Hlavní navigace

readme.txt: Seznam připravuje bankovní služby

9. 9. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Telecom mírně snížil poplatek za připojení k Internetu ∙ Alternativní operátoři vítají rozhodnutí ČTÚ a budou zlevňovat ∙ CZ.NIC vyhlásil soutěž na systém více registrátorů ∙ Minulý týden došlo ke smazání emailových schránek uživatelů služby Quick ∙ CZ.NIC se sešlo celkem 13 žádostí o příspěvek.

Pondělí – Český Telecom se rozhodl mírně snížit ceny za volání na Internet ve špičce. Cena jedné minuty se snižuje na 1,24 Kč z původní 1,30 Kč pro prvních deset minut volání a na 0,60 Kč za každou další minutu (původně 0,65 Kč). Český Telecom o tom dnes informoval na svých internetových stránkách s tím, že jde o cenu za použití sítě Českého Telecomu v rámci nových tarifů Internet Plus, které firma zavádí od letošního 1.10.2002.

K výše uvedenému dlužno poznamenat, že ani v takto banálním tvrzení se Český Telecom nevystříhal mystifikací, protože cenové rozhodnutí stanovilo za použití sítě Českého Telecomu poplatek v průměru na 58, resp. 21 haléřů za minutu, takže původní návrh Internet Plus – počítající ve špičce s 1,30 koruny za každou z prvních deseti minut a 65 haléři za každou další minutu – představoval zdražení. V kontextu toho je formulace „ještě výrazněji snížit ceny“ přinejmenším zavádějící.

Udělejte si názor sami:

Úterý – Telekomunikační operátoři většinou zohlední třetinové snížení cen propojovacích poplatků v cenách pro koncové zákazníky. Konkrétní údaje ale zatím nejsou schopni sdělit. ČTÚ stanovil nové ceny propojení při volání z pevných a mobilních do pevných sítí. Ty jsou o 30 až 36 procent nižší než dosavadní tarify. Sazba za minutu volání v nejpoužívanějším místním styku poklesla na 41 haléřů z 60 haléřů ve špičce a na 21 z 30 haléřů v době slabého provozu.

To nejdůležitější lze vystihnout tím, že propojovací poplatek poklesl z dosavadních 60 haléřů na 41 haléřů a z 30 na 21 haléřů mimo špičku. Jde o poměrně radikální pokles, a možná je zajímavé si naznačit, proč tomu tak je. Vysvětlení je takové, že došlo ke změně metodiky výpočtu tohoto poplatku. Dosud byl počítán podle metody FAC (Fully Allocated Costs). Naproti tomu nová hodnota propojovacího poplatku (41 haléřů) již byla stanovena podle jiné metodiky – metodiky LRIC (Long Run Incremental Costs).

Udělejte si názor sami:

Úterý – Domény s koncovkou .cz bude od příštího roku možné registrovat u více správců. Tuto službu umožní systém decentralizovaného řešení správy domény nejvyšší úrovně. Na jeho dodávku byla CZ.NIC vypsána veřejná obchodní soutěž. CZ.NIC chce tímto krokem vytvořit konkurenční prostředí. Soutěže se mohou zúčastnit pouze tuzemské osoby a nabídky je možno podávat do 25.10.2002. Do 20.12.2002 by měla být známa nejvhodnější nabídka a také další registrátor domén.

CZ.NIC tak vymete ze skříně kostlivce, který tam straší téměř tři roky. V podmínkách výběrového řízení, jímž tehdejší EUnet a nynější KPNQwest získal do svého područí technickou správu národní domény a současně 85 procent příjmů plynoucích z registrace domén (za minulý rok to činilo téměř 100 milionů korun, přičemž náklady zřejmě nedosahují ani třetiny), bylo totiž jasně řečeno, že systém více registrátorů má být zaveden do roka od podpisu smlouvy.

Udělejte si názor sami:

(Út) Expanze služeb internetového bankovnictví v České republice zdaleka nekončí. Jejich prozatím netradiční pojetí představí ve středu eBanka ve spolupráci se Seznamem. Více v článku Nová banka? Seznam.cz! na iDnes.

(Út) Největší český server ze světa mobilních telekomunikací Mobil změnil po delší době svůj design. Na webu tak výrazně ubylo reklam a stránky vypadají přehlednější, mají jednodušší navigaci a optimalizovaný HTML kód.

(St) Českému Telecomu stále kvůli povodňovým poruchám na ústřednách nefunguje 19.500 linek, tedy zhruba třetina z původního počtu. Zcela nefunkční je však pouze jedna ústředna v Dolních Beřkovicích na Mělnicku.

(Čt) Minulý týden došlo v několika vlnách ke smazání emailových schránek uživatelů služby Quick. Internet OnLine tvrdí, že za problém může jeho subdodavatel. Případem se budeme blíže zabývat.

Pátek – Jednání Českého Telecomu o novém modelu účtování přístupu k Internetu s poskytovateli připojení stále pokračují. „Bližší informace o výsledku individuálních jednání s jednotlivými providery poskytneme pravděpodobně v průběhu příštího týdne,“ uvedl na dotaz ČIA tiskový mluvčí Českého Telecomu. Dominantní operátor zároveň odmítá kritiku ze strany providerů ohledně určitého nátlaku a neposkytnutí dostatečného času pro jednání.

Český Telecom se zřejmě snaží dotlačit své konkurenty do méně výhodného tarifu Internet2002, a v rámci výhodnějšího tarifu Internet Plus nastavit takové podmínky, které by dokázal (včas) splnit pouze on. Nezanedbatelné je totiž i časové hledisko, obávám se, že k 1.10.2002 těžko stihne vše pro Internet Plus dojednat, uzavřít smlouvy, otestovat, zprovoznit, odkomunikovat zákazníkům atd. kdokoli jiný, než sám Český Telecom se svým Internet OnLine.

Udělejte si názor sami:

BRAND24

(Pá) Kontrolu projektu Internet do škol zahájí dnes po poledni Nejvyšší kontrolní úřad na ministerstvu školství. Již dříve resortní kontrola odhalila v projektu Státní informační politiky ve vzdělávání řadu nepřesností.

(Pá) Sdružení CZ.NIC se sešlo celkem 13 žádostí o příspěvek na obecně prospěšný projekt za celkem 5.029.920 korun. Jsou mezi nimi například NIX.CZ, SPIR či Zoner software.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).