Hlavní navigace

readme.txt: Sex, lži a TV Nova

5. 8. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mlynář chce přispět na erotické stránky ˙ Server Czechware obeslal 100.000 uživatelů Internetu svým bulletinem ˙ UPC Česká republika zvýší od září základní měsíční cenu za připojení k Internetu přes kabelovou televizi ˙ Poslanci si mohou koupit doménu tvořenou svými nacionály.

Pondělí – Ministr bez portfeje Vladimír Mlynářrozhovoru pro Hospodářské noviny řekl: „Když se bude dobře rozvíjet liberalizované telekomunikační prostředí, tak by se u nás mohl prosadit paušální poplatek za připojení. Stát má navíc možnost ovlivňovat rozvoj Internetu přes daňovou politiku. Budu proto podporovat, aby si mohly fyzické osoby z daní odepsat platby za datové přenosy.“ Reportér TV Nova si z celého rozhovoru vybral právě poslední větu (…) a v reportáži se pak zaměřil na to, aby vykreslil nápad jako úplný nesmysl.

Nejsem s to posoudit, do jaké míry byla reportáž směsí snahy o skandalizaci „za každou cenu“ a lidské blbosti. Počínaje použitím zdrojů (Navrcholu je služba a nikoli objektivní žebříček návštěvnosti českého Internetu) a konče demagogickou myšlenkou, že protože je pornografie nejnavštěvovanějším obsahem webu, budou její nekonzumenti díky odpisům doplácet na konzumenty. To snad ani nemohl být produkt lidské dedukce. Nejhorší je, že průměrný divák to počínaje pondělkem bude mít za bernou minci.

Udělejte si názor sami:

Pondělí – Do zajímavé akce se na poli spammingu pustil server Czechware, který obeslal 100.000 uživatelů Internetu svým bulletinem, jež obsahuje: „V souladu se zákonem č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění zákona č. 138/2002 Sb., dovolujeme si Vás požádat o vyjádření souhlasu se zasíláním bulletinů ze strany naší společnosti. (…) V případě, že neobdržíme uvedený email do 30ti kalendářních dnů ode dne odeslání tohoto emailu, budeme to považovat za Váš souhlas se zasíláním bulletinů.“

Předpokládaný souhlas je zajímavý institut. Nejvíce je tento výraz znám z diskuse o odběru tkání za účelem transplantace. Je zde obecně přijímán předpokládaný souhlas. Tedy skutečnost, že pokud by byl pacient za života dotazován, že by s odnětím tkání k záchraně života jiného souhlasil. Případ Czechware je však stejně absurdní, jako kdybyste se v již zmíněné nemocnici za života probudili s vyoperovanou ledvinou a upozorněním, že pokud si do oběda nebudete písemně stěžovat, odeberou vám další orgány.

Udělejte si názor sami:

Středa – Společnost UPC Česká republika zvýší od září základní měsíční cenu za připojení k Internetu přes kabelovou televizi o deset procent, na 1.080 korun. Jak uvedla ČTK, zdražení se bude týkat pouze nabídky připojení rychlostí 128 kb/s pod názvem Mistral Home. Cena připojení vyššími rychlostmi se nezmění. Změna bude zákazníkům UPC oznámena v dopise, který je v současné době rozesílán. Současní uživatelé nabídky Mistral Home budou až do konce roku platit v rámci věrnostní slevy dosavadní cenu, tedy 980 korun měsíčně.

UPC zvýšení ceny zdůvodnila investicemi do zvyšování kvality a kapacity připojení i rostoucími náklady. Samotné zdůvodnění není tak nelogické, jak by se na první pohled mohlo zdát. Společnost UPC historicky vznikla skoupením a spojením firem Dattelkabel, KabelNet a Kabel Plus. Díky tomu si jakýkoli další krok žádá masivní investice do infrastruktury. A navíc je veřejným tajemstvím, že nemalé procento lidí používá kabelový Internet k tahání filmů, hudby a warezu.

Udělejte si názor sami:

Středa – Poslanci si mohou koupit doménu tvořenou svými nacionále. Nabídku ovšem neučinil poskytovatel webhostingu, ale podnikatel, jenž více než 100 domén zaregistroval. Nyní poslance obesílá a doménu nabízí za několikanásobnou cenu. Podle poslanců (…) se jedná o hyenismus. Zástupce firmy uherskobrodského podnikatele Jiřího Salajky, jenž domény zaregistroval, je však jiného názoru. Domény podle Jiřího Košuta ležely několik let netknuty a zaregistrovat je mohl každý.

BRAND24

Celá akce nápadně připomíná snahu podvodníků o prodej Karlštejna z jednoho českého filmu. Jiří Salajka měl sice domény zaregistrovány, nebyly ovšem dosud zaplaceny, takže nabízel něco, co mu nepatřilo. Poslanci se nechali slyšet, že uvažují o schválení zvláštního zákona, který by obchodu se jmény známých osob zamezil Podobná legislativa by přitom mohla vést ke spoustě neštěstí. Je proto nutno pochválit správce národní domény CZ.NIC, který výše uvedené pohotově ozřejmil tiskovou zprávou a snad tak předešel nějaké katastrofě.

Udělejte si názor sami:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).