Hlavní navigace

Rusko se chce osvobodit od iOS a Androidu. Vyvine si vlastní systém

20. 5. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Finský operační systém by měl pomoci k větší samostatnosti Ruska. Do deseti let má podle ruských úřadů klesnout podíl zahraničních operačních systémů na polovinu.

Vlastní „Facebook“ Vkontakte, jehož zakladatel Pavel Durov utekl z Ruska, vlastní státní vyhledávač Sputnik a zvýšený státní dozor nad internetem a především blogery, kteří mají vyšší než třítisícovou návštěvnost měsíčně. To by už země pod velením Vladimira Putina měla pořešené. 

Teď se chce odstřihnout od dalších technologií, které nepochází ze země nekonečné tajgy. Podle posledních ministerských plánů se Rusové chystají vyvinout nový mobilní operační systém, který by měl soupeřit s iOS a Androidem. Využít by ho chtěli především v zemích BRICSu. Tedy hlavně v Brazílii, Rusku, Indii nebo JAR. Informace o novince přinesl britský server The Guardian.

Podle ruských médií se už ministerští úředníci sešli s vývojáři z finské Jolly. Ta vznikla kolem bývalých zaměstnanců Nokie. Jednání se kromě ministra Nikolaje NikiforovaAntti Saarniho z Jolly účastnil i Gregory Bakunov z Yandexu a další zástupci ruského internetového průmyslu. Cílem nového projektu by měl být vlastní operační systém, který by vzešel z open-sourcového projektu Sailfish OS

Ten si Jolla postavila na základech systému MeeGo, který měl v Nokiích nahradit Symbian, ale nakonec k tomu nedošlo a zvítězila americká Windows. Tablet Jolla byl velmi úspěšný na crowdfundingovém serveru Indiegogo, kde získal přes dva miliony dolarů


Autor: Sailfish

Chceme data pod svou kontrolu

Plány má Nikolai Nikiforov, ruský ministr spojů, ambiciózní. Podle deníku RBC chce do deseti let snížit využívání zahraničních operačních systémů o 50 %. Pokud se mu to podaří férovým soubojem, může pravděpodobně očekávat zajímavou nabídku z Applu, Googlu nebo třeba Microsoftu. 

Podle analýzy Gartneru totiž dnes drží 81 % trhu Android a Apple si se svými tablety a iPhony ukousl 15 %. O zbytek se víceméně dělí Microsoft a BlackBerry. Tedy systémy, které také momentálně nepíší svou adresu azbukou. Podíl finského Sailfishe se pohybuje kolem 0,5 %. 

Nikiforov to bude mít možná těžké. Vladimir Putin se sice mobilním telefonům spíš vyhýbá, ale premiér Dmitrij Medvedev je naopak fanoušek Applu a byl jedním z prvních lidí na světě, kteří měli iPhone 4. Věnoval mu ho totiž před lety Steve Jobs. Podle Nikoforova ale nejde primárně o byznys, ale spíš o kontrolu nad daty, respektive o nedotknutelnost dat ruských občanů

Nedá se úplně očekávat, že nový systém budou dobrovolně instalovat zahraniční výrobci, pokud tedy nebude výrazně lepší nebo výhodnější než ty současné. Mohl by se ale objevit na ruských telefonech typu YotaPhone a podobně. 


Autor: Jolla

Jolla Smartphone

Ve jménu budování BRICS

Nikiforov vidí v novém operačním systému svorník zemí, které mají, především podle Ruska, tvořit protiváhu Spojených států a Evropské unii. 

Kolem Jolly už se kromě čínských investorů z China Fortunes, motají i ruské fondy, které se zapojily do financování během posledního kola. „Operační systém vytváří finsko-rusko-čínská firma,“ tweetoval hned po schůzce Nikiforov s tím, že by se do projektu měla zapojit brzy i Indie, Brazílie a jižní Afrika. 

Volá totiž po tom, aby vzniklo mezinárodní IT konsorcium, v jehož rámci by firmy umožňovaly svým zaměstnancům investovat pětinu svého času na práci pro IT projekty BRICSu. Platit by to měl stát.

Ruské procesory, už umí Windows XP

Alternativy k výpočetní technice ze Silicon Valley se snaží vymyslet i v jiných oblastech ruské ekonomiky. Do vybudování navigačního systému GLONASS investovalo Rusko jen do roku 2011 pět miliard dolarů, další miliardy mají být investovány až do roku 2020, což z navigace dělá nejdražší projekt ruské kosmické agentury. 

Samostatnost už ale Moskva hlásí i v oblasti procesorů. Centrum SPARC technologií nedávno totiž vydalo svůj poslední procesor Elbrus-4C. Ten má vlastní instrukční sadu, která vychází z ruské IT školy, sahající až do sedmdesátých let. 

Na rozdíl od předchozích modelů už poslední novinka umí emulovat procesory x86, a tak na něm jedou programy, které jsou psané pro počítače poháněné procesory od Intelu nebo AMD. Čtyřjádrová novinka je taktována na 800 MHz, ale reálný výkon v emulaci zatím nebyl otestován. 

Firma čipy bude prodávat v kompletním počítači pod jménem APM-401 Elbrus. Podle produktové dokumentace zvládne počítač spustit i Windows XP, v základu ale běží na Linuxu. Cena má začínat na 200 tisících rublech, tedy necelých sto tisících korun. Podle serveru Ars Technica by ale měla cena do konce roku výrazně klesnout

Startupy si uděláme také po svém

Ačkoliv Rusko americké vzory odmítá, snaží se budovat velmi podobné projekty. Nedaleko Moskvy tak vznikl inovační areál Skolkovo, který se měl proměnit v ruské Silicon Valley. Jehož budování by do konce roku 2020 mělo podle původních předpokladů stát přibližně 15 miliard dolarů. 

BRAND24

Podle deníku Moscow Times se nad správci parku vznáší podezření ze zpronevěry. Ruská média hovoří o utrácení za nesmyslné konzultace neprůhledným firmám, podvodné udělování grantů, investice do nastrčených společností nebo špatně vedené dokumenty. 

Teď ale Skolkovo čeká nová doba. Ve spolupráci s čínskou Cybernaut Investment Group tam vzniká inkubátor, který by měl hostit přibližně patnáctku startupů. Jejich ideální zaměření by mělo být na robotiku, vesmírný výzkum, nové materiály a energetickou úspornost. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).