Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Roman Sviták (Grada): E-knihy nevymysleli nakladatelé. Věřím, že se jednou budou i vyplácet od Michal Breškovec - Mě už to tlachání vydavatelů skutečně připadá trapné....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 1. 2014 8:54

    Michal Breškovec

    Mě už to tlachání vydavatelů skutečně připadá trapné. Pan Sviták tvrdí, jak chudák Grada trpí pirátstvím, ale v článku jsem nenašel jediné číslo, které by to potvrzovalo. Jediná čísla v článku byla pouze extrémně neuspokojivý počet knih bez DRM - pokud chcete prodávat takto, tak zapomeňte na lepší prodeje, řada lidí by, včetně mě, by s DRM nikdy nic nekoupila a dobře víme proč.

    Nicméně, já jsem si dal tu práci a nahlédl do účetních závěrek Grady za roky 2010 - 2012. Účetní závěrka za rok 2013 zatím nebyla zveřejněna, ale myslím, že nás tam vzhledem k trendu žádné velké překvapení nečeká. Můj závěr na základě těchto čísel je, že Grada je poměrně stabilní firma, vcelku zřejmě dobře řízená (ačkoliv na platbách managementu by se myslím ještě dalo něco ušetřit). Mezi roky 2011 a 2012 tu byl určitý pokles v příjmech, ale podle čísel to zřejmě bude odpovídat nižšímu počtu vyrobených knih. Pokud tedy Grada něčím trpí, tak zřejmě celkově neuspokojivým stavem naší ekonomiky (jak ostatně sami zmiňují v účetní závěrce), ale za tu piráti nemohou.

    Abych to tedy shrnul - neděláte to špatně, ale šlo by to dělat lépe. Grada rozhodně ekonomicky netrpí, tedy ne více než jiné podniky z jakéhokoliv oboru podnikání v této pohnuté době a rozhodně nesvalujte vinu na piráty, žádná tam není.

    Abych nebyl jen kritický, nápad zpřístupnit odbornou literaturu za nějaký jednorázový poplatek a za předplatné je přesně to, co má naději na úspěch, ale už to tu mělo několik let být vážení. Všichni co jsme studovali vysokou víme jak to je, páni profesoři si vymyslí nějakou knihu (ideálně tu co sami napsali), bez jejíž znalosti neprojdete, ale na konci semestru ji můžete hodit do stoupy i přes to, že vás stála třeba šest stovek nebo více (sám jich mám ještě pár doma a je to naprosto neprodejné). To si pak člověk rozmyslí, jestli bude investovat, nebo se poohlédne po nějakém mizerně naskenovaném PDF. Možnost dostat se za rozumný poplatek k takové literatuře v kvalitní elektronické sazbě je tedy velmi lákavá.

  • 15. 1. 2014 9:00

    Michal Breškovec

    Ještě bych dodal, že "pronájem" odborné literatury, která rychle zastarává, považuji do budoucna za jediný udržitelný model.

  • 15. 1. 2014 19:09

    Kamil (neregistrovaný)

    No právě, oni se odkazují na to, jak trpí pirátstvím. Ale - snad všechna skripta, která jsem kdy potřeboval jsem našel na internetu naskenované. Žádné DRM, žádná ochrana, někdo vzal stránku po stránce a poctivě to naskenoval do PDF-ka. Ale i v té době těch skript, která jsem si opravdu zakoupil jako nová, mnoho nebylo - většina byla z 5. ruky, hodně z knihovny, za kterou jsem platil nějaký poplatek na semestr.

    To by byl rozumnější směr - e-skripta na semestr půjčovat za nějaký rozumný poplatek a po semestru "vrátit" - deaktivovat nebo tak něco. Ale kupovat e-knihy a nevědět, zda za rok ta firma nezkrachuje a moje draze nakoupená e-literatura nezmizí bez náhrady - to nevím.

  • 16. 1. 2014 9:11

    x (neregistrovaný)

    Sranda ... osobne pamatuju (opakovanou) situaci, kdy predmet byl zarazen v rekneme zimnim semestru a scripta (zcela pravidelne) vychazela az v letnim (a naopak samo). Kdyz se pak na !interni! skolni siti objevil scan, zacal "postizeny" docent (autor) vykrikovat neco o piratstvi ...

    Pak tam byli samo jini, kteri ty scripta vzali, a zkonvertovali je rovnou do prijatelne a prohledavatelne podoby - zjevne jim slo o to vzdalavani, a ne o nejaky $$$ ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).