Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Rozsudek nad Napsterem vynesen od Václav Dvořák - Možná mi něco uniklo, nebo jsem něco nepochopil,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2001 14:56

    Václav Dvořák (neregistrovaný)
    Možná mi něco uniklo, nebo jsem něco nepochopil, ale nezdá se mi, že by byl "vynesen rozsudek". Vývoj byl takový, že před nějakým časem schválil soud první instance _předběžné_opatření_ (preliminary injuction - to je něco, co se dělá narychlo, daleko dřív, než je vynesen rozsudek, zejména proto, aby se zabránilo další trestné činnosti; snad něco jako vyšetřovací vazba v případě člověka), které by Napster v podstatě vyřadilo z činnosti.

    Napster se samozřejmě odvolal, a nyní tedy odvolací soud jen vynesl rozhodnutí, že předběžné opatření opravdu bude, ale zdaleka ne tak, jak jej schválil původní soud: v podstatě dává Napsteru povinnost zabránit šíření konkrétních souborů, pokud mu někdo dodá seznam - čili totéž, jako už minimálně jednou udělal tuším s Metallicou.

    Navíc odvolací soud případ vrátil soudu první instance, jen s tím, že tento musí do schvalovaného opatření zapracovat výše zmíněné změny. Takže jaký "rozsudek"?????

    IANAL. Pokud tomu někdo rozumíte lépe, enlighten me!

    Jinak článek na SlashDotu o tomto (myslím, že už tu byl zmiňován) je zde: http://slashdot.org/articles/01/02/12/1818250.shtml
  • 13. 2. 2001 16:17

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Spravne - tak to je.

    Problem je ovsem v tom, ze se na Napster budou moci vrhnout vsichni kamenici (krome Bertelsmanna) a zaplavit ho zadostmi o odstraneni souboru, resp. uzivatelu. Ti tam ale budou strkat soubory porad dal. A kamenici budou zadat Napster o odstraneni souboru porad dokola. Tim ho vycerpaji, a kdyz to nebude stihat, podaji na nej zalobu se zadosti o nahradu skod - stovky milionu USD, ktere Napster nema. Coz nakonec muze vest k uzavreni Napsteru.

    Takze je to neco jako rozsudek-nerozsudek, ktery ale dava kamenikum velkou moc nad (ne)existenci Napsteru v soucasne podobe (on s tim stejne skonci, tak o co jde, ne?:)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).