Hlavní navigace

Rozšíření používá jen třetina uživatelů Firefoxu

28. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rozšíření bývají často udávána jako jeden z klíčových aspektů úspěchu prohlížeče Mozilla Firefox na trhu. I proto vyvolává zaváděná podpora rozšíření u konkurenčního prohlížeče Google Chrome takový zájem nejen ze strany médií. Nicméně v praxi se ukazuje, že rozšíření nejsou pro uživatele Firefoxu až tolik zásadní, protože nějaké to rozšíření používá pouhá třetina současných uživatelů Firefoxu. Zaznělo to na konferenci Add-on-Con 2009, o které jsme se na Lupě již zmiňovali. Konference v Mountain…

Rozšíření bývají často udávána jako jeden z klíčových aspektů úspěchu prohlížeče Mozilla Firefox na trhu. I proto vyvolává zaváděná podpora rozšíření u konkurenčního prohlížeče Google Chrome takový zájem nejen ze strany médií. Nicméně v praxi se ukazuje, že rozšíření nejsou pro uživatele Firefoxu až tolik zásadní, protože nějaké to rozšíření používá pouhá třetina současných uživatelů Firefoxu. Zaznělo to na konferenci Add-on-Con 2009, o které jsme se na Lupě již zmiňovali. Konference v Mountain View byla určena vývojářům doplňků napříč různými prohlížeči.

V souvislosti s doplňky pro Firefox tam zazněly i některé další informace. Počet doplňků hostovaných na portálu Mozilla Add-ons letos stoupl o 5 700 kusů na celkových 14 500 doplňků. Uživatelé mají zhruba 190 miliónů instalací doplňků. V plánu skutečně je zavedení obchodu pro placené doplňky, o němž už jsme psali. Nemělo by to ale znamenat hromadné zpoplatnění doplňků nebo snad integraci nějakých DRM prvků přímo do Firefoxu. Budoucnost doplňků má být v projektu JetPack z produkce Mozilla Labs. Zatím je k dispozici jako samostatné rozšíření, jeho velký nástup má přijít až ve Firefoxu 4.0. (Mozilla.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).