Hlavní navigace

Regulace hazardu se v Senátu zadrhává. Výbory jsou proti

18. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: SPIR
Senátní výbor pro veřejnou správu dnes nepodpořil ani vládní návrh, ani jeho úpravy. Vládní koalici chyběly hlasy.

A stejně tak se v úterý zachoval i hospodářský výbor. Na rozdíl od něj ale výbor pro veřejnou správu nepodpořil ani novou podobu zdanění hazardních her a přístrojů. Senát by měl o nové regulaci rozhodovat za týden. Zatím v horní komoře získaly normy podporu jen v ústavně-právním výboru.

Problém je s pasáží, ve které se definuje povinnost blokovat webové stránky na základě seznamu určeného ministerstvem financí. To dává podle kritiků, a to především ze strany internetové scény, ministerstvu možnost cenzurovat internet. 

Během jednání neuspěl pirátský senátor Libor MichálekTen se pokusil sněmovní předlohu zmírnit a navrhl, aby blokaci domény s nepovoleným hazardem mohl nařídit pouze soud a nikoliv ministerstvo financí. Jeho návrh získal podporu pěti z deseti přítomných členů hospodářského výboru a nebyl přijat. Stejně ale dopadla i sněmovní předloha, v obou výborech dostala jen 5 hlasů z deseti a výbory se tak na žádném stanovisku neusnesly. 

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) jako předseda Sdružení místních samospráv poukazoval zase podle ČTK na to, že poskytovateli internetu jsou i mnohé obce, které kvůli zvýšeným nákladům budou muset tuto službu přestat provozovat.

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský ale obecnost vládní předlohy v otázce blokování hájil. Poukázal na to, že jakékoli technické řešení by muselo podléhat notifikaci a zákon by mohlo zablokovat. Uvedl také, že poskytovatelé budou moci proti rozhodnutí o blokaci podat správní žalobu spolu s návrhem na předběžné opatření, které by blokaci oddálilo.

BRAND24

Na internetu už se dá i hlasovat ohledně nového loterijního zákona na stránkách Přicházícenzor.cz.

Své varování před možnými dopady normy přinesl minulý týden i správce tuzemské domény CZ.NIC. Varuje zejména před tím, že návrh vůbec nepočítá s náklady, kterými by blokování zatížilo poskytovatele připojení. „Může se jednat o stovky miliónů až miliardu korun, neboť vybudování efektivního systému k blokování konkrétních webových stránek představuje něco velice podobného tomu, co již několik let budují v Číně,“ cituje prohlášení technického ředitele sdružení NIX.CZ Adama Goleckého.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).