Hlavní navigace

readme.txt: český Internet má nový, nadějný fulltext

2. 9. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přístupové sítě Českého Telecomu by si mohla začít od příštího roku pronajímat konkurence * Celá doména indos.cz se náhle stala nedostupnou a s ní dočasně zmizel ze světa i celý školský intranet * Telekomunikační společnost Tele2 začne od září nabízet meziměstské a mezinárodní telefonní služby.

Pondělí – Podíváte-li se na obsah domény www.jyxo.cz, naleznete zde zbrusu nový český fulltext. Má denně aktualizovanou databázi, čítá 10.956.417 do­kumentů a na jeho internetových stránkách se uvádí: „Jyxo [džykso] je technologie pro zpracování rozsáhlého množství dat: sběr, analýzu, vyhledávání. Spolu s napojením na Internet je používána jako výkonný fulltextový vyhledavač. Přidáním dalších modulů je možné ji využít i pro prohledávání databází či čtení jiných formátů.“

Zajímavý však není ani tak pohled na „Informace“ jako spíše na „Kontakty“. Autorem www.jyxo.cz je totiž Michal Illich, jehož jméno mají čtenáři Lupy nejspíše spojeno s firmou Empyreum Online, která se zabývá tvorbou fulltextů (viz iDnes, Seznam atd.). Sám Michal Illich říká, že odešel proto, že nebyl spokojen a chtěl se věnovat jiným aktivitám. Vyzkoušel jsem několik náhodných dotazů a www.jyxo.cz dává na první pohled lepší výsledky než Empyreum Fulltext, takže uvidíme, jak si na českém Internetu povede.

Úterý – Přístupové sítě Českého Telecomu by si mohla během příštího roku začít pronajímat konkurence. Počítá s tím návrh novely telekomunikačního zákona, o jejímž věcném záměru by měla ve středu jednat vláda. Novela zákona by měla platit pouze po přechodné období, než poslanci v roce 2003 schválí zcela nový zákon o elektronických komunikacích (…). Vláda měla podle původního harmonogramu již v září schvalovat paragrafové znění zákona, kvůli povodním však ministerstvo dopravy požádalo o dvouměsíční odklad.

Zpřístupnění místních smyček po České republice intenzivně požaduje i Evropská unie. Ta přijala své nařízení k této problematice (direktivu 2887/2000) již 18.12.2000. Pro kandidátskou zemi přitom platí obecný závazek přijmout všechny direktivy Evropské unie nejpozději ke dni našeho vstupu. V případě direktivy 2887/2000 je ale situace jiná v tom, že se Česká republika explicitně zavázala ji přijmout nejpozději do konce tohoto roku (skrze Dodatek k pozičnímu dokumentu ke kapitole č.19 Telekomunikace a informační technologie).

Udělejte si názor sami:

Středa – O minulém víkendu se odehrála dosti trapná situace: Celá doména indos.cz se náhle stala nedostupnou, a s ní dočasně zmizel ze světa i celý školský intranet, budovaný za miliardy v rámci projektu Internet do škol. Tento stav vydržel i přes celé pondělí 26.8.2002, a teprve v úterý 27.8.2002 se situace vrátila do původního stavu. Příčina byla v tom, že informace o umístění těchto serverů byly odstraněny z domény .cz. Důvod je velmi prozaický: nebyl zaplacen udržovací poplatek ve výši 840 korun (účtuje se za období 1 roku).

Jak vše ze svého pohledu vysvětluje Autocont On Line? „Poplatek byl uhrazen, ale bohužel až ve čtvrtek. Nyní technický správce domény jedná s Nic.cz o jejím opětovném okamžitém spuštění. Faktura byla uhrazena až ve čtvrtek, protože osoba, která byla pověřena převodem domény na AutoCont On Line, a.s., uvedla špatnou kontaktní adresu. O tom jsme se dozvěděli právě ve čtvrtek. Všechny problémy by měly být odstraněny během dneška (včetně opravdu nouzového řešení oba nameservery u jednoho providera).“

Udělejte si názor sami:

Čtvrtek – Telekomunikační společnost Tele2 začne od září nabízet meziměstské a mezinárodní telefonní služby prostřednictvím tzv. volby operátora. Po společnosti Aliatel jde teprve o druhou firmu, která zákazníkům Českého Telecomu nabízí prostřednictvím číselné předvolby volat přes svou síť levněji. Tele2 ale narozdíl od Aliatelu, orientovaného na firemní klientelu, nabízí (…) telefonování zejména domácnostem. Vedle meziměstského volání a telefonování do zahraničí bude prostřednictvím Tele2 možné spojení i do mobilních sítí.

BRAND24

Srovnání cen s cenami Českého Telecomu vychází jednoznačně ve prospěch Tele2. Co tedy zbývá? Snad už jen popřát společnosti Tele2, aby zvládla počáteční nápor zájemců, udržela potřebnou kvalitu svých služeb a co nejrychleji rozšířila svou nabídku i do ostatních částí České republiky. Nám uživatelům pak to, aby tento první krok spustil celou lavinu dalších nabídek, a tím se konečně rozhýbal značně ztuhlý telekomunikační trh. Datum 1.9.2002 by mohlo být významným mezníkem českých telekomunikací.

Udělejte si názor sami:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).