Hlavní navigace

readme.txt: Březina chce získat místo v Telecomu

22. 4. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Budeme konečně platit účty přes Internet? ˙ Doma využívá počítač 40 procent Čechů, internet 21 procent ˙ Error 404 -- měřit či neměřit? Toť otázka. ˙ Kolik uživatelů mají poskytovatelé Internetu? ˙ Telefonní hovory až o 30 % levněji ˙ Březina: část projektu Internet do škol musí zaplatit i zřizovatelé.

Pondělí – Nedávným spekulacím o tom, že se Karel Březina chystá vyměnit místo ministra bez portfeje za post ředitele pro strategický rozvoj v Českému Telecomu, dnes nahrává i článek Březina chce získat místo v Českém Telecomu, který uveřejnila Mladá fronta DNES. Český Telecom mj. dostal bez výběrového řízení miliardovou zakázku na státní informační systém, jež spadá do jeho kompetence. Zdá se, že daňoví poplatníci mají pro tento krok pochopení. Hlas lidu, hlas boží. :-)

Pondělí – V pátek byla spuštěna již třetí generace systému pro zakládání a správu emailových konferencí Pandora.cz, který provozuje společnost Mobil Media (vydavatel Mobil.cz atd.). Kvůli přechodu na nový systém nemohly být zachovány názvy konferencí začínající pomlčkou nebo číslicí. Nadále není nutné pro přihlášení přihlašovací jméno, k přihlášení stačí kterákoli z emailových adres. Problémem je, že všechny příspěvky chodí z jednotné emailové adresy, takže bez jasného podpisu nepoznáte, od koho ten který příspěvek pochází.

Úterý – Villusion připravuje systémové řešení pro zpracování a rozesílání elektronických účtů a plateb, tzv. ebilling. Systém eSIPO (elektronické SIPO), česká varianta ebillingu, má usnadnit placení účtů telekomunikacím, poskytovatelům veřejných služeb, bankám a jejich zákazníkům tím, že převede doposud převážně papírové složenky, faktury a výpisy z účtů na jedno místo. Hlavními cílovými skupinami nového projektu společnosti Villusion jsou především domácnosti a středně velké firmy.

Úterý – Dva z pěti obyvatel České republiky starších 18 let mohli na konci loňského roku doma využívat počítač. To je o čtyři procenta více než v roce 2000, kdy počítač doma využívalo 36 procent Čechů. Pracovat s Internetem v domácím prostředí mohlo ve stejné době 21 procent občanů, což je meziročně o sedm procentních bodů více. Na tiskové konferenci k ukončení akce Březen – měsíc Internetu o tom informoval autor průzkumu, agentura Dema. Počet Čechů, kteří doma používají počítač, se během pěti let téměř zdvojnásobil.

Středa – Metodologická komise konstatovala, že na serverech Atlas a MujWEB došlo k porušení metodiky ze strany společnosti Atlas.cz neoddělením webhostingových služeb na úrovni id serveru pro iDot a definicí konfigurace pro iAudit. Jako náhradní stránka za systémovou hlášku 404 serveru MujWEB byla použita stránka serveru Atlas. Metodologická komise uložila realizátorovi ve spolupráci s Atlasem zjednat nápravu tak, aby nastavení odpovídalo metodice.

Středa – Společnost Taylor Nelson Softres Interactive, která je známa především jako dvorní auditor českého Internetu, přivedla před časem na svět službu iDot. Jejím primárním účelem je opět měření návštěvnosti, umožňuje však získávat i další zajímavé údaje. Svědčí o tom již druhá zpráva TOP 20 CZ ISP o velikosti poskytovatelů internetového připojení (ISP). Ani tentokrát se ovšem neobešla bez chyb – příslušnost IP adres je totiž vzata z databáze RIPE, nicméně někteří ISP (například CESNET) mají adresy přidělené Internic.

Tipy C

Čtvrtek – Nové hlasové služby určené pro firmy a instituce, které mají být až o 30 procent levnější v porovnání se standardním tarifem Českého Telecomu, nabízí od letošního dubna telekomunikační společnost Czech On Line. Firma to uvedla v tiskové zprávě s tím, že pod značkou Jet2Web Czech Republic nabízí služby Business Voice PRO a Business Voice Start. Hovorné je u obou služeb, jejichž zřízení je zdarma stejně jako detailní výpisy uskutečněných hovorů, účtované po vteřinách. Služba Busines Voice Start umožňuje volání až do 200 zemí.

Čtvrtek – Ministr Karel Březina, který má ve vládě na starost státní informační systém, považuje za samozřejmé, že se školy a jejich zřizovatelé budou podílet na placení menší části vládního projektu Internet do škol. Program před několika týdny kritizovalo vedení Olomouckého kraje, protože stát dosud neřekl, co bude zřizovatele zavedení internetu stát. „Dodáme hardware, software a komunikační infrastrukturu. Školy by měly připravit prostory a zařídit místnosti (…),“ řekl Karel Březina v Olomouci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).