Hlavní navigace

S Madonnou v Internetu?

29. 11. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Včera od devíti hodin večer proběhlo živé vysílání koncertu Madonny. Čím je tato zpráva zajímavá pro Lupu? Přenos se konal přes Internet, konkrétně prostřednictvím poskytovatele multimediálního obsahu Navisite a páteřní sítě Level3. A... pravda, organizačně a finančně akci zabezpečila MSN Network.

Vysílání samozřejmě probíhalo ve formátu Windows Media Streaming (jinak také MS Netshow) – jednotlivé streamy byly 28,8 Kb/s (pouze audio), 56 Kb/s, 100 Kb/s, 300 Kb/s a 700 Kb/s. Za exkluzivního vysílatele pro Českou republiku se prohlásil Atlas.

Dost marketingu, je čas podívat se na realitu. Pokoušel jsem se porovnat kvalitu přenosu s kvalitou přenosu koncertu více osobností, který před cca rokem probíhal v rámci projektu Net Aid a byl sponzorován CISCO Systems (výrobce síťových prvků) a společností Akamai (kešovací společnost). Jakkoliv byl projekt Net Aid kritizován za špatnou kvalitu přenášeného obrazu, dle mého názoru byla kvalita jeho přenosu proti koncertu Madonny výborná.

Pokoušel jsem se koncert Madony sledovat z počítače připojeného přímo k páteřní síti ISP, jež měl v danou dobu v zahraniční konektivitě rezervu více než 10 Mb/s, přičemž „ping“ k jednotlivým farmám měl hodnotu 60 ms (Evropa) až 180 ms (USA) – tedy připojení více než vhodné.

Koncert Madonny bohužel nevyužíval v první polovině žádných kešovacích mechanismů. Objevil jsem dvě serverové farmy, ze kterých se vysílalo (jednu v USA a jednu v Evropě) – dá se čekat, že na ostatních kontinentech také nějaká byla. Nicméně nároky uživatelů pravděpodobně převážily výkon serverů či síťových prostředků. Po začátku koncertu nebylo až na krátké okamžiky možné dosáhnout vyšší rychlosti, než 30 – 40 Kb/s, což pro přenos obrazu nepostačuje. Faktem je, že po cca dvou hodinách začala data proudit z kešovací farmy Akamai, a tak se podařilo získat alespoň nějaký obraz. Technologie WMS bohužel nepodporuje adaptabilní přizpůsobování kvality aktuální šířce pásma, proto jakýkoliv přijímaný stream s obrazem znamenal automaticky degradaci kvality zvuku. Dlouhodobě použitelný byl pouze stream bez videa, což na druhou stranu u přenosu koncertu není úplně to, co by člověk očekával.

Zajímavý je také fakt, že vysílání nepoužilo multicasting, který výrazným způsobem šetří přenosové pásmo a díky tomu je možné, aby sítě, které ho podporují, doručily svým uživatelům data v potřebné kvalitě. Fakt, že MSN pravděpodobně technologie nezajímají, tak bohužel degradoval možnost získat několika desítkám tisíců potencionálních diváků kvalitnější dojem z celé akce.

Překvapivý byl také fakt, že v určité době se stream posílal pomocí HTTP protokolu, což je jedna z nejhorších možností z hlediska výsledného dojmu diváků.

Z výše uvedených technických informací můžeme také usoudit, že role Atlasu nebyla tak exkluzivní. Navíc se na WWW stránkách Atlasu objevilo hlášení, že

BRAND24

Za kvalitu přímého přenosu neručíme, živé proudy jsou přebírány přímo z Londýna.

Ve skutečnosti server Atlasu pouze přesměrovat prohlížeč (Media Player) na stream, který běžel z USA. Podotýkám, že takovou věc dokáže každý s půlhodinou praxe. No budiž, řekněme, že šlo o pouhý marketing, nicméně proč Atlas přesměrovával na server v USA, když dostupnost evropských sítí je lepší? Okolní MSN portály (Německo, Belgie, Nizozemí), přesměrovávaly klienty na farmu v Evropě. Možná v předtuše faktu, že stream z Evropy přestal být asi po hodině vysílán :-) a evropské odkazy mířily na jiné místo v USA.

Výsledek? Pokud se člověk soustředí na očekávání, tak spíše negativní – možná uživatelé v USA měli lepší dojem. Na druhou stranu je třeba ocenit snahu o podobný projekt, který by měl ukázat možnosti distribuce multimediálního obsahu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).