Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Roman Sviták (Grada): E-knihy nevymysleli nakladatelé. Věřím, že se jednou budou i vyplácet od x - Elektronicky knizky se vymenovaly jeste davno pred erou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 1. 2014 9:22

    x (neregistrovaný)

    Elektronicky knizky se vymenovaly jeste davno pred erou PC ... uz za dob 8mi bitu. V ty dobe totiz byl kupodivu casto pocitac daleko dostupnejsi medium, nez kopirka, a taky bylo celkem bezny, ze lidi knizky prepisovali na psacich strojich ... a tak presli proste na pocitace ...

    Jinak podobny zvasty svedci jen o zoufalstvi vydavatelu/na­kladatelu a jejich naprosty neschopnosti pripustit, ze papir je proste mrtvola a ze za ebook jim nikdo tisice davat nebude.

  • 15. 1. 2014 9:16

    Agent (neregistrovaný)

    "Elektronické knížky nevymysleli nakladatelé. Je to produkt hardwarových firem. Šlo o to, aby se prodaly nové technologie."
    Co je to za nesmysl? E-knihy jsou tu daleko déle než nějaké specializované e-ink čtečky pro jejich čtení.
    Já sám jsem první českou e-knihu (v TXT formátu) četl cca v roce 1995 - tenkrát získanou ještě ne přes Internet ale z BBS. Kolem roku 2000 se české ebooky začaly objevovat na Internetu už ve větším množství, obvykle v DOC nebo PDB formátu - tak začaly i Palmknihy.
    HW firmy jen zareagovaly na požadavky zákazníků.

  • 15. 1. 2014 10:12

    lojza (neregistrovaný)

    Přesně tak. Výrobci HW si jen všimli existence elektronických knížek dřív než nakladatelé a podařilo se jim efektivně zaplnit díru na trhu čtecích zařízení (něco relativně levného, jednoduchého s pohodlným použitím a přenosného mezi mrňavým telefonem a nepřenosným počítačem) a spíš jen popíchnout poptávku po elektronických knihách. Navíc Amazon který se (spolu)podílel na vzniku boomu elektronických knih mezi běžnými čtenáři kromě výroby HW ty knihy i vydává. To jen čistí nakladatelé nebyli schopni zareagovat a ještě v době nástupu kindlu všichni jen čekali, jak se to bude vyvíjet a nikdo do toho nechtěl jít. Stačí si vzpomenout na jejich tehdejší vystupování.

  • 16. 1. 2014 23:20

    Miloslav Ponkrác

    Zvláštní, přes poměrně krátkým časem si bral Amazon 70 %. Marže 30 % byla pouze pro některé státy a pouze při splnění některých dalších podmínek, pro Česko neplatila.

    Navíc autor si vše platí sám, včetně vydání, korektury a tisku. Amazon jen líže smetanu bez těchto serepetiček.

    Pokud si Amazon nechával jen 30 %, což jde jen u levných knih, a jen z některých států, pak uvalil na autora další poplatky. Jako je například poplatek za přenesená data do Kindle, takže Amazon tak efektivně ukrojil více, než 30 %. Ale znovu, to je pro Česko zapovězeno.

    Uznávám, že to už pár měsíců nesleduji, takže možná se Amazon změnil, možná mu Apple šlape na paty.

    Nicméně Amazon je vydřiduch par excellance.

  • 16. 1. 2014 23:25

    Miloslav Ponkrác

    Tady jsou všichni jako švihnutí pytlem.

    AMAZON NENÍ VYDAVATEL. Kdy už to někdo vezme v úvahu.

    Vydavatel, na rozdíl od vydavatele, neplatí vydání, sazbu, tisk, korektury ani nic dalšího. To ale vydavatel dělá navíc oproti Amazonu.

    Ano, vydal jsem knihu u českého vydavatele. Ano, zůstalo mi účetně méně, ale ve skutečnosti více. Protože vydavatel za své zaplatil sazbu, korekturu, tisk, distribuci a prodej. Tedy to, co Amazon nedělá a nechá platit autora ze své kapsy.

    Ono nestačí jen porovnat dvě čísla, ale porovnávají se vždy stejné proměnné a stejné veličiny.

    Takže znovu, Amazon kromě prodeje dělá totální kulové. Autor si veškeré vydání platí ze svého. Chcete-li porovnávat s vydavatelství, musíte srovnávat srovnatelné.

  • 15. 1. 2014 20:54

    Miloslav Ponkrác

    Čteček je čím dál více. Bohudík. Mám doma 2 × Kindle, ale moje další čtečka už Kindle nebude. Kindle není čtečka, Kindle je prodejní katalog Amazonu.

    Výběrem jiné čtečky, než KIndle získáte čtečku, která je najednou schopna zvládat standardní formáty e-knih, získáte čtečku bez vendor-locku, získáte čtečku, která na rozdíl od Kindle umožňuje větší množství e-knih rozumně třídit a uspořádat. Kromě toho můžete mít třeba i podporu češtiny, na což Amazon peče. Jiná čtečka, než Kindle také nebude mít polovinu položek v menu „Koupit v Amazonu“. Uživatelské rozhraní Kindle je nic moc oproti jiným čtečkám.

    Čteček je čím dál více. E-papír je e-papír.

  • 16. 1. 2014 7:15

    Miloslav Ponkrác

    S ohledem na to, na co reagujete je to velmi podstatné. Nicméně hodinky jako holínky, obojí se natahuje.

    Porovnávat sprostého přeprodejce typu Amazon, který na výrobě knihy nehne prstem s vydavateli, kteří na knize musí udělat spoustu práce. Co takhle ještě s výrobnou švestkových kompotů to také nechcete srovnat? Fakt už je to jedno, když tohle pro vás není podstatné.

    To, jaká si Amazon bere procenta je podstatné vzhledme k ceně e-knih, kterou zákazníci požadují. Amazon může knihy několikanásobně zlevnit, pokud si nebude brát tak nekřesťanské marže.

    Jestliže máte relativně monopol, pak prostě ta procenta akceptovat skoro musíte.

    Zdůrazňuji, že nemám se segmentem nakladatelů nic společného. Ale srovnávat by se mělo srovnatelné.

    Jinak IMHO na internetu není příliš prodejní potenciál pro virtuální zboží. Na internetu je prodejní potenciál pro několik největších a pak už pro nikoho.

  • 15. 1. 2014 9:50

    Tom (neregistrovaný)

    přesně moc dobře si pamatuju jak na Amize vycházelo několik časopisů pouze elektronicky na disketách, hodně jich bylo i zdarma a ty placené stály desetinu stejně obsáhlých tištěných časopisů

  • 15. 1. 2014 19:30

    VfB (neregistrovaný)

    imho blbost, právě na tyto vánoce jsem zaznamenal enormní zájem o čtečky, že čtečky si většina lidí nekupuje každý rok novou je jasné, ani prostoru k vylepšování moc není (zejména co se týče hw), mně přijde, že spíše tablet je takové "plonkové" zařízení mezi laptopem a telefonem

  • 16. 1. 2014 0:47

    LSD (neregistrovaný)

    To i na PC. Jak se pak začalo šířit HTML, začaly ečasopisy dělat desítky skupin, kolovalo to na disketách či CD přibalovaných k časopisům. Ale celá ta móda strašně rychle pominula, když se začal internet šířit i mezi běžné uživazele a vše se přesunulo na web...

  • 16. 1. 2014 0:58

    Miloslav Ponkrác

    Problémem Kindle je zaostalost čtečky. Řekl bych, že Kindle je výborný hw s děsným ovládacím sw. Navíc s každou aktualizací od Amazonu je Kindle pomalejší a pomalejší.

    Je jen otázkou času, kdy lidé začnou řešit jednak podprůměrnou kvalitu Kindle, jednak jeho nestandardní formát e-knih, jednak špatné ovládání a jednak dnes i vyšší cenu.

    Je otázkou, kam půjde vývoj. Ono to také může být tak, že se udělá pasivní, do očí nesvítící, LCD displej u tabletů s nějakou nízkou spotřebou a v tu chvíli to mají čtečky za sebou. Jediný důvod, proč se prodávají čtečky i tablety je příjemnost čtení na einku. Jakmile to pomine, samostatné čtečky jsou historií. A řekl bych, že toto je pravděpodobnější scénář.

    Až budu kupovat příští čtečku, už vím, co rozhodně chci: 1) Podpora EPUB, PDF a DJVU formátů. 2) Žádný vendor lock jako u Kindle. 3) Schopnost dobrého třízení velkého množství knih.

    Jendoduše, koupě Kindle nelituji, ale dnes už pomalu začíná být podprůměrnou čtečkou s minimálními možnostmi.

  • 16. 1. 2014 1:03

    Miloslav Ponkrác

    Amazon ty knihy nevydává, jenom prodává.

    Amazonu odpadají starosti s vytvářením elektronických knih, nebo s jejich sázením, nebo s tiskem, protože to vše dělá někdo jiný na své náklady.

    Doporušuji si někdy zkusit prodat vaši vlastní knihu na Amazonu. Jednak zjistíte, kolik Amazonu zůstane za nehty, a pochopíte co znamená slovo vykořisťování, a jednak pochopíte, že Amazon je jen supermarketem. Vyrábí a vydává někdo jiný, on jen líže smetanu.

    Amazonu je nutné přiznat jeho přínos ke zlevnění a rozšíření čteček, stejně jako odvážný nástup do e.knih.

    S tím, že čeští nakladatelé otálejí, souhlasím.

  • 16. 1. 2014 6:26

    lojza (neregistrovaný)

    no tak prodává, z ohledem na to co reaguji to není až tak podstatné. Každopádně to popírá tvrzení z článku, protože Amazon neni primárně HW firma a s jejich čtečkou zajistili i nabídku elektronických knih (jinak by to asi nebylo příliš úspěšné). To jaká si berou procenta a že je všichni akceptují jako obecně normální resp nutná je věc druhá a hlava mi to nebere, když se uváží jaký je prodejní potenciál na Internetu a jaké tam jsou možnost, zejména při prodeji virtuálního zboží.

  • 16. 1. 2014 8:28

    thr

    Mohl byste prosím všem vysvětlit, jak lze z marže cca 30% (výjimečně 50%) docílit "několikanásobné zlevnění"??? Opravdu mě to zajímá, znalost této finty by se mi velice hodila...

  • 16. 1. 2014 8:51

    lojza (neregistrovaný)

    Zřejmě si myslíte, že chápete obsah mého příspěvku lépe než já sám, ale to si myslíte špatně. Reaguju na to, že v článku je uvedeno, že za eletronickýma knihama byli výrobci HW, což je nesmysl, protože ty existovaly dávno před nástupem specializovaného HW. A v okamžiku kdy se rozjel kindlem boom čteček už měl Amazon (který není primárně výrobce HW čteček, ale prodejce knih) širokou nabídku knih a z ohledem na to co reaguji je jedno, jestli byly přímo od něj nebo je přeprodával, protože podstatou je, že existovaly. Naopak pokud je jen přeprodával popírá obsah článku ještě víc, protože je musel mít od mnoha nakladatelů

    Že potenciál na internetu není? Nezanedbatelný počet nákupů, ať už to bylo přímo fyzické zboží nebo sw jsem realizoval přímo od výrobce, pokud tu možnost měl. Není nutné prodávat přes velkého distributora za 30% prodejní ceny, když se to může dát přímo na zbozi.cz nebo podobný agregátor za pár halířů za proklik. Ostatně i ti velcí distributoři to tam daj. Ještě bych chápal, kdyby se aspoň argumentovalo, že to je takto výhodnější a v součtu levnější než vlastní řešení, jenže zatím se všude jen čte, že to jinak nejde. Současný model jen kopíruje fyzický svět kdy se převážejí fyzické knížky do knihkupectví s omezenou kapacitou regálů a nutnosti uvolňovat místo pro nové tituly a zatím jsem neviděl, že by někdo psal, že to zkusil jinak a že to nešlo (nepočítám experimenty s jedním titulem nezajímavého autora který by se neprodával tak jako tak)

  • 16. 1. 2014 9:18

    x (neregistrovaný)

    Ono jde spis predevsim o spotrebu, e-ink vydrzi mesic a vic pravidelneho cteni, tablet nevydrzi ani jeden cely den. Nikdo neni zvedaven na "knizku", kterou bude muset neustale prikrmovat ze zasuvky.

    Jinak kindla bych si nikdy nekoupil, sem spokojenym drzitelem pocketbooku, ktery otevre kde co, a spousta dalsich veci se da doinstalovat.

  • 16. 1. 2014 15:47

    ivoszz (neregistrovaný)

    Když si tak stěžujete na Amazon, možná byste měl zkusit nějakého českého vydavatele. Zjistil byste, že jste na tom ještě mnohem hůř.

  • 16. 1. 2014 16:18

    LSD (neregistrovaný)

    Já si myslím, že naopak majoritě běžných uživatelů Kindle je to úplně, ale úplně ukradené. Kindle je spotřební zboží, "just works", synchronizace mezi PC/mobilem/čtečkou potěší a hotovo. Jestli čtečka podporuje o formát víc nebo míň běžný uživatel neřeší, protože knížky z amazonu mu fungují. Uživatelé, kteří tuší, že jsou i jiné formáty, jsou obvykle i schopní si to zkonvertovat. A ti co čtou na Kindle knihy v tak obskurních jazycích jako čeština, to odhaduji, že jsou pro Amazon v globálním pohledu někde na úrovni statistické chyby. A ebook eshop, který kindle ignoruje, si sám podřezává větev (pokud se nejedná o Barnese).
    Co se týká provedení a materiálu, tak je Kindle pořád na špici (aspoň v porovnání se čtečkami, které mám možnost si osahat v nějakém českém obchodě či show-roomu).
    Čtečka, co umí slušně zobrazit pdf či djvu - bral bych. Ale většina aktuálně dostupných pdf knih či časopisů či djvu souborů, které mám doma (třeba krásné historické rukopisy z archive.org) pro slušné čtení vyžadují větší display než standardních čtečkových 6". A barvu. Ale to jsem už psal výše.
    Ale samozřejmě, pokud vám Kindle nevyhovuje, kupte si, co vám vyhovuje, já vám ho nutit nebudu...

  • 16. 1. 2014 23:32

    Miloslav Ponkrác

    „Uživatelé, kteří tuší, že jsou i jiné formáty, jsou obvykle i schopní si to zkonvertovat.“

    Můžete mi, pěkně prosím, říci, jak v nějakém rozumně krátkém čase zkonvertuji DJVU formát do Kindlovského MOBI/AZW? Ideálně třeba matematickou knížku? Velice děkuji.

    xxxx

    „A ti co čtou na Kindle knihy v tak obskurních jazycích jako čeština, to odhaduji, že jsou pro Amazon v globálním pohledu někde na úrovni statistické chyby.“

    Jistě, stejně jako Ti co čtou knihy v tak obskurních jazycích jako je čínština, ruština, francouzština, němčina, atd. Což nakonec může Amazonu zlomit vaz.

    xxxx

    „Co se týká provedení a materiálu, tak je Kindle pořád na špici“

    Což přesně opakujete to, co jsem napsal. Že Kindle je výborný hw, ale šitózní sw.

    xxxx

    „Ale většina aktuálně dostupných pdf knih či časopisů či djvu souborů, které mám doma (třeba krásné historické rukopisy z archive.org) pro slušné čtení vyžadují větší display než standardních čtečkových 6". A barvu.“

    To jsem zřejmě nějaká statistická chyba, abych citoval vaše vyjádření. Velmi mnoho PDF je pouze černobílé.

    Ačkoli čtu na Kindle převážně PDF, 6" mi bohatě stačí.

  • 17. 1. 2014 0:07

    LSD (neregistrovaný)

    Píšu obvykle. Absurdní protipříklad, jehož využití potřebuje mizivé množství uživatelů, vymyslím prakticky k čemukoliv. Koneckonců to djvu lze konvertovat do pdf, které kindle (byť ne ideálně zvládá). Ale to už se vám do krámu nehodí... A znovu opakuji: já vás nenutím kindle používat :-P

    Jinak mě nabízí amazon.de aktuálně několik stovek tisíc eknih v němčině a amazon.fr několik stovek tisíc eknih francouzsky, nemluvě o desítkách tisíc knih v dalších jazycích. I Kindle jde přepnout různých jazyků. Asi používáte jiný Amazon než já...

    A k vaší argumentaci o PDF: já myslím, že si neodporujeme. Vy si čtěte na čteče svá černobílá PDF, já svá barevná (vědecké články z oblasti biologie, časopisy z publera, komiksy a podobné) budu číst na počítači nebo tabletu, protože čb 6" čtečka pro ně vhodná není.

  • 17. 1. 2014 5:50

    Miloslav Ponkrác

    Vyrobit DJVU knihu oskenováním papírové je v cukuletu.

    Zaručuji Vám, že DJVU konvertované do PDF Kindle nezvládne. Stejně jako KIndle nezvládne i řadu složitějších, nebo obrázkově založených PDF. To pak začne zobrazovat prázdné stránky.

    Stejně tak u rozsáhlejších PDF i čistě textových už začínají být odezvy v sekundách, někdy i v minutách.

    Nevím, proč bych měl nakupovat na Amazonu, když mám ve frontě 5 tisíc knih, které si postupně chci přečíst (nebo vyřadit). Nehledě na to, že většina z nich na Amazonu vůbec není.

    Já mám čtečku primárně na čtení knih a dokumentů, ne na nakupování na Amazonu.

    O tom, zda je barva potřeba, nebo jak musí být velký displej, je věcí individuální potřeby. V okamžiku, kdy by čtečky měly velký displej, tak nepotřebuji čtečku. Protože začne být neskladná a její přenosnost utrpí. V tom případě si klidně můžu číst na počítači či notebooku. Znovu říkám, má potřeba, jiný to cítí jinak a je to tak v pořádku.

  • 17. 1. 2014 6:42

    Libb

    Jako dlouholetý majitel Kindle 3 a čerstvý majitel Kindle Paperwhite 2 musím souhlasit, že ten software není nejlepší. S čím ale nesouhlasím, že by to až tak vadilo:
    - pokud jde o světový trh v angličtině, není moc důvodů, proč nenakupovat přímo u Amazonu a je to pohodlné
    - pokud jde o nás, vstupuje do hry DRM. Osobně bych asi nechtěl nic s DRM, k čemu bych se chtěl časem vrátit. Sociální DRM také nemám rád, protože mě děsí představa, že mně někdo čtečku ukradne v tramvaji a knihy z ní stáhne a dá na web a já pak budu za piráta. (Ocenil bych čtečku s pamětovým přístupem write only :-))
    - ohledně toho software, jak často používáte něco jiného, než přechod na další stránku?

  • 19. 1. 2014 3:44

    MaT

    No s tou výdrží to také není tak slavné. Měsíc pravidelného čtení - jo, to výrobci udávají, ale myslí tím třeba, že budete číst půl hodiny až hodinu denně. To je celkem 15-30 hodin, to není zase tak moc...

    Navíc zrovna ta výdrž není něco, co by se u dalších generací čteček nějak zlepšovalo. Konkrétně když třeba srovnám Kindle 3. generace (Keyboard) s novějším Kindle Paperwhite, tak je na tom s výdrží hůř.

  • 15. 1. 2014 9:26

    Angrandir (neregistrovaný)

    Přesně tak, navíc „hardwarové firmy“ dost možná časem zjistí že to bez současného prodeje e-knih není žádné terno a časem zůstanou na trhu jenom tablety (a Kindle, což je v prvé řadě zařízení na konzumaci obsahu z Amazonu, proto čtečka vznikla a v tomhle duchu se i vyvíjí).

    http://blog.palmknihy.cz/2013/09/ctecky-umrely-cest-jejich-pamatce.html

  • 16. 1. 2014 0:42

    LSD (neregistrovaný)

    No, pokud Amazon vstoupí na český trh (což už asi je jen otázka času), tak to možná i s Kindlem bude jinak. Já Kindle mám, vyhovuje mi a rozhodně na něm netvoří polovinu položek menu "koupit v Amazonu" (kde jsem mimochodem už nechal za ebooky docela dost).

    Rozhodně vidím potenciál čteček v barevném einku, kde by šly rozumně číst i elektronické verze časopisů. Měl jsem v Kindle předplacený Time, ale grafické provedení bez obrázků a grafů bylo k ničemu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).