Hlavní navigace

RoboNodes: Slováci žádají o patenty na novou koncepci datacentra. Nemá větráky

28. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: RoboNodes
Robotická ruka, zcela překopaný systém racků, oddělené chlazení a žádné větráky. RoboNodes čeká na americké patenty.

Datová centra se v mnoha detailech rychle rozvíjejí, ve své podstatě už jsou ale dlouho dost podobná. Vycházejí z koncepce standardizovaných serverových skříní (racků) a do nich zapadajících hardwarových komponent typu servery, storage a tak dále.

Zavedené pořádky mění projekty Googlu, Microsoftu, Facebooku a dalších firem, které jsou tak velké, že si mohou dovolit navrhovat vlastní hardware a tomu odpovídající zázemí. Podobná myšlenka se přesouvá i k dalším firmám, na vývoji serverů na míru pracuje třeba český Seznam a experimentují i další zdejší společnosti.

A pak je tu nová koncepce ze Slovenska. Za projektem nazvaným RoboNodes stojí společnost PayPerHost, která nyní působí ve Spojených státech a nabízí hostingovou službu, kde se platí za skutečné využívání služeb (psali jsme v článku). RoboNodes podle Slováků vychází z potřeby společnosti neustále hledat cenově efektivní a energeticky méně náročné cesty, jak hostingové služby nabízet.

Čekání na patenty

Koncepce RoboNodes překopává běžný systém racků, což v důsledku mění i to, jak celý systém pracuje se vzduchem, který je nutný pro chlazení. Dnes se běžně používají teplé a studené uličky, kdy se přivede vzduch, servery ho skrze vlastní větráky proženou topícími útrobami a pak ho odvedou jinou uličkou.

Racky RoboNodes jsou udělány tak, že pracují se samostatným přívodem vzduchu. Ten proudí uličkou vespod, ochladí servery a teplý vzduch se následně odvede uličkou nahoře. Teplo pak lze zužitkovat k dalším věcem, třeba vytápění, a lze ho kontrolovat. Samotné servery nevyužívají větráky, což má snížit i hlučnost datacentra.

RoboNodes využívá jiný typ serverů, než který je běžný. Jde v podstatě o na míru vyrobené desky, takže je nutné počítat s tím, že nejde o žádný komoditní prvek. Desky zároveň využívají vlastní konektor – jde o vyvedené piny.

„Výroba bude o něco dražší [než komoditní hardware], ale chod bude lacinější, takže tam by se mělo ušetřit dost prostředků,“ říká pro Lupu šéf PayPerHost a autor koncepce RoboNodes Zsolt Szabó. Přesná čísla ale ještě nenabízí.

UX DAy - tip 2

Jeho myšlenka má snížit náklady (a bezpečnostní rizika) i díky sníženým nárokům na lidský personál. O běžný servis serverů se má starat robotická „ruka“ upevněná na kolejnici, která dokáže například vadný kus serveru sama vyměnit. Ruka ví, kde se který server nachází, a orientovat se může i skrze QR kódy. „Je možné, že nakonec robotická ruka ve finálním produktu nebude. Uvidíme, jaký o to bude zájem,“ říká Szabó.

RoboNodes je v současné době ve fázi koncepce. Firma letos v lednu podala žádost o dva patenty ve Spojených státech – jeden na automatickou výměnu desek a jeden na chlazení, při kterém v datacentru není žádný ventilátor. „Dalším postupem je získat financování a vytvořit prototyp. Možná s partnerem, možná sami.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).