Hlavní navigace

readme.txt: Freemail Atlasu se opět topil v problémech

8. 7. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Sdružení CZ.NIC, správce národní domény .cz, zveřejnilo Pravidla pro poskytování příspěvků na obecně prospěšné projekty a činnosti ˙ Český telekomunikační úřad zakázal Českému Telecomu ADSL ˙ Internetový portál Atlas přichází pro své inzerenty s nabídkou vrácení peněz.

Pondělí – Sdružení CZ.NIC, správce národní domény .cz, zveřejnilo Pravidla pro poskytování příspěvků na obecně prospěšné projekty a činnosti. Ve zkratce říkají, že CZ.NIC podporuje projekty rozvíjející pozitivní hodnoty Internetu, a to maximálně 50ti procenty do celkové výše nákladů projektu, nejvýše však jeden milion korun. Letošní rok bylo pro tyto účely vyhrazeno 2,8 milionu korun. Zájemci o libovolnou část mají na podání žádosti červenec a srpen.

2,8 milionu korun není nezajímavá částka, ovšem vzhledem k v kontextu českého Internetu astronomickým příjmům CZ.NIC za registrace domén (116,517 milionu korun pro minulý rok) by mohla být i vyšší. To by však 85 procent z tohoto čísla nesmělo odtéci do KPNQwest za technickou správu národní domény. Pozitivní stránkou dokumentu je, že budou zveřejňovány podrobnosti o žadatelích a podaných žádostech, což nemá v dějinách sdružení obdoby.

Udělejte si názor sami:

Pondělí – Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zakázal Českému Telecomu „regionálně omezený testovací provoz“ ADSL. Dle vyjádření ČTÚ je důvodem „potřeba zajištění takových konkurenčních podmínek na telekomunikačním trhu, které zajistí otevřený přístup k veřejným telekomunikačním sítím a k veřejným telekomunikačním službám.“ Český Telecom se proti rozhodnutí ČTÚ odvolá, což ale na pozastavení IOL Platinum nemá vliv.

Zdůvodnění ČTÚ si zaslouží citaci z anonymního názoru na Lupě: „Regulator je tu pro regulovane firmy. V ekonomicke teorii se tomu rika ‚zajaty regulator‘, ten pak rozhoduje ve prospech te ci one firmy. Vsechny telco firmy maji specialni oddeleni na styk s regulatorem. Na chodbach CTU vladne pratelska atmosfera, vsichni se navzajem znaji, proste idylka…“ Vzhledem k tomu, že spotřebitelé žádná taková oddělení nemají, jejich prospěchem se zde nebude argumentovat ještě pěkně dlouho.

Udělejte si názor sami:

Úterý – Internetový portál Atlas přichází pro své inzerenty s nabídkou vrácení peněz, pokud budou považovat reklamní kampaň za neúčinnou. Tisková zpráva uvádí: „Vzhledem k tomu, že je na našem trhu stále velké procento společností, které nedůvěřují internetové reklamě, rozhodlo se obchodní oddělení portálu ATLAS.CZ umožnit vyzkoušení její účinnosti se zárukou vrácení peněz.“ Inzerce musí být objednána a zaplacena do 31.8.2002.

Možná si vzpomínáte na reklamy na nejrůznější deodoranty, pánské i dámské. Pošlete-li je do 30 dnů zpět, výrobce vám vrátí peníze. Po měsíci však už ale nikomu nestála ta zaplacená stokoruna za cestu na poštu, výdaje za poštovné apod. Jenže cena za reklamní kampaň na Atlase je poněkud vyšší, takže se určitě najde pár lidí, kteří na tom budou chtít vydělat. V tomto ohledu má však Atlas v rukávu další trumf: Jeho kapacita je nekonečná, takže nemá co ztratit.

Úterý – Koncem uplynulého měsíce došlo k havárii služby MujMAIL internetového portálu Atlas. Poštovní schránky řady uživatelů se nepodařilo obnovit, protože data nebyla zálohována, resp. záloha se nacházela na stejném disku jako ony poštovní schránky, který se poškodil. Atlas na potíže reagoval krátkým tiskovým vyjádřením, majícím asi čtyři řádky, kde tvrdil, že freemail má 700.000 uživatelů a „problém se dotknul méně než jednoho promile.“

BRAND24

Je to velmi zajímavý údaj. Pominu-li, že Atlas v tomto ohledu odmítl poskytnout jakékoli další informace, jedno promile ze 700.000 uživatelů je 700. Záhy po objevení potíží se však pracovníci zákaznické podpory Atlasu omlouvali, že kvůli poškozenému diskovému poli se nepodařilo zachránit přibližně jednu třetinu dat, což je rozdíl téměř 230.000 poštovních schránek (teoreticky). Spíše to vypadá, že se Atlas snaží zamést pod koberec něco, co nemá daleko do havárie serveru Email.cz.

Udělejte si názor sami:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).