Hlavní navigace

Reportáž: Jak se dělá Server Housing? I

18. 8. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Hodláte rozjet svůj internetový byznys na zelené louce, ale již teď víte, že to bude něco velkého? Provozujete internetovou prezentaci menší firmy, hostovanou za pár kaček, ale ta se prohýbá pod náporem návštěvníků, není stabilní a vaše databáze věčně nestíhají? Pak by vás možná mohly zajímat nejnovější trendy a strategie v českých telehousech. Právě do nich bychom vás chtěli zavést v další části našeho reportážního cyklu.

Server Housing se dá provozovat dvojím způsobem. Buď jste velký telco operátor, který vybuduje drahou infrastrukturu, zajistí napájení, konektivitu, postaví velký telehouse a pak budete čekat, až se objeví pár velkých klientů (hosting farem na klíč, virtuální telco sítě, náročné aplikační služby či přístupové Point of Presence body) a poskytovatelů server housing služeb, kteří vám zajistí slušný, stabilní a pohodlný byznys.

Pokud se na výše uvedený postup necítíte, můžete to ještě zkusit jako menší poskytovatel, který svůj core byznys postaví na nějaké přidané hodnotě, nebo cenově atraktivní nabídce. Jednou z vašich výhod bude například částečná nezávislost na lokalitě a jediném dodavateli. Své serverové farmy tak můžete mít rozmístěné po telehousech s různými majiteli, aniž by vaši zákazníci cokoli poznali. Za jednou z těchto společností se vydali v dnešní reportáži.

SuperHosting.cz zabírá celkem tři technologické sály vybavené 110 racky 42U o kapacitě 2700 serverů (aktuálně je podle provozovatele osazeno 1400 serverů) v datacentru společnosti TTC Teleport, což je produktový brand korporace TTC Holding, potažmo její divize TTC Telekomunikace.


TTC TELEPORT

Vstupujeme do telehousu TTC. Věřili byste, že se za poněkud nevábnými zdmi stárnoucí budovy nachází několik sálů plných moderní technologie?


TTC Telehouse se nachází nedaleko od konečné metra A v pražských Malešicích, v dostupnosti MHD. Konektivita je standardně zajištěná prostřednictvím optických okruhů, ale v nabídce je i možnost posílení prostřednictvím bezdrátových spojů.

Vedle námi navštíveného telehousu se nacházejí další servery SuperHostingu ještě v datacentru Sitel (Praha 10), GTS Novera (Praha 3), Bratislavě (2 racky) a Budapešti (1 rack) – zejména pro účely fyzického zálohování dat do geograficky oddělených lokalit, provoz záložních DNS a mail serverů.


tepla studena ulicka

Teplá-studená ulička, výkřik zeleného housingu. Chlazení spočívá v zafukování podpodlahového prostoru z klimatizačních jednotek, které odebírají z prostoru ohřátý vzduch. Studený vzduch k datovým rozvaděčům proudí skrze děrované podlahové čtverce. Rozvaděče jsou seskupeny do řad, kde jsou proti sobě záda (teplá ulička) a čela rozvaděčů (studená ulička).


Trocha dějepisu

Společnost SuperNetwork s.r.o., provozující služby SuperHosting.cz (správá serverů) a DataCamp.cz (Server Housing), začínala svoji dráhu před cca 7 lety v datacentru dnes již neexistující společnosti Net4net s produktem webhostingu (nyní v majetku Dial Telecomu), kde spravovala okolo stovky vlastních serverů. U TTC hostuje společnost čtvrtým rokem a primárním důvodem k výběru tohoto telehousu byla fyzická dostupnost, konektivita (dostupnost na sobě nezávislých optických okruhů) a dostatek zálohované elektrické energie.

TTC jsme vybrali po složitém výběrovém řízení. Nyní – po 4 letech spolupráce – je pro nás TTC primárním datacentrem, které poskytuje špičkové služby telehouse operátora, se kterým se vzájemně doplňujeme a dokážeme na kvalitní energii, prostorách a klimatizaci stavět naše služby s přidanou hodnotou, hodnotí spolupráci jednatel společnosti Zdeněk Cendra.

Dnes se telehouse nestaví na spekulaci, že zde časem bude proud na využití celého prostoru a zákazníci, kteří investici zaplatí. To je obrovský rozdíl oproti minulosti, dnes nikdo nezačne budovat nebo rozšiřovat serverovnu, pokud již dopředu nemá zákazníky, což bylo ještě před několika lety zcela běžné. dodává.


SH1

Jádro hostingu Superhosting, nejstarší část firemního datacenta.


Konektivita

SuperHosting je autonomní síť, která je postavená na zdvojeném kruhu o datové propustnosti 20 Gbit/s, který spojuje jednotlivé telehousy pomocí dvou na sobě fyzicky nezávislých tras a je propojena 2×10 Gbit/s porty do peeringového centra NIX.cz, do dvou sítí tranzitních operátorů (celkem s kapacitou 5 Gbit/s) a do řady sítí pomocí přímého propojení (celkem o kapacitě 15 Gbit/s). Úzkým hrdlem je ovšem samo napojení serverovny v TTC, kam vede jedna jediná optická trasa, jež se teprve na Průmyslové ulici rozdvojuje do kruhu, vlastní zdvojenou trasu zde má jen UPC, jehož optická přípojka vede skrz Malešice od Strašnické spojky.

Jak peering do NIX.cz, tak oba tranzitní okruhy se nachází mimo domovskou serverovou TTC. První (3 Gbit/s zahraničí a 10 Gbit/s do NIX.cz) se nalézá v telehousu Sitel, druhý (2 Gbit/s zahraničí a 10 Gbit/s NIX.cz) běží v GTS Noveře.

Cendra dále vysvětluje, jaká jsou česká specifika trhu s konektivitou oproti zahraničí. Ve světě dnes běžně klesá cena lokální konektivity v peeringových centrech až o třetinu za rok, říká Cendra, ale zároveň upozorňuje na to, že co platí pro okolní svět, neplatí pro ČR. V Česku je situace specifická a neřídí se trhem, ale ceníkem NIX.cz, který je dlouhodobě bez změny. NIX.cz má na konektivitu mezi operátory v ČR stále monopol. Bez NIXu nelze v ČR na Internetu existovat, neexistuje alternativa, která by trh produktově posouvala a zajistila rozdělení zodpovědnosti za fungování celé sítě mezi alespoň dva subjekty, vysvětluje Cendra.

Super Hosting v datech Aktuální počet spravovaných serverů: 1400
Počet zákazníků: 500
Počet zaměstnanců: 32
Průměrný odchozí datový tok: 15 Gbit/s
Peering do Nixu: 20 Git/s
Přímý peering: 15 Gbit/s
Propustnost do zahraničí: 5 Gbit/s

Orientace na Managed služby

Vedle běžných provozních záležitostí jako jsou montážní práce, údržba, servis a SLA, které považujeme spíše za samozřejmost, je pro náš core byznys klíčová zejména administrace Linux a Windows serverů – na kterou se v ČR specializujeme prakticky jako jediná firma – produktu říkáme Managed servery, tvrdí Zdeněk Centra, majitel společnosti SuperNetwork, která Super Hosting provozuje. Na vysvětlenou dodává, že pro většinu zákazníků nejsou ani zase tak důležité technické parametry serveru jako dostupnost, rychlá reakce na individuální požadavky a rychlé řešení krizových situací, v neposlední řade také cena. Nutno zde podotknout, že managed servery, tedy poskytovatelem administrované servery, mají v nabídce i ostatní webhostingové společnosti, ale SuperHosting je považuje za svou hlavní specializaci, naopak jednoduchý hosting je pro něj slepá kolej.


sal

Barevně odlišné metaliky (UTP kabelů) pomáhají při strukturování kabeláže a v okamžité orientaci.


SuperHosting nabízí služby sahající od klasického server housingu, dedikovaných serverů, zálohování, mailhostingu až po dodávku konektivity. Jeho primární orientace je však ještě trochu jiná, pokouší se na českém trhu prosadit model takzvaných Managed služeb. Průměrný Managed server začíná u výběru serveru za zákazníka, zahrnuje instalaci, zabezpečení a připojení na páteř a končí denním zálohováním a proaktivní monitoringem provozu. Téměř šedesát procent naší práce dnes tvoří sběr dat a následná poloautomatická analýza dat a vyhodnocování dalších – preventivních – kroků, teprve zbytek pak samotný servis, říká Cendra. Cendra vidí v tomto směru budoucnost hosterských služeb, kdy bude maximum lidské práce přenášeno od zákazníka na poskytovatele.


extrem

Poněkud extrémní způsob chlazení racku. Vhodný je zejména do míst s omezeným prostorem, třeba domů do předsíně.


Poskytujeme servery na klíč a našim zákazníkům takovéto řešení také doporučujeme, dále nabízíme asistované instalace (průměrná instalace trvá 20 minut) dedikovaných a zákaznických serverů, říká Cendra, který dále doplňuje: obecně vše směřuje k přesunutí co největší části všech starostí s fyzickou administrací serveru ze zákazníka na nás. Do datacentra dnes většina zákazníků nejezdí, obvykle jej nikdy nenavštívila. Vedle rychlosti a odpadajících starostí s výběrem řešení nebo konfigurace je tu ještě jeden důležitý faktor – je jím bezpečnost. Do technického sálu například vůbec nejsou vpouštěni zákazníci samostatně, fyzické zásahy v datacentru řeší naši technici, čímž odpadá např. možnost nesprávné manipulace. 


packa

Dlouhá packa pro emulaci vzdálených periferií.


K managování konfigurace serveru tak lze využít non-stop (24 hodin, sedm dní v týdnu po celý rok) zákaznického servisu, nebo takzvané Dlouhé packy, což je ve skutečnosti KVM over IP konzole, která přes Internet emuluje přístup k serveru pomocí zákazníkovy klávesnice, myši a monitoru. Dlouhá packa je oblíbená zejména mezi zákazníky, kteří nejsou z Prahy a nechtějí např. po neúspěšném restartu serveru jezdit do datacentra nebo kontaktovat obsluhu serverovny.

Windows, Linux, Solaris, whatever?

Poměrové zastoupení operačních systémů na serverech Superhostingu je 90 % Linux (Debian, Fedora, Gentoo, RedHat), 8 % Windows a o zbývající 2 % se dělí ostatní platformy. Trend je dnes hodně jednoznačný, naši zákazníci platformu Microsoft z internetových serverů vytěsňují a není pravděpodobné, že by tomu v budoucnu bylo jinak, prohlašuje Cendra.


hasici system

V případě požáru v datacentru by se hasilo plynem, způsob je velmi šetrný k serverům, ale poněkud méně již k peněžence provozovatele.


Typický zákazník?

Ačkoli by se mohlo zdát, že se SuperHosting bude orientovat spíše na malé firmy a drobné internetové podnikatele, v případě SuperHostingu to tak docela úplně neplatí. Své servery zde hostuje televize Nova, která dělá i nejvýraznější přenosy dat (Nova.cz a TN.cz), Miton (Heureka.cz, Stahuj.cz), Libimseti.cz, MimiBazar.cz, Geewa (Hry.cz). Ve svém seznamu referencí SuperHosting uvádí také značky Seznamu Sbazar.cz, Horoskopy.cz či SuperHry.cz, ty ale pro Seznam vytváří jeho partner a samotný Seznam zákazníkem není. Z dalších náročnějších aplikací jmenujme například webový server pro rychlé sdílení souborů Uložto.cz.


miton

Hledali byste zde Stahuj.cz?

BRAND24


Jak vlastně přesně poznáte, že potřebujete svoji webovou prezentaci migrovat z web hostingu na server? Hranice u průměrně náročné prezentace je orientačně 5 až 10 tisíc návštěv denně. V případě, kdy dosáhnete většího počtu, bude se vás tak či tak váš web hoster snažit zmigrovat na server, uzavírá Cendra.

Příště se podíváme, kde hostuje společnost IGNUM a jak vypadá anatomie telehousu GTS Novery.

Foto: Ivana Dvorská

Vlastníte nějaký hostovaný server?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Seriál Reportáže

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).