Hlavní navigace

Rozválcuje Microsoft Plaxo?

3. 11. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Firmy provozující online služby se pomalu začínají obávat strašlivé konkurence. Windows Live a Office Live, webové aplikace z dílny Microsoftu, jim možná vezmou všechnu práci. Ale možná to je jenom strašení pověrčivých bubákem. Já jsem spíše pro toho bubáka.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Sada webových nástrojů Windows Live a Office Live má rozšířit současné vlastnosti těchto „systémů“. Uživatelé budou moci zadarmo (s reklamou) nebo za peníze využívat instant messaging, práci s dokumenty, databázemi a daty, čtení zpráv, možná i groupware a PIM. Tedy dohromady nic, co by už nyní neuměl lepší freemail nebo například takové Plaxo.

Microsoft dává svým „živým“ službám velikou důležitost. Ostatně hodlá s nimi podporovat i Firefox, což je věc nevídaná, takže by oba systémy mohly fungovat z Linuxu, což je ještě nevídanější. Ačkoliv je projekt teprve ve fázi bety, a musím podotknout že docela rané, už nyní se před ním někteří konkurenti začínají třást. Blíží se snad jejich konec?

Sada webových služeb v podání Microsoftu není ničím novým ani ničím, co by mělo být zajímavé, nebýt několika faktorů. Především, její příprava byla významným tématem diskuzí v anarchistických kroužcích již před drahnou dobou. Před pěti a více lety v souvislosti s poněkud křečovitým protlačováním aktivních kanálů, na něž se mohly nabalovat další, víceméně na webu založené funkce.

Portál MSN ale svůj účel nesplnil a zejména ve svých národních verzích spíše jen přežívá. Hotmail se stal nejznámějším freemailem na světě, ale udělat z něj „něco navíc“ se nepodařilo. Kromě toho Microsoft musel několikrát slevit ze svých požadavků na uživatele a nakonec pravděpodobně i ze strategie, jež měla vést k postupné úplné komercializaci této služby. Pod tíhou konkurence.

Windows a Office Live budou těžit pravděpodobně především ze svého názvu, který je více než známý. Pokud se Microsoftu povede vytvořit opravdu lákavou kombinaci webových aplikací a pokud verze bez reklam nebude stát moc, pravděpodobně si své uživatele najde, dokonce i takové, které přetáhne jiným. Ovšem těžko se domnívat, že se blíží revoluce ve světě webu (na druhou stranu zcela vyloučena pochopitelně také není).

Mnohé poštovní, respektive groupwarové servery umožňují vtěsnat do webového prohlížeče a jednoho portálu překvapivé množství funkcí. Microsoft má svůj Outlook Web Access, tedy Outlook de facto v prohlížeči. Takové Lotus Domino je ale rovněž velmi kvalitní produkt. Z bližších končin pocházející Kerio Mail Server umí hodně z toho, co předchozí dva, svou novou verzi groupwaru s webovým přístupem se chystá vydat Software602. Všechny tyto technologie je možné celkem bezbolestně rozšířit o instant messaging, o přístup k firemním dokumentům, dokonce s možností jejich prohlížení a editace. Nechybí RSS čtečka, chat, nástěnka a další možnosti firemního portálu.

BRAND24

Jinými slovy: Plně funkční webové služby lze rozjet s použitím standardně dostupného groupwarového serveru s několika nezbytnými doplňky. Existuje mnoho firem, které některé z těchto služeb veřejně poskytují více nebo méně zadarmo. Za příklad je možné považovat třeba Google Mail nebo ono již jmenované Plaxo. Podobných případů ale existuje bezpočet. Vzhledem k dostupnosti výchozích technologií se navíc dá předpokládat, že tyto služby se mohou rozšiřovat o další inspirativní funkce.

Microsoft přichází se svým Live v okamžiku, kdy trh webových služeb funguje, rozvíjí se a je silně konkurenční. Málokde jsou zákazníci – uživatelé tak přelétaví jako zde, málokdy je nutné vynaložit tolik úsilí pro jejich udržení a, nedej bože, vypáčení nějaké té mince. Live se určitě objeví jako spousta vynucených odkazů ve Windows Vista a dalších programech. Nicméně konkurenti se mohou obávat maximálně toho, že budou nuceni vylepšovat, vylepšovat, vylepšovat. Což je pro uživatele fajn.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).