Hlavní navigace

readme.txt: Co bylo důvodem chyby v systému CZ.NIC?

26. 8. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Computer Press se rozhodl pro radikální krok - uživatel freehostingu musí zaplatit 150 korun ročně, nebo se odstěhovat jinam ˙ Český Telecom zveřejnil velkoobchodní nabídku po poskytovatele Internetu zdarma ˙ Atlas tvrdil, že návratnost investic do jeho ukrajinské mutace je do dvou let, nyní je provozována z České republiky.

Pondělí – Bez zaplacení nemá doménové jméno fungovat. Minulý týden však přišel do redakce mail: „zkuste si ve vypisu CZ.NIC vyhledat domenu nextrend.cz. Zjistite, ze je ve splatnosti registracniho poplatku. Pak zkuste ve Vasem prohlizeci nacist www.nextrend.cz. Nacte se stranka nextrend.cz (viz. priloha)!! Neni prinejmensim zajimave, ze domena, ktera jeste neni zaplacena, uz funguje??“ Ačkoli byla doména nextrend.cz uvedena v databázi CZ.NIC jako nezaplacená, byla v ní umístěna prezentace stejnojmenné společnosti.

Vysvětlení problému z pera Jiřího Orsága, správce národní domény .cz:

> Při změnách navazujících na speciální žádosti došlo k dost rozsáhlým změnám v průběhu zpracovaní. Vzhledem k řadě různých front s požadavky čekajícími na schválení, otestovaní apod. se objevily nedořešené stavy zpracování. Tento problém jsme zjistili poměrně brzy po nasazení speciálních žádosti. V červnu byl dán do testovaní opravený software na testovací instanci registračního systému. Předpoklad byl doplnit a ověřit některé další změny a v týdnu od 12.8. nasadit nové moduly do provozu. V tomto týdnu jsme vzhledem k různým výpadkům infrastruktury provedli pouze úpravy pro zrychlení technických testů a zvýšení počtu opakování jak testu, tak retry s cílem usnadnit a urychlit přesuny nameserveru a částečně eliminovat různé výpadky v infrastruktuře. Více pozornosti jsme věnovali spekulantům, kteří zintenzívnili činnost.

Nové funkcionality jsme ze zbabělosti nenasadili.

Počet domén, které byly ve stavu jako nextrend.cz (tj. nová registrace, nezaplacené a po proběhnutí změny se generuje do zóny), byl relativně malý. Uvedeny jsou počty takových domén při generaci v 5.40 a testu konzistence:

20.8. 0
19.8. 12
18.8. 12
16.8. 10
15.8. 9

Během 16.8. jeden subjekt odeslal několik set požadavků, na nichž uskutečnil několik desítek změn. Tak bylo večer 19.8. v podobném stavu 76 požadavků tohoto subjektu (povětšinou nesmyslných, které zřejmě nehodlá platit typu superXYZ.cz). Přece jenom v Liberci bylo víc klidu na hraní :-).

Seznam zbylých 13 domén (včetně nextrade.cz):

bikemanix.cz cyberpromo.cz senam.cz nextrend.cz pistak.cz vss-vy.cz netjob.cz otazkyaodpovedi.cz devetapultydne.cz comfortline.cz mujgolf.cz euro-hotel.cz wwwatlas.cz

Udělejte si názor sami:

Úterý – Začátkem letošního roku spustil Computer Press regulérní komerční webhosting s představou, že náročnější uživatelé freewebů přejdou na garantované služby. Přišlo však vystřízlivění, když získali po několika měsících řádově desítky platících uživatelů – doposud je ve správě Computer Pressu cca 100 domén. Proto pravděpodobně zvolil radikální krok – uživatel musí zaplatit 150 korun bez DPH za rok, nebo se odstěhovat se svým webem jinam (nabídka platí pouze pro stávající uživatele).

Zpoplatnění Hyperlinku a Hyperlinxu dost možná naruší plány velkých webhosterů, jako například společnosti Globe Internet, která se koupí HOSTING CZ snaží získat i „low-endové“ klienty na tarif Pakatel za cenu 498 korun/rok (konečná cena, HOSTING CZ není plátcem DPH). Na Pakatel Computer Press také zareagoval, nabízí podobný tarif, ale s lepšími parametry, za 466 korun včetně DPH. Bude zajímavé sledovat, komu dříve povolí nervy a bude cenu snižovat dolů.

Udělejte si názor sami:

Středa – Český Telecom zveřejnil velkoobchodní nabídku po poskytovatele Internetu zdarma. Při překročení 5.000 portů je cena každého 552 korun za předpokladu, že budeme kalkulovat s nějakými 9.000 minutami na port, přičemž za pouhé využívání IP Wholesale platí ISP paušál 100.000 korun měsíčně. Jako náklady na billing si Český Telecom určil 5, resp. jeden haléř. A aby toho nebylo málo, bude si Český Telecom fakturovat ještě pět procent z celkových výnosů ISP na pokrytí neplatičů.

V této částce navíc nejsou započínány náklady poskytovatele Internetu zdarma, které se mohou vyšplhat na 2–4 haléře. Problém však není ve velkoobchodní nabídce. Příkladem může být billing, který Český Telecom nabízí za 5, resp. jeden haléř. Pokud se vrátíme k oněm 10 hodinám, jež zákazník na Internetu v průměru stráví, vyjde vám dvacet korun – a za ty peníze vám to nikdo dělat nebude. Potíž je spíše v částce, kterou Český Telecom požaduje za použití vlastní sítě. Ta je totiž podstatně vyšší, než jaká mu byla souzena cenovým rozhodnutím ČTÚ.

Udělejte si názor sami:

Čtvrtek – V doméně www.atlasau.net stále nachází ukrajinský Atlas, ovšem běžící z České republiky. Pavel Sodomka, ředitel Atlasu, k tomu uvádí: „Pozadí tohoto kroku je velice prosté. V ekonomice se tato záležitost nazývá úspory z rozsahu. Jedná se o připravovanou centralizaci nabízených služeb s předpokládaným využitím prvku technologie Microsoft .NET, jako je například práce s lokalizovatelnými zdroji (…). Navíc konektivita mezi Českou republikou, Slovenskem a Ukrajinou je na více než dobré úrovni.“

BRAND24

Atlas se očividně pouští do ořezávání nákladů. Vzhledem k jeho budoucnosti by bylo zajímavé zvědět, zda se tak děje na základě vnitřních procesů či na pokyn investora II. Epic Holding, který celé představení sponzoruje. Možná víte, že Atlas již málem skončil v náručí Českého Telecomu, ovšem s překotnou výměnou managementu divize Imaginet byl prodej minimálně odložen, neboť nové vedení se trápí s nešťastnou investicí Českého Telecomu do Quicku. Otázkou proto je, zda Atlas nedopadne jako Super náležející stejnému majiteli.

Udělejte si názor sami:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).