč nepoužívají černé písmo na bílém pozadí, je tedy design radiotv.cz pšenicí exportní kvality.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Myslím si, že tyto stránky mají určitě budoucnost, takže autoři: Pěkně se o ně starejte! 15.000 návštěvníků měsíčně vypovídá o tom, že svůj okruh příznivců si web radiotv.cz našel. Možná by jich bylo ještě o pár více, kdyby například nemuseli stahovat jalový panelák 120×600, který kromě svého rozměru mnoho jiných myšlenek do světa nehlásá.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
6/10 7/10

V rubrice SkrzNaSkrz vycházejí pravidelně každý pátek recenze webů tvořených předními českými webdesignerskými studii. Web vybírá redakce ze seznamu referencí, které webdesignerská studia a webdesigneři zveřejňují na svých prezentacích. Web je recenzován redaktorem Lupy a nezávisle na něm též dvěma osobnostmi (vybranými redakcí), kde jedna pochází z řad tvůrců webů (od konkurence hodnoceného) a druhá je vybírána mezi profesionálními uživateli Internetu.

Patříte mezi čtenáře RadioTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).