Hlavní navigace

Rok pátý čili 5 smělých cílů českého Internetu

31. 12. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kromě toho, že dnes slaví svátek všichni Silvestři, je to náhodou i poslední den v roce. V tuto dobu se mnoho lidí ohlíží dozadu za uplynulým rokem. Já jsem se svou troškou do mlýna přispěl před třemi týdny glosou. Nemálo je také těch, kteří si dávají předsevzetí, cíle a plány na dalších dvanáct měsíců. A k nim se připojuji dnes i já, byť v poněkud jiné roli.
Kromě toho, že dnes slaví svátek všichni Silvestři, je to náhodou i poslední den v roce. V tuto dobu se mnoho lidí ohlíží dozadu za uplynulým rokem. Já jsem se svou troškou do mlýna přispěl před třemi týdny glosou 7 čili sedm událostí, které zahýbaly Internetem". Nemálo je také těch, kteří si dávají předsevzetí, cíle a plány na dalších dvanáct měsíců. A k nim se připojuji dnes i já, byť v poněkud jiné roli.

Představte si, že jste Internet. Ano, představte si, že jste síť sítí. Aby ta představa byla alespoň trochu uchopitelná, postačí, když zůstaneme v české kotlině. Jste jako virtuální organismus, který se skládá z mnoha serverů a z ještě více propojení a připojení. Nemáte mozek, nemáte srdce, jste celí distribuovaní a stará se o vás celá armáda programátorů, správců a odborníků i „odborníků“.

Co byste si jako takový virtuální organismus přáli do Nového roku? Vaším posláním je samozřejmě být v co nejlepší kondici, rozvíjet se a dělat dobrý dojem. Vžil jsem se do této role, a tak si dovolím prozradit, jaké mám, jako Internet, plány a cíle na rok 2005.

1. Konec časových poplatků za internetové připojení

Internet by bez kvalitního připojení byl jen belhajícím invalidou. Proto bych, jako Internet, byl rád, kdyby zmizelo zastaralé vytáčené připojení, které patří spíše do minulého století, a lidé aby se na Internet připojovali pomocí rychlých pevných připojení – a to buď kabelem, nebo rychlým bezdrátem. Bude to sice znamenat větší zátěž pro všechny mé části, ale nebojte, já to zvládnu.

2. Úpadek spamu a vyjasnění zákona 480/2004

Agenda kolem nevyžádané pošty mne už opravdu unavuje. Kolik času bych mohl věnovat něčemu smysluplnějšímu, než je posílání spamu? Bohužel většina spamu chodí ze zahraničí, se kterým se hodně těžko bojuje. Pro začátek by mi stačilo, kdyby se vyjasnilo, co je nevyžádané obchodní sdělení, jak vypadá, a co naopak už nevyžádané obchodní sdělení není.

3. Více kvalitních, přístupných a user-friendly stránek

Internet se rozšířil mimo jiné také proto, že na něj může mít přístup opravdu každý. A také proto, že každý jen trochu gramotný si může vystavit na Internetu své stránky. Ale podle toho to také vypadá. Kdyby se na silnicích jezdilo stejně, jako se na Internetu vystavují stránky, zemřela by na silnicích polovina tzv. civilizovaného světa. Být Internetem, přál bych si, aby v roce 2005 vznikaly jen kvalitní, přístupné a dobře odladěné stránky.

4. Zastoupení MSIE pod 60 procent

Tento cíl souvisí tak trochu s tím předchozím. Vývojáři webů se mi svěřují, že mají problémy s laděním stránek pro prohlížeč společnosti Microsoft. Víme, že Internet Explorer není úplně stoprocentně kompatibilní – lidově řečeno, někdy si dělá co chce, nikoliv to, co mu přikazuje kód. Pokles zastoupení MSIE tento problém nevyřeší, ale do budoucna by to mohlo mít příznivý vliv při vývoji nových verzí tohoto oblíbeného prohlížeče. Dostat se pod 60 procent by bylo jistě příjemným překvapením a jasným signálem pro všechny webové vývojáře.

5. Internet v ruce kdekoliv a kdykoliv

Internet by nebyl Internetem, kdyby na něm lidé neprovozovali stránky, weby a portály, prostřednictvím kterých ostatním předávají informace, vzdělávají je či jim radost činí. Stále se ale jedná více o „stát ve státě“ než o běžnou součást života. Chtěl bych, aby mobilní připojení k Internetu bylo ještě rychlejší a pohodlnější. Naději mají chytré mobilní telefony a PDA/MDA zařízení. S tím musí jít ruku v ruce zvyšování výkonu, rychlosti připojení i rozšiřování jejich funkcí. Smělým cílem by bylo mít do roka k dispozici mobilní připojení kdekoliv za paušální poplatek a s rychlostí alespoň 512 kbit/s plus odpovídající výkonné kapesní zařízení, které bude zobrazovat webové stránky opravdu rychle.

Tipy C

Nakolik jsou tyto cíle a přání realizovatelná, se dozvíme až za dalších dvanáct měsíců. Ať se je podaří naplnit či nikoliv, bude to pro český Internet jistě rok velmi živý a plný změn a nových myšlenek.

Proto bych chtěl všem a zejména těm, kteří se více či méně o Internet starají a zvelebují jej, přát, aby měli dostatek energie na vše, co si do nového roku předsevzali, a aby se jim dařilo všechny dobré nápady realizovat. Je to sice už staré a chlupaté, přesto také přeji všem hlavně hodně zdraví, štěstí a lásky, protože to se zatím na Internetu získat nedá a v budoucnu se s tím, pokud je mi známo, moc nepočítá. Nevyhýbejte se ani dobrým skutkům. Nikdy totiž nevíte, kdy můžete potřebovat pomoc od jiných.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá publikačními systémy, eshopy a dalšími užitečnými internetovými. Aplikacemi, e-commerce a marketingem na internetu. Pracuje jako CEO ve společnosti Neternity Group s.r.o.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).