Hlavní navigace

Raiffeisenbank se vrhá do crowdfundingu, spustí Odstartováno.cz

20. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Odstartováno.cz se stane další crowdfundingovou platformou v Česku. Bude ale držet jeden prim – za zády ji bude stát silný finanční dům.

Raiffeisenbank ČR se po neúspěšných jednáních s Jihomoravským inovačním centrem v Brně (JIC) o rozjezdu půlmiliardového fondu pouští do projektu, který ji má udržet v blízkém kontaktu s českou startupovou scénou a začínajícími firmami.

Do konce listopadu totiž naplno na doméně Odstartováno.cz spustí novou službu, která zahustí konkurenci mezi devíti servery hromadného financování (tzv. crowdfunding) v Česku, kterým vládnou Hithit.com, Startovač.cz nebo Kreativcisobě.cz.

„U nových firem a začínajících podnikatelů jsme často naráželi na to, že neměli žádnou podnikatelskou historii,“ popisuje kořeny projektu produktový manažer Jan Figlovský, který má v Raiffeisenbank novou platformu na starost.

„Často si mysleli, že když zpracují podnikatelský plán a budou mít projekt, tak že na základě toho je možné podnikatele zafinancovat. Ale v těch drobných relacích, v jakých se projekty pohybují, to řada bank opravdu nedělá,“ dodává.

Hudba v Písku

Minimální částka, o kterou bude na Odstartováno.cz pro svůj projekt možné žádat, je 50 tisíc korun. Služba si bude od projektů účtovat marže z vybrané částky. Ve světě se poplatky pohybují v rozmezí 10 až 15 procent. 

„Našim primárním cílem není maximalizovat zisk, proto budeme účtovat výrazně nižší marži než současné servery,“ vysvětluje Figlovský s tím, že marži z neúspěšně vybrané částky nová platforma požadovat nebude.

Další výhodou nového projektu má být to, že pokud podnikatel úspěšně vybere požadovanou částku, bude to pro banku signál, že je smysluplný a klientovi se tak otevřou dveře pro případné další financování ve formě úvěru.

Odstartováno.cz nabídne i pomoc s edukací podnikatelů nebo cílenou propagaci projektu.

„Například máme jednoho zájemce, který chce v Písku vybudovat hudební zkušebnu. A my jsme schopni oslovit naše klienty, o kterých víme, že jsou z Písku, případně mají určitou spojitost s kulturou, a jsme schopni na ně komunikovat, aby tento projekt podpořili,“ říká Figlovský.

Pro IT i restauratéry

Lidé, kteří projekt podpoří, ale nemohou počítat s podílem v projektu. „Zatím chceme jít nejjednodušším způsobem – kdo přispěje, dostane konkrétní odměnu, ale nebudou to podíly ani zhodnocení vloženého kapitálu,“ dodává.

Raiffeisenbank má přihlášené zájemce o využití nové platformy už před jejím spuštěním a propagací, a to vzhledem ke spolupráci banky s některými startupovými centry v Česku, jako jsou například pardubický GoUp!, královéhradecké Techologické centrum nebo již zmíněný brněnský JIC .

Odstartováno.cz ale mohou využít i zájemci mimo start-upovou scénu, platforma je otevřena každému byznysovému projektu. „Nemusí to být supermoderní IT věci, může klidně jít o živnostníka, který si chce otevřít restauraci a pořídit vybavení,“ vysvětluje Figlovský.

České crowdfundingové servery jsou často využívány hlavně umělci, kteří chtějí zafinancovat například vydání knihy, alba nebo  natočení filmu. V poslední době je velký zájem i o pravé byznysové záměry, tyto projekty ale často končí neúspěchem.

BRAND24

Celková úspěšnost projektů na serverech Hithit.com nebo Startovač.cz se pohybuje kolem 50 procent.

Agregovaný obrat serverů hromadného financování, respektive celkově vybraných částek, v Česku podle zveřejněné studie Aspen Institutu dosáhl na 24 milionů korun. Globální crowdsourcing již pokořil 5 miliard dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem tabletového týdeníku Dotyk Byznys. V minulosti působil v agentuře Reuters, v Hospodářských novinách nebo Českém rozhlase. Zastával i post mluvčího skupiny Nova. Najdete ho na Twitteru a na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).