Hlavní navigace

Názory k článku Recese na Facebooku, která skončila tříletým vězením

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 2. 2008 11:05

    bez přezdívky
    "Recese na facebooku". Hezké, že? Komu může vadit recese, vždyť to je to, co dělá Bubílková v talkshow - prostě vezme vtip, vymění v něm Hurvínka za Klause a Spejbla za Havla nebo tak něco a převypráví ho jako vlastní příběh a lidi se smějí, že?
    Nebo se jistý anglán přestrojí za kazacha a chodí po obchoďáku a v oddělení sýrů se ptá "Ent vot is it dis?" "Ent vot is it dis?" To je taky legrace, tak co sakra ti maročani blbnou...

    Mám pro vás pár dalších newspeakových slov. Třeba umění. Vezměte červenou a zelenou barvu, jděte k semaforu a přemalujte červeného panáčka na zeleného a zeleného na červeného. Pak říkejte, že to je umění, které má vyjadřovat protest proti dlouhověkému povýšenectví červených nad zelenými. Že to má vyjadřovat nutnost upřednostňovat ekologické myšlení před komunistickým.

    Nebo jděte k soše svatého václava a přemalujte ji na růžovo na protest proti okupaci Iráku armádou USA - termín "protestní akce" je taky moc pěkný newspeak, pod to se toho taky schová spousta.

    ===

    Co onen 26letý Maročan udělal, to se asi nedozvíme. Je zajímavé, že ačkoliv na jeho podporu vznikla podpisová akce a web helpfouad má texty anglicky i francouzsky, nenajdete na něm ani jediný příklad jeho chování na Facebooku. Jeho rodiče sice pláčou, jak jejich chlapeček je svatej a vždycky jeho královskou výsost miloval a obdivoval a jak oni se strašně omlouvají a já nevím co všechno, ale pořád zůstává ona základní otázka: Proč to udělal? Půjdu-li na internetový chat jako Jana Nováková, může to pro mě být zkoumání sexuálních alternativ, může to pro mě být sociální experiment, může to být způsob, jak se bavit na účet těch oslizlíků, co se mě budou snažit dostat do virtuálních kalhotek, ale ve všech těchto případech prostě dělám něco neetického, protože druhé lidi uvádím v omyl.

    Nabízí se samozřejmě otázka: Není to z dlouhodobého hlediska pro lidi přínosné, když se při setkání s falešnou identitou tak trošku "spálí" a donutí je to chovat se v budoucnu opatrněji a nedůvěřivěji?

    Odpověď: Možná. Ale to, co Fouad udělal, nemělo být "já si tu založím falešnou identitu, na kterou se vícero lidí chytne a já je pak poučím, že mi naletěli a ať si dávají pozor".
    Ve skutečnosti on a všichni ostatní "falešní celebriťáci" - tedy všichni ti Georgeové Bushové, všechny ty Paris Hiltonovic atd. - říkají tohle:
    "Vy, celebrity, nemáte právo používat služby jako je Facebook, vy jste náš majetek a my s vámi můžeme nakládat, jak chceme. Kdybyste se totiž i nakrásně zaregistrovali, nikdo by vám nevěřil, že jste to vy, takže to vzdejte, my vám registraci znemožňujeme. My jsme vám nadřazení."

    Tohle slušný člověk nedělá. A možná je Fouad ten, kdo si vytáhl krátkou slámku a kdo bude muset pykat za všechny, kdo si bůh ví proč myslí, že "uvádět druhého v omyl" je automaticky recese. A možná že za rok či dva se bude moci někdo z Marocké královské rodiny zaregistrovat na Facebooku a blogovat tam...
  • 25. 2. 2008 9:04

    Pavel (neregistrovaný)
    "Navíc musí zaplatit pokutu v přepočtu zhruba 1 350 dolarů."
    Proč jste to přepočítávali do dolarů? Zprávy moc nesleduju, posledně se uvažovalo o zavedení eura, ale ještě ráno jsem platil za snídani korunama. Tak jak to teda je? :-D
  • 25. 2. 2008 10:58

    Littlemaple (neregistrovaný)
    Asi tak. Mám si chodit pro kalkulačku, abych věděl kolik je vlastně 1 350 dolarů peněz? Taky se mohl přes noc změnit kurs a ta částka je 200 korun :D .
  • 25. 2. 2008 12:36

    A (neregistrovaný)
    Otázka je v jaké měně byla uložena pokuta. České koruny to myslím nebyly :D
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).