Hlavní navigace

Respekt na Internetu trochu jinak

13. 11. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Týdeník Respekt představil Respekt Reader. Po vzoru New York Times svým čtenářům nabízí nový způsob, jak jej číst - pomocí desktopové aplikace. Má smysl vytvářet něco mezi papírovým a webovým vydáním? Proč se do toho Respekt pustil? Měl by tento model smysl i pro jiná média? Nebo je to tápání umírajících starých médií?

Respekt Reader v kostce

Respekt Reader se dá velmi stručně popsat jako „šikovnější PDF čtečka“. Její základní funkcí je čtení textů z Respektu ve formátu, který sice není zcela identický s tištěnou verzí – nejedná se o naskenované listy -, ale má k ní blíže než k webové podobě Respektu. Články jsou zobrazovány v několika sloupcích, obsahují obrázky a celkově je pocit z jejich čtení v Respekt Readeru od webu podstatně vzdálen.

Tvořit v době, kdy se vše stěhuje na web, nějaký speciální desktopový program, se zdá být naprostým nesmyslem. Vedoucí internetových projektů Respektu Adam Javůrek si to podle svých slov uvědomuje, přesto považuje Respekt Reader za zajímavý experiment, který by bylo škoda nezkusit. S nápadem něco takového vytvořit podle něj přišel Mojžíš Stupka (na Respektu nepříliš aktivně blogující). Právě firma Gradual Systems, ve které je společníkem, se vývoje ujala, přičemž náklady Respektu jsou minimální.

Lepší PDF, po vzoru New York Times

Argumentem pro vytvoření Respekt Readeru prý byla obliba PDF verzí Respektu. K těm mají, stejně jako k webové podobě, přístup pouze někteří předplatitelé. V tuto chvíli jich je okolo 2000. Jen za říjnu však stáhli 10 000 PDF souborů. I pokud předpokládáme, že někdo stahoval opakovaně stejný dokument, je to ohromné číslo. Platící uživatelé si mohou veškeré články přečíst přímo na webu Respektu, přesto v tak silné míře preferují formát PDF. Pro online čtenáře to asi není příliš pochopitelné, ale jistý smysl to dává. Překlopit tištěné médium na web není až tak jednoduché. Web nabízí úplně jiný zážitek z četby. Konzervativní uživatelé, kteří z jakéhosi důvodu musejí číst Respekt na Internetu, se mohou cítit spokojeněji s PDF verzí věrně kopírující originální Respekt. Přestože se na webu obecně neprosadil vícesloupcový výpis textu, pro menšinu čtenářů může být příjemnější. Pro mě osobně by argumentem pro PDF byla též dohledatelnost článků. Někdo vám poví, že v půl roku starém čísle Respektu byl nějaký úžasný rozhovor. Můžete se začít prodírat webem, nebo si najít patřičné PDF a digitalizovaný Respekt virtuálně prolistovat. Respekt Reader pak má být vylepšenou nabídkou právě pro ty lidi, kteří si oblíbili PDF.

tomes-reader
Takto vypadá Times Reader…

quadder-start
Respekt Reader jako by mu z oka vypadl.

Tato myšlenka není vůbec originální. Respekt Reader je ideově postaven na Times Readeru, obdobné aplikaci od New York Times. Bohužel má také stejně náročnou instalaci, jelikož je postaven na stejné platformě .NET Framework 3.0. K té navíc potřebuje doinstalovat i SQL databázi. První z jmenovaných je sice obsažen ve Windows Vista, převládající uživatelé s Windows XP SP 2 však musejí projít nepříjemným procesem instalace. Lidé se starší verzí Windows či zcela bez nich mají smůlu úplně, ačkoliv pro Linux se prý pod názvem Mono připravuje distribuce .NET. Má vlastní zkušenost s instalací je natolik bolestivá, že podle mého názoru může sama o sobě ukázat Respekt Readeru červenou kartu. Uživatelé nejsou zvyklí používat podobně jednoúčelové programy a nekonečné stahování a instalování je nutně musí odradit. Varování: Doba instalace může podle kvality připojení a rychlosti počítače trvat až hodinu. V průběhu instalace je obecně možné pracovat, ale může dojít k jednomu až dvěma restartům systému také nepůsobí příliš povzbudivě.

Volba pro konzervativní čtenáře

Odhlédněme však od tohoto problému, třeba se tvůrcům ještě podaří s tím něco udělat. Samotná aplikace mě totiž příjemně překvapila. Přestože budoucnost médií patří webu, tímto způsobem by mohl být čtenářům zvyklým na staré formáty přechod ulehčen. Důležité je, že Respekt Reader (respektive Quadder, jak se program ve skutečnosti jmenuje) je v tuto chvíli exkluzivně vyhrazen pro Respekt, po uplynutí jisté doby by však mohl začít nabízet obsah i odjinud. Tím by byl vůbec smysl jeho existence postaven na pevnější základy. Pokud by byl do jisté míry univerzální platformou pro čtení tisku v nativnější podobě, mělo by smysl jej používat. Představa individuální čtečky pro každý jednotlivý časopis a noviny je pochopitelně absurdní.

Vedle webu jsou pro Respekt Reader největším „konkurentem“ právě zmiňované PDF soubory. Aby se uživateli vyplatilo stáhnout si zvláštní program, musí mu nabídnout něco extra. Nestačí přitom jen vylepšená navigace. Respekt Reader totiž sice simuluje tištěnou podobu Respektu, ale ve srovnání s PDF ji zcela nekopíruje – obsah je rozdělen podle rubrik a na konkrétní články se proklikává. Nepodstatné je i trochu jednodušší listování, stejně jako možnost zvýrazňování částí textu.

Zajímavější je fulltextové prohledávání všech stažených čísel. Přestože je zatím jen velmi základní, hledání napříč několika vydáními je něco, co v PDF není možné. Respektive není možné, dokud do jednoho souboru nebude nahuštěn veškerý archiv. Listování ve starých číslech by mohlo být přesně tím argumentem, proč dát přednost Respekt Readeru před webem. Bohužel jsou dnes dostupná pouze poslední čísla. Zpřístupnění vydání dál do minulosti není vyloučené, přišlo by však jistě až po uzamčení služby pro předplatitele.

Výhodou je také jednoduchý offline přístup. Po spuštění aplikace je automaticky staženo poslední číslo Respektu. Vše je tedy uloženo na lokálním disku a následně si můžete číst i bez souběžného připojení. Plánovaná je také možnost tisku v takové podobě, která by nejlépe vyhovovala čtení na papíře. Funkcí, od které si Adam Javůrek hodně slibuje, jsou poznámky. Ty si uživatel může vložit na kterékoliv místo v textu, zobrazují se mu v zelené bublině. Vize je asi taková: čtete podnětný text a v jedné jeho části vás něco napadne. Myšlenku si můžete okamžitě poznamenat a později se k ní třeba vrátit. Co by na tom však mohlo být opravdu zajímavého, je sdílení poznámek. Ať už s ostatními uživateli, jen s lidmi, které člověk označí za „přátele“, nebo i s redakcí. Adam Javůrek si myslí, že by to mohlo přinést komentáře na úplně nové úrovni. Tak, jako příspěvek v diskusi pod článkem je jiný než popisek k záložkám, poznámky by mohly být také jiné – věcněji zaměřené, konkrétně se vztahující k nějaké větě. Oproti webovým komentářům by méně připomínaly chat a třeba byly i zdrojem zajímavých úvah.

quadder-clanek
Článek v Respekt Readeru s ukázkou zvýraznění a poznámek.

Reklama, předplatné, nebo oboje?

Trochu překvapivě se i do Respekt Readeru má dostat reklama. Měla by být interaktivnější a hravější, než jaké jsou klasické bannery či inzeráty v tisku. Osobně tomu moc nevěřím, stejně jako vůbec jejich rozšíření. Internetová reklama obecně nabízí mnohé zajímavé možnosti, inzerenti však stejně nakonec většinou volí primitivní „plakáty“. Tvorba zvláštních reklam jen pro Respekt Reader je vůbec vyloučena, alespoň dokud nebudou přibrána další média a služba nezíská tisíce uživatelů.

BRAND24

Obecně na přístupu Respektu k Internetu mne zaráží trvání na modelu předplatného. Zpoplatnění obsahu na webu sice kdysi zavedla skoro veškerá média, dnes však od toho zase rychle upouštějí. Lidé za online služby nechtějí platit a uzamknutí obsahu před neplatiči jen snižuje počet příchozích z vyhledávačů a příjmy z reklamy. Přístup Respektu má prý jednoduché vysvětlení. Předplatné funguje překvapivě dobře, reklama o poznání méně. Přestože se počet návštěv stránek Respektu vzrostl ze 125 000 na 185 000 za měsíc, stále je to příliš málo na to, aby byl inzertně atraktivní. Skvělé výsledky nemá ani kontextové reklama – Respekt píše o společnosti a politice, což nevytváří příliš atraktivní klíčová slova. Přesto jsem přesvědčen, že by se Respektu otevření světu nakonec vyplatilo.

Šance existuje

Adam Javůrek mi zdůrazňoval, že rozhodně nechce Respekt Reader vydávat za nějaký revoluční projekt. Z pohledu tištěného média, média na přechodu mezi starou (papírovou) a novou (digitální) epochou, je prý jednoduše nutné vyzkoušet všechny cesty, aby mu nic neuteklo. Digitální papír zatím stále na obzoru není, takže experimenty jsou omezeny na prostředí počítače. V příštím roce by se pak měl Respekt pokusit najít svou pozici v mobilních telefonech. Respekt Reader mě přesvědčil, že nemusí jít nutně o zcela marnou snahu. Je to slepá cesta? Zcela určitě. Může si dočasně najít uživatele? Možná. Čtenář Lupy by možná dal přednost RSS čtečce, ale pro typického čtenáře Respektu to může být nejpřijatelnější způsob, jak v tom chaotickém digitálním světě Respekt číst. Bohužel je třeba znovu připomenout problematickou instalaci. Je škoda, že Respekt Reader není postaven na nějaké méně robustní platformě. Pokud by dokonce běžel čistě uvnitř prohlížeče, zasloužil by si velkou pochvalu. Takto nezbývá než Respektu popřát, aby komplikované provedení nezabilo zajímavý, byť nepůvodní, nápad.

Je váš zážitek při čtení na webu stejný jako na papíře?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je bývalým redaktorem Lupa.cz, nyní pracuje jako konzultant v BCG. Vystudoval ekonomii a právo. Občas bloguje: jilm.cz a často tweetuje: @jilm.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).