Hlavní navigace

Názor k článku RE: Doménové jméno -- dílo autorské (a otázky související) od Luděk Šorm - Vážený pane Matejko, chtěl bych Vám zcela upřímně poděkovat,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 4. 2002 16:50

    Luděk Šorm (neregistrovaný)
    Vážený pane Matejko,

    chtěl bych Vám zcela upřímně poděkovat, že jste se korektně a bez emocí zamyslel nad "skutkovou podstatou" mojí argumentace.

    Chápu Vaše odlišné pojetí "jedinečnosti" dle argumentace ve Vašem článku, přičemž já i nadále zastávám takové pojetí "jedinečnosti" doménového jména, které se objevuje jako základ argumentace většiny soudních rozhodnutí (ve sporech o práva na označení).

    Velmi mně potěšilo, že jste téměř na všechny moje otázky odpověděl souhlasně, byť někdy s relativizujícím dovětkem. Nechci již dále naši diskusi protahovat, přesto mi, prosím, dovolte jenom malý komentář k některým bodům Vaší odpovědi:

    ad 1)Přípona .cz je jednou z mnoha možností, kterou autor doménového jména má. Chápu ji jako součást "stavebního materiálu", které může, ale nemusí pro tvorbu doménového jména použít podobně jako jiné povolené znaky (tečka, pomlčka, souhlásky a samohlásky). Koneckonců na základě AutZ je v kategorii užitného umění chráněna i řada zdánlivě zcela běžných a obyčejných předmětů (např. židle, zubní kartáček atp.), kde se také konkrétní tvůrčí přínos autora může navenek jevit jenom jako malý ...

    ad 3) Označit doménové jméno za "dílo literární" bych se také bál... Ve druhé větě odst.1 §2 AutZ se ale uvádí: "Dílem je zejména dílo slovesné vyjádřené řečí nebo písmem, ...", čemuž doménové jméno podle mého názoru plně vyhovuje.

    ad 4) Nevím, zda otázka účelu nebo významu může být v některých případech sporná, když AutZ v §2 výslovně dílo definuje "bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam".

    ad 7) Souhlasím s Vámi, že na existenci autorského díla nemá jakákoliv registrace vliv. Uvědomil jsem si pouze, že doménové jméno, které není registrováno v DNS, není vlastně doménovým jménem, protože ani neplní jeho funkci. Napsáno na papíře opravdu není doménovým jménem, podobně jako film je filmem (autorským dílem) pouze pokud se promítá.

    ad 8) Oceňuji, že si troufnete prezentovat jiný názor, než mají někteří diskutující. Speciální právní úpravu s komplexním vymezením vztahů k jiným právním normám bych samozřejmě uvítal.

    Ještě jednou Vám, vážený pane Matejko, za Váš článek i za Vaši účast v diskusi k tomuto nepochybně velmi zajímavému a aktuálnímu tématu upřímně děkuji.

    S úctou Váš
    Luděk Šorm
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).